Przem0 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) owadów jest u mnie sporo. Także Panowie zdaje się na Was co i jak z warką Jak się zajmę "kiszką" na grillu Edytowane 29 Maja 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 No to może wit na brewferm blanche, mam saszetke w lodowce. Jest szansa na warzenie ( mała ale moze sie uda ) w ten weekend wiec na przyszły miałbym świeża gestwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać? No bo wiadomo, że samochody na taką okazję odpadają. Ja jestem przed zamówieniem, na etapie czyszczenia zapasów. Mogę odpuścić ostatnie piwo z bieżącej serii co dałoby: - około 4 kg słodów podstawowych (pale ale + pszeniczny + monach) - 0,25kg słodu Red X - 100g chmielu TnT - do tego mam jeszcze zapas Chinooka (ponad 0,5kg) Z drożdży mam saszetkę Nottinghamów i być może gęstwę US-05 (dziś zlewam AIPA, jak nie będzie jakiejś niespodzianki to zbiorę gęstwę). Oczywiście chętnie się dorzucę do wszelkich składek na drożdże, słody czy chmiele. American Wheat podzielony na kilka fermentatorów to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Ja też byłbym w takim razie za american wheat. Mam jak coś niesłodowaną pszenicę , niestety słodu pszenicznego brak. Z chmielu też chinook z 50g Citry i ze 30 Amarillo. Karmelowe też się jakieś jasne znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Ja jestem przed zamówieniem, w tym momencie z słodów mam trochę pale, wiedeński, monach, żytni, karmele, nie mam pszenicznego. Z amerykańskimi chmielami raczej krucho w tym momencie, oczywiście mógłbym dorzucić się kasowo jakby ktoś miał. Ja mógłbym to na weizenowych drożdżach przefermentować Trzeba by ustalić ile osób będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać? Autobus 221, jedzie z Malego Płaszowa. Ze slodow mam pszenice, podstawowy, parę karmelowych. Może zasyp pól na pól żyto/pszenica?? Z chmieli citra, chinook :-), cascade de, amarillo, centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 To róbmy tego amerykańca, tylko kto co zabiera? Ja mam pilzneński, pszeniczny i żytni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Ja mam duże chmieli i pasuje trochę wrzucić do kadzi. Na ile fermentorow dzielimy warke? 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Ja mam 2kg żytniego, jakby co. A o której start? Bo ja w niedzielę to raczej dopiero koło 16 dałbym radę być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Mi pasuje 16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Może być. Ja mogę wziąć pszenice niesłodowaną, pilzneński , jasne karmele ewentualnie i carapils. No i jakieś chmiele tez się znajda. Wezmę tez swój gar , piwa i jak tylko znajdę czas to jakiś deser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Mi też pasuje ta 16. Mogę zrobić jakieś szaszłyki jak ktoś preferuje. Co do surowców, mam mniejsze ilości tak na 10-15L: amarillo, cacsade, citra Mogę wziąć też dwa wiaderka 15L (castoramowe), jak będziemy to dzielić na mniejsze potem. Edit: Patrzę własnie na dojazd. Jaki to będzie przystanek? Grabie Szczurowa? Jest akurat autobus o 16:07 na tym przystanku, myślę że to będzie ok. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez russo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 To może zróbmy listę kto będzie : 1 pepek84 Zaplanujmy jakąś recepturę i ustalmy co kto przywiezie , żeby się nie okazało na miejscu że nie mamy nie wiem ...słodu pszenicznego.. albo wody Kto się podejmuje ustalenia ? Robimy na 45 litrów brzeczki do zaszczepienia i dzielimy na 3 ( 15 litrowe wiadra chyba się nie sprawdzą w tym wypadku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 1 pepek84 2 takijiro - słód pszeniczny Tak na szybko to może: 4 - 5 kg pilzneński / pale ale 3 - 4 kg pszeniczny 0,3 - 0,5 kg żytni (albo coś innego na pianę i posmak) Motueka / Galaxy ? x g co do chmieli to nie za bardzo mam pomysł zacieranie na lenia 60' w 67°C ? I przydałoby się już drożdże zamawiać, bo chyba trzeba będzie wcześniej starter zrobić ? Słody jak rozumiem przynosimy ześrutowane, żeby się na miejscu nie bawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 1 pepek84 2 takijiro - słód pszeniczny 3 kantor Zasyp ok ale z żytem to trzeba raczej mash out zrobić. Mogę przynieść 0,5kg żytniego i w tym momencie mam 2,7kg pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 To ja przywiozę pilzneński , pośrutuję już u siebie żeby nie było zabawy jak pisał kolega Takijiro i mogę pszenicę niesłodowaną też wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 1 - pepek84 - słód pilzneński 2 - takijiro - słód pszeniczny 3 - kantor - słód żytni? 4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski. pilzneński - 43% pszeniczny - 43% żytni - 8,5% monachijski - 5,5% ????????????? Mam w cholere citry, cascade de, chinook, Hallertau Tradition, trochę Amarillo i centenniala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 1 - pepek84 - słód pilzneński 2 - takijiro - słód pszeniczny 3 - kantor - słód żytni? 4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski. 4 - Russo Ja mam jeszcze: 2,5kg pale ale, 1kg monachijskiego, US-05 Nie robiłem jeszcze takiego piwa, więc pisze trochę na ślepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Wg brewtargeta na 45 litrów wychodzi tak : 41% pilzneński 4 kg 41% pszeniczny 4 kg 8% żytni 0,8 kg 5% monachijski 0,5 kg 5% pszenica niesłodowana 0,5 kg i daje to : 13,2 Blg , 8,5 EBC , przy wydajności 80%. Ale może niech jeszcze ktoś przeliczy. Zastanawia mnie tylko czy nie za dużo monachijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Otrzymamy 45l brzeczki? Ile maksymalnie wejdzie do kega, bo pewnie z 5l odparuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Otrzymamy , ale trzeba będzie uzupełnić podczas gotowania. Po prostu wysłodzimy do 50 litrów. Sprawdzę jeszcze dokładnie jak będę miał chwile ile dokładnie do tego kega wejdzie bo nigdy go nie zalewałem po rant Edytowane 2 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Można końcówkę wlać do innego garnka i gotować na kuchence :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 BTW Brewtargeta. Wezmę ze sobą lapka, potrzebuję żeby mi ktoś pokazał jak się z tym sprawniej obchodzić. Mam problem z ustawianiem zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 A może by zrobić coś lżejszego? np: 4kg pszenicznego 3kg pilzneńskiego 0,8kg żytniego 0,5kg monachijskiego 0,5kg pszenicy przy wydajności 75% i 45l to powinno być 11,2°Blg Mogę przynieść żytni i monachijski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Jestem za. A może krakowskim targiem 50/50 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się