Skocz do zawartości

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie


FurioSan

Rekomendowane odpowiedzi

I jak tam, ma belgijski charakter?

 

U mnie zeszło do 3 blg. No generalnie spodziewałem się, że profil będzie lekko witbierowy , ale nie że aż tak bardzo. Wiadomo , piwo świeże , za tydzień się okaże. Ale i tak zdecydowanie czuć że to te drożdże. Siarkowodór zredukował się do zera , a przynajmniej ja nie wyczułem. Ustawiłem nagazowanie na 2.5.

 

Prażonej pszenicy jeszcze nie używałem , więc nie wiem co i jak , ale skoro używamy samej pszenicy i ma być to stout to można dodać. Mam wziąć łuskę jęczmