kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Przecież jak byśmy na dwór wyszli, to po paru piwkach, moglibyśmy z niego spaść edit: Zresztą nawet nie wiem czy tam jest jakiś dwór w okolicy Edytowane 22 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Nie ma. Nie wyjdziemy na niego:) Za to pola dużo:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 To jeszcze ja bym się chciał dołączyć oczywiście jeżeli się da. Mi pasują weekendy, w tygodniu tylko pon, wt i pt, najlepiej jeszcze z wyprzedzeniem Na pierwszy raz pewnie wystarczy. Fajnie by było dzielić to na dwa trzy fermentory. Do każdego inne drożdże i chmiele na cicha. Przy następnym spotkaniu degustowac;-), porównywać. Może 3 fermentory po 15l? Nie mam słodów, bo już mi wyszły, a jeszcze nie zamawiałem. Za to mam kilka wiaderek 15L wolnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Da się :-) To ustalamy termin pierwszego spotkania 8 czerwca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Mi pasuje. :-) Powinienem mieć jakieś nowe piwka akurat to, będziecie robić za króliki doświadczalne :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Trzeba ustalić jakie piwo warzymy. I co na ruszt wrzucamy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Myślę że standardowo jakieś kiełbaski, kurczaki, karkówki itp. Jak działamy? Chyba lepiej żeby każdy w swoim zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Termin mi pasuje, prowiant będę miał swój bo jestem wegetarianinem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Myślę że każdy coś przyniesie i będzie dobrze :-) Pozostaje kwestia wyboru piwa/stylu. Mam gęstwy s04 i kolsch 2565. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Pomysł fajny ja mogę odzyskać s-33 i us 05 bo akurat na tym leci wit i hamerykańska przenica odpowiednio. Warzyć można ma mniejsze gary i różnie chmielić taki sam zasyp i przygotować BrewSession Single Hop series a tak żeby ktoś kto nie zna jakiegoś chmielu miał żywy przykład do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Idea single hop jest ok. Mimo ze mnie na odcinku nr 1 nie będzie to sugeruje amerykańska pszenicę ( są gestwy US 05 i kolsh ) Oraz dry stout ewentualnie IRA. Wszystko w sam raz na upał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ja tez jestem za pszenica amerykańską. Można by też spróbować wersji na drożdżach lagerowych. Oczywiście jeśli ktoś ma takie na stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Mam W34/70 gęstwę , ale wiekowe już. Przy następnym warzeniu spróbuje nastawić starter na nich i zobaczymy czy się będą nadawały do użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Amerykańska pszenica nie wydaję się być złą opcją, dobra na lato, aromatyczna a przy 11Blg może wyjść niedrogo, tak w razie gdyby coś miało nie wypalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Oraz dry stout ewentualnie IRA. ¡Me gusta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Przy tych piwach będziemy mieli mniejsza możliwość kombinowania. Chyba ze zrobimy dwa różne zasypy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Padła propozycja uwarzenia Ipa na drożdżach do belgów. Może ktoś będzie robił jakieś zamówienie na dniach? Albo po prostu zamówić same nowe drożdże , podzielić koszta a potem gestwę? Ja jeszcze nie warzyłem w tym stylu a drożdże do belgów na taka aurę się przydadzą chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Jestem za! Jest wysoka temperatura, w sam raz na belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 A ja bym proponował na pierwsze warzenie raczej coś niewymagającego, co trudno zepsuć, no i jako że lato niedługo to najlepiej coś lekkiego i szybko zdatnego do picia. Belgi to ciężka sprawa i pewnie takie belgian ipa to trzeba by minimum 16-17°Blg zrobić ale jak wolicie to się dostosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Chodziło Nam o coś lżejszego, Wit IPA. Trzeba podjąć jakąś męską decyzje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Wit it be! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Trzeba jakieś drożdże kupić. W alepiwo jest promocja na płynne. Zamawiamy?? Edytowane 29 Maja 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Mnie pasuje, akurat miałem kilka rzeczy dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ja jestem za. Zrobimy ściepe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Trzeba jakieś drożdże kupić. W alepiwo jest promocja na płynne. Zamawiamy?? No dajcie spokój na alepiwo jest promocja ROCZNYCH drożdży płynnych, dorzucasz 5zł i masz nóweczki np. z twojegobrowaru. W przypadku płynnych ktoś jeszcze by musiał porządny starter zrobić jak warzymy te 40-45l. edit: Ja będę na 90% robił zakupy w twojbrowar w ten weekend, to mógłbym kupić ale powiem szczerze to jestem sceptyczny do płynnych, starterów, odzyskiwania gęstwy, gdzie lato, pełno much i innego syfu w powietrzu, chyba że ktoś ma pewność u siebie sterylności procesu, to ok. Mnie się podoba początkowy pomysł, czyli jeden zasyp i warzenie np American Wheat, rozdział na fermentory i jeden daje drożdże amerykańskie, drugi angielskie, trzeci weizenowe, czwarty dodaje skórek z cytryny i pomarańczy na cichą + inne ewentualne chmielenie na zimno... itp. i jest kilka różnych piw przy minimalnej ilości roboty Edytowane 29 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się