mark33 Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Wizualnie kolor zawodowy żółto-pomarańczowy jasny , idealny . Zapach: bardzo delikatny, zwiewny raczej prawidłowy choć nieco zbyt słaby (tu pytanie która szarża drożdży? czy dobrze zgaduję 3068?). Nasycenie CO2 raczej średnie, przy ostatnich moich eksperymentach to prawie niskie (ale to ja przeginam ). Co za tym idzie piana na początku dość okazała ale znikająca, zostaje otoczka wokół szklanki. Smak: no tutaj klasa, arystokratyczna delikatność objawiająca się średnio dojrzałym bananem z nutą goździka. Bardzo odświeżające, lekkie w odbiorze może troszkę mało treściwe ale z klasą. Mój ostatni produkt to przy tym żur z jajkiem takie robotnicze. Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece. Dzięki za możliwość degustacji. Kolor piwa na zdjęciach zbyt ciemny muszę nad tym popracować. Edytowane 16 Lipca 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece. No bo to robiły delikatne i kobiece rączki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Podsumowując: bardzo smaczne' date=' leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece.[/quote']No bo to robiły delikatne i kobiece rączki By się źle nie kojarzyło chodzi o warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Ty to musisz otwartym tekstem polecieć, to wszystko można wyczytać z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Wizualnie kolor zawodowy żółto-pomarańczowy jasny , idealny .Zapach: bardzo delikatny, zwiewny raczej prawidłowy choć nieco zbyt słaby (tu pytanie która szarża drożdży? czy dobrze zgaduję 3068?). Nasycenie CO2 raczej średnie, przy ostatnich moich eksperymentach to prawie niskie (ale to ja przeginam ). Co za tym idzie piana na początku dość okazała ale znikająca, zostaje otoczka wokół szklanki. Smak: no tutaj klasa, arystokratyczna delikatność objawiająca się średnio dojrzałym bananem z nutą goździka. Bardzo odświeżające, lekkie w odbiorze może troszkę mało treściwe ale z klasą. Mój ostatni produkt to przy tym żur z jajkiem takie robotnicze. Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece. Dzięki za możliwość degustacji. Dzięki Marku za ocenę Piwo z założenia miało być lekkie, po serii raczej mocnych piw, chciałam uwarzyć coś lekkiego, do szybkiej konsumpcji. Dobrze zgadujesz drożdże to 3068, pierwsza szarża. Zapach mało intensywny zapewne z powodu niskiej temperatury fermentacji, poniżej 20°C. Wcześniej zawsze pszeniczne piwa fermentowałam w mieszkaniu w temperaturach znacznie przekraczających 20°C, ale naczytałam się na temat zgubnego wpływu wysokiej temperatury fermentacji i wyszło jak wyszło... czyli nie za dobrze. Następnym razem na pewno powrócę do wyższych temperatur fermentacji Piwo warzone w ten sposób http://www.piwo.org/forum/p18585-27-05-2009-08-26-07.html#p18585 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Temperatura to faktycznie sedno sprawy, napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów. Piękny kolor jak na dekokcję mnie ciemniejszy wychodzi. Pewnie dlatego, że daję karmelowy z Baltic Malt a on za jasny nie jest. Wniosek jest prosty, karmelu nie dam następnym razem bardziej orzeźwiająca pszeniczka wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Temperatura to faktycznie sedno sprawy, napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów. Według sąsiadów zza miedzy "Průměrný obsah alfa hořkých látek je 5 %" wynika z tego, że 5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Temperatura to faktycznie sedno sprawy' date=' napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów.[/quote']Według sąsiadów zza miedzy "Průměrný obsah alfa hořkých látek je 5 %" wynika z tego, że 5% Dzięki, pierwszy raz słyszę o tej odmianie, stąd pytanie. Czekam na opisy moich piwek. Edytowane 16 Lipca 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Baardzo krótka charakterystyka Sladka http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmiel_Sladek , a tu trochę dłuższa http://www.bohemiahop.cz/eng/hop_varieties.