b.dawid Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Witam , potrzebuję wsparcia w sprawie chmielenia na zimno, nie tyle "jak" tylko którą metodę wybrać biorąc pod uwagę pewne warunki narzucone przez LP - piwo ma być z kija i gotowe na za dwa tygodnie(od dziś) Piwko fermentuje(singlehop na Vic Secret) od 8 maja czyli już jakieś 11dni(w temp.około 16°C), nastawione na US05. Nagazowanie będzie wymuszone więc refermentacja nie ma znaczenia. Został mi etap chmielenia na zimno, i mam dylemat którą opcję wybrać: - wrzucić na 4-5dni przewidzianą porcję do wiadra i zlać do kega za tydzień, nagazować i odstawić do imprezy - zlać do kega, chmiel wsypać w wyparzoną pończochę i podwiesić w kegu(+nagazować) HELp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 granulat wrzuć do wiadra b.dawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 jesli granulat to wiadro, do kega szyszka w woreczku b.dawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Chmiel w granulacie, sorki zapomniałem dopisać. Kolega sugerował by rozetrzeć granulat do wiadra, przyspieszy to w jakiś sposób "oddawanie aromatu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 ??? przecież on zaraz się "rozpuści"..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja tylko pytam nie stosowałem takich zabiegów do tej pory, jeśli rzucałem granulat to "z ręki". OK, dzięki za pomoc, dziś po pracy rzucę granulat bez rozgniatania, w sobotę/niedzielę przeleję do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) ... później wyjdzie z siateczki, opadnie na dno kega i pieknie zatka kran po kilku kuflach Edytowane 19 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 przecież do wiadra bedzie wrzucał.... z wiadra kuflami pijesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 A o wiadrze to nie doczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi