ThoriN Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ułożyć się jeszcze zdąży, ale kolega pyta o nagazowanie. Wiadomo, że na początku jest 1000 różnych rzeczy, o które się człowiek martwi.. mozliwe ze po ciechej za moalo drozdzy przezylo?? Co to znaczy "za mało"? Za mało żeby przejeść cukier? Raczej nie, jeśli są jakiekolwiek, to w końcu przejedzą, tyle, że będzie to pewnie dłużej trwać. Może popełniłeś taki błąd jak ostatnio ja, tj. po dodaniu syropu zbyt słabo zamieszałem zawartością i efekt był taki, że ostatnie butelki dostały więcej syropu niż te z początku... dobrze, że w porę się zorientowałem - obecnie spijam w pierwszej kolejności te "słodsze" (a że to akurat Weizen, to nie jest na jego picie 'zbyt wcześnie'), co by jakichś granatów nie wyhodować Wiesz które butelki rozlewałeś jako ostatnie? Może sprawdź sobie właśnie taką jedną? Z drugiej jednak strony 11 dni to jeszcze nie jest jakoś wybitnie długo jak na refermentację - jakby po 3-4 tygodniach była taka sytuacja, to można faktycznie doszukiwać się problemu, a na razie pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 witam, mam taką wątpliwość dotyczącą dodania drożdży do refermentacji innych niż te na których piwo fermentowało. W piwnicy leżakuje z płatkami dębowymi stout 19 blg jakieś 2-3 m-ce. Fermentowane przez 3 tyg na gęstwie S-04. Piwko mocne więc zamierzam dodać łychę gęstwy przy rozlewie, ale jedyne drożdże jakie posiadam to US-05. Patrząc na stronie fermentisa odfermentowanie jest nieco inne i przy S-04 wskazuje na pozostałość cukrów 18g na l a przy US-05 11g na l. Planuje niskie wysycenie i okres spożycia - najbliższa zima. Jaką zastosować korektę przy dodawaniu surowca do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się