FurioSan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ciemna pszenica jest dość jasna. W zasypie jest w innym celu jak kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 I jak tam, ma belgijski charakter? U mnie zeszło do 3 blg. No generalnie spodziewałem się, że profil będzie lekko witbierowy , ale nie że aż tak bardzo. Wiadomo , piwo świeże , za tydzień się okaże. Ale i tak zdecydowanie czuć że to te drożdże. Siarkowodór zredukował się do zera , a przynajmniej ja nie wyczułem. Ustawiłem nagazowanie na 2.5. Prażonej pszenicy jeszcze nie używałem , więc nie wiem co i jak , ale skoro używamy samej pszenicy i ma być to stout to można dodać. Mam wziąć łuskę jęczmienną ? Bo może się przydać EKG mam 50 gramów. Mam jeszcze pół kilo pszenicy niesłodowanej jeśli się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Prazona pszenica podobno nie jest az tak ostra w swojej palności jak carafy. łuskę też mam - więc w razie czego jej nie zabraknie. bo wheat wine 70% nie odpuszczę. Możemy też zrobić 2 warki - ja zrobię w mojej lodówce overnight i zaczniemy od filtracji. Tylko nie wiem czy to ma sens. co do zasypu - po remanencie i planach - jeśli chodzi o pszenicę - oferuje 1.5kg pszenicznego jasnego 2kg pszenicznego ciemnego 1.5kg pszeniczy prażonej ewentualnie mogę dać więcej jasnego kosztem ciemnego lub na odwrót Edytowane 30 Czerwca 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Widzę że małe zamieszanie się robi Pepek, Furiosan, Wasza prażona pszenica to torrified wheat: http://twojbrowar.pl...fied-wheat.html czyli taki jakby odpowiednik niesłodowanej czy po prostu palona, bo niektóre słodownie też nazywają ją prażoną np Strzegom http://www.slodownia...na-1000-ebc-5kg ? Edytowane 30 Czerwca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 moja to http://www.alepiwo.pl/?produkty/slody/palone/prazona-pszenica-ireks-0-25kg.html wedle słodowni jest to słód palony a nie palona niesłodowana pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djlaska Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Witam jeśli warzycie coś w okolicy Krakowa chętnie bym wziął udział 12.07 słyszałem od FurioSan że wszystko macie, jednak jeśli czegoś by brakowało może będę mógł pomóc. Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany. Myślę że każdy jest mile widziany Na grilla to standardowo, weź co będziesz jadł, z surowców piwowarskich to jak ustalimy recepturę to weźmiesz co tam będziesz miał do niej. Edytowane 1 Lipca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany. W ilości siła ;-) zapraszamy:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 ja przez djlaske zamówiłem trochę pszenicznych słodów ( łącznie 6kg ) wiec zasyp mniej więcej ok niech każdy przyniesie co ma również niesłodowana pszenica - będzie ciekawiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Ok, to może coś takiego: 4.0kg Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB ) 4.0kg Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB ) 0.8kg Pszeniczny czarny/prażony ( 1600 EBC ) 0.3kg Pszeniczny Czekoladowy (800 - 1200 EBC ) 0.5kg niesłodowana pszenica Słody palone 11%, powinno wyjść 45l 12,2°Blg To ja wezmę ten czekoladowy, mam też pszeniczny ciemny, trochę jasnego, z chmielów też mam ok 50g EKG, IUNGE i jakieś amerykańce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) To ja wezmę pszenice niesłodowaną , prażoną (paloną)i Ekg. Nie robiłbym na amerykańcach. Iunga i ekg na goryczke i lekko ekg na aromat. Słodu pszenicznego nie mam. Łuskę jeczmienną dajemy ? Edytowane 1 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Muszę przyznać że jestem rozczarowany waszymi decyzjami. Wybieracie takie piwa że każdy coś ma. No i ja się pytam z czym mam przyjść w takim razie? Może coś kupić? Mam robić zamówienie i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Co ja ci mogę powiedzieć. Zawsze można spróbować dwie warki zrobić, jedna warkę mogę przywieźć zatartą (overnight), ale podobno to ciężki temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Gdzie się dzieje ta impreza i ile wpisowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Wpisowe chyba oczywiste. Piwo, szama i jeśli trzeba to cos do zasypu/gotowania lub sprzęt. Finalnie jaki termin? 12.07.2014? Godzina? Przem0 - przypomnisz adres? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Umówmy się wcześniej niż ostatnio, bo znowu będziemy straszyć po nocy sąsiadów.jeżeli oczywiście jest taka opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Wpisowe chyba oczywiste.Piwo, szama i jeśli trzeba to cos do zasypu/gotowania lub sprzęt. Finalnie jaki termin? 12.07.2014? Godzina? Przem0 - przypomnisz adres? Grabie 105. Autobus 221 prawie pod sam dom:-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Jezu toż to koniec świata... chyba namiot będzie trzeba odkurzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Proponuje potem dzień przed zrobić listę telefonów. Myśmy ostatnio z takijiro, pół Grabi zchodzili i szukaliśmy kolesi co robią piwo w ogródku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 dobra - co do tego co kto przynosi ja zabiorę - 3 kg pszeniczny ciemny Ireks - 5kg pszeniczny jasny ireks - 1 kg pszeniczny czarny - lodówkę do zacierania i filtracji - 1 fermentor - śrutownik Pepka ( chyba, że chcesz go wcześniej ) - chłodnicę zanurzeniową z KO Potrzebujemy: - co łaska do zasypu ( tylko pszenica! ) - co łaska na chmielenie - łuska jęczmienna ( jak by filtracja nie szła ) Będę jechał autem ( małym ) z Bronowic Wielkich ( djlaska ze mną wstępnie się zabiera - max 2 osoby jeszcze mogę zabrać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Lodówki nie bierz. Chłodnica też jest. Fermentor weź. Wezmę pszenicę niesłodowaną pół kilo i chmiel Ekg 50 gramów. Po śrutownik podjadę do Ciebie w przyszłym tygodniu. Łuskę też wezmę, tylko ile , z pół kilo ? Edytowane 3 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Lodówki nie bierz. dlaczego? w tym sie dobrze zaciera - bedzie czas na grilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) I tak bedziemy zacierać na lenia. A PrzemO ma specjalną komorę i system izolowania termicznego kadzi zaciernej pozatym nie robimy 45 litrów wybicia ? Chyba ze twoja lodówka to pomieści. Edytowane 3 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Chyba ze twoja lodówka to pomieści. da radę nie sprawdzałem ale z wyliczeń wynika że zatrę tam do 13kg słodu 52qt - więc jakies 48-49 litrów lodówkę wezmę i tak z lodem i piwem - jak nie do zacierania to do chłodzenia piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Przyda się. Będzie mniej przelewania:) Łuskę posiadam, hellertau tradition chyba będzie jak znalazł?? Edytowane 3 Lipca 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się