kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 A może krakowskim targiem 50/50 ? Ale czego 50/50? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 3,5 pilzneńskiego i 3,5 pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ale czego 50/50? Podejrzewam , że pils / pszenica. Też optowałbym za max. 50-50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 ok To: 3,5kg pszenicznego 3,5kg pilzneńskiego 0,8kg żytniego 0,5kg monachijskiego 0,5kg pszenicy Chmielić można jakimiś amerykańcami np 60' - 30g 15' - 30g 1' - 30g Powinno wyjść w zależności od chmielu koło 30IBU, chyba że chmielimy bardziej w stronę Wheat IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 To znaczy się ten weekend? Można jeszcze HGB zrobić i na więcej fermentorów wyjdzie jak by za mało miejsca w kegu było. Zapasy jakie mam to pale ale, pils, pszenica, żyto, abbey malt, melanoidynowy, carahell i caraaroma, do tego mosaic, chinook, cenntenial, marynka (dużo) coś citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 jeśli mi sie impreza w ostatniej chwili wysypie to przyjadę z 5k bruntala 0,5k orkiszu, tomahawk i lubelskiem jesli sie nie pojawie to nie czekajcie - nie dzwoncie - bede pijany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Ja niestety odpadam. Do końca nie wiedziałem czy dam radę i okazało się że niedzielę mam jednak zajętą. Mam nadzieję że następnym razem uda mi się dotrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Następnym razem możemy dużo wcześniej ustalić termin. Np. 4-5 lipca?? Chyba moje drożdże kolschowe nie dadzą rady, podejrzewam infekcje:-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Pogoda zapowiada się dobra To ostatecznie przynieść coś jeszcze oprócz żytniego i monachijskiego, przyszły mi zakupy to mam też pilzneński, pszeniczny i jakieś amerykańskie chmiele? Po ile tej brzeczki wyjdzie, nie wiem czy brać standardowy fermentor czy 13-litrowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Ja wezmę pilzneński , kega , fermentor zwykły, i ewentualnie jak trzeba będzie citry i amarillo i chinooka mogę wziąć. Myślę ze 45 litrów do podziału na 3 będzie spoko. Ale szczerze to ja wolałbym nie brać bo z ciekawszych drożdży mam tylko brewferm blanche i ewentualnie so4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Chmiel zostaw w domu, w zamrażarce mam parę kilo:-) . Ja niestety nie mam żadnych drożdży. Wiec pasuje aby ktoś przywiózł jakąś gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Ja tym momencie nie mam żadnej, tylko suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Wezmę też trochę amerykańskich chmieli. Mam tylko US-05, pół torebki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 3,5 kg pszenicznego ześrutowane. Mam S-04 zebrane 2 dni temu więc mogę przywieźć. PS. Ma ktoś Pacific Gem / Motueka / Galaxy lub Mosaic i mógłby się podzielić tak ze 30g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Mogę jeszcze wziąć fermentator 15L i 30L, ewentualnie oba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 A masz cztery 15l fermentory? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Mam tylko dwie 15. Z czego jedna jest z kranikiem. Mogę je wziąć. BTW: Ja będę niestety jechał samochodem, gdyż po imprezie jadę do Rzeszowa. Będę jechał z Huty, jak by ktoś chciał transport. Ewentualnie mogę zabrać kogoś z pętli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ja też niestety muszę jechać sam autem. Więc mogę kogoś zabrać z okolic , przejadę jeśli ktoś będzie chętny przez płd Kraków . Kantor , podjechać po Ciebie ? Jakby coś to PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Mam tylko dwie 15. Z czego jedna jest z kranikiem. Mogę je wziąć. Możesz zabrać zawsze coś na miejscu możemy kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Brać gęstwę S-04 ? Będzie ktoś miał parę gram jakiegoś amerykańca żeby się podzielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Czyli kolega russo ma US05 , PrzemO i Takijiro S04 , ja ewentualnie mam S04 ( ale jeszcze siedzą w fermentorze ) i saszetkę brewferm blanche ( myślę że eksperyment może być ciekawy na tych drożdżach ) . Teraz tak , po pomierzeniu tego kega okazuje się że 45 litrów wchodzi do kega i zostaje do rantu jakiś 1 cm. Trochę słabo. Myślę że najrozsądniej będzie zacząć gotowanie od 40 litrów i dolewać w międzyczasie te 10 litrów żeby finalnie uzyskać 45. Chmiele ogarnia PrzemO. Ja biorę pilzneński i skleikowaną już pszenicę niesłodowaną. Takijiro , z chmieli które wymieniłeś że potrzebujesz nie mam ani jednego . Ewentualnie mogę wziąć dla Ciebie Chinook , Citra , Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Weź gęstwę, ja wezmę suche S-33 i Mangrove Jack M03, jakby były przydatne ale coś raczej niezbyt stylowy ten AW będzie Edytowane 8 Czerwca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dobra, biorę ześrutowany pszenny i gęstwę S-04. Mam jeszcze T-58 z datą do 2011 ale ostatnio używałem S-33 z tego samego kresu i było ok. Tylko, że wtedy to już w ogóle nie byłby Amerykanin. Pepek byłbym Ci wielce zobowiązany gdybyś wyczarował powiedzmy po 30g z każdego. Myślę, że się jakoś dogadamy w kwestii rozliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Mam w/w chmiele. Nie jest sensowne aby Pepek je przywoził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 To ja nie biorę w takim razie skoro PrzemO się podzieli. Normalnie bank chmieli Do zobaczenia za godzinkę z hakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się