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Ja również kilka dni temu zdegustowałem to piwo i odczucia miałem podobne jak mark33. Tzn. piwo delikatne, przyjemnie kwaskowe, pszeniczne. Również odniosłem wrażenie, że trochę jakby było mało treściwe - ale zrzuciłem to na karb tego, że piłem je jako drugie po pszenicy Codera 13,5°Blg - szkoda, że nie sprawdziłem wcześniej która jest mocniejsza, a pewnie gdybym wypił w odwrotnej kolejności wrażenia byłby inne. W notatkach znalazłem jeszcze uwagę, że być może minimalnie trochę za bardzo goryczkowe - jak na pszeniczne oczywiście. Ale nie przeszkadza mi to napisać, że była to bardzo dobra pszeniczka. Dzięki również za możliwość degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Cześć Takie rarytasy mówicie mam w piwnicy? Spróbuje dziś podczas warzenia Edytowane 17 Lipca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Cześć. Wczorajszego wieczoru, dołączyłem do grona kolegów mających okazję posmakować ten specjał. Butelka schłodzona przez 7 h w lodówce doczekała się wieczorem otwarcia. Niestety ........... niestety dostałem tylko jedną butelkę, jak przypuszczam jedną jedyną w całym wszechswiecie co była prawie ....... bez gazu :rolleyes: tak wiec, miałem okazję posmakowac nisko nasyconego weizna ;-) Piana nie wytworzyła się wogóle, nasycenie CO2 skromniutkie. Jednak pomimo tej wady, musze potwierdzic słowa kolegów o delikatności piwa, moje pszenice na WB-06 sa ostrzejsze w smaku bardzie wytrawne. Reasumując smak na piątkę, brakowało mi musowania CO2. Bukiet jak dla mnie OK wywąchałem i goździki i banany ale wąchać musiałem aż do ostatniego łyka i potem jeszcze pustą szklankę Dori, piwko znakomite, kolorystycznie bardzo ładne, smaczne, lekkie. Takie jak powinno być Chłopaki nie dostali takiego dobrega jak ja nisko syconego Weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Grzesiu, nie wiem jak to się stało, że trafiłeś na taką feralną butelkę Oczywiście w ramach zadośćuczynienia dostaniesz ode mnie kilka butelek "pszenicy" jak tylko przyjedziesz w odwiedziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Cześć Kurde Dori, ty przecież wiesz że ja nie w tym konteksicie pisałem ..... teraz mi nieco łyso :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Cześć Kurde Dori, ty przecież wiesz że ja nie w tym konteksicie pisałem ..... ...no przecież wiem Ale tak czy inaczej 'pszenica', co prawda z innej warki, czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Piana: raczej skąpa jak na pszenicę, szybko redukuje się do warstewki, ale ładnie oblepia szkło. Kolor: początkowo bardzo jasny, bardziej przypominający wita niż weizena, po wlaniu drożdży już wszystko w porządku. Wysycenie: książkowo wysokie, piwo prawie chciało opuścić butelkę samowolnie, ale... nie opuściło. Po wlaniu do szklanki dość niskie, co typowe przy weizenach. Zapach: jak w tym powiedzeniu o "nienachalnej urodzie", tak w zapachu tego piwa goździki i banany też są nienachalne . Smak: jeśli to są osławione Weihenstephany, to jestem zawiedziony, piwo smakuje bardzo podobnie do mojego weizena na WB-06. A nie jest on dla mnie ikoną stylu. Goryczka zaznaczona, ale bynajmniej nie nazwałbym piwa przechmielonym, nawet jak na pszenicę. Jest w smaku przyjemna bananowa aksamitność, choć chciałbym chyba ciut więcej treściwości. Tego mi zawsze brakuje przy WB-06, jak widać to nie tylko ich przypadłość. Brakuje mi wyraźniejszego goździka. Opakowanie: wielki plus za etykietę. Niestety gdzieś mi odpadła, więc fotka bez niej. Przepraszam. Edytowane 29 Lipca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Dzięki za ocenę Faktycznie użyte drożdże to Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Co do treściwości to ekstrakt początkowy to tylko 11,5Blg, więc może stąd to odczucie. Jak już pisałam za nikłe aromaty pszeniczne obarczam niską temperaturę fermentacji. Kiedyś piwa pszeniczne fermentowałam nawet latem w mieszkaniu, czyli w temperaturze znacznie przekraczającej 20°C. Tym razem przekombinowałam (po naczytaniu się o zgubnym wpływie wysokiej temperatury) i zniosłam piwo do garażu (temperatura około 18°C) Następnym razem nie popełnię tego błędu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) No i ja piję właśnie to piwko. Piana rzeczywiście mała, ale ten aromat powala na kolana. W smaku podobnie przewaga bananów nad delikatnie goździkami, ale super piwko. Te 11,5°Blg jest super na dzisiejszy dzień. Dzięki Dori za super piwko. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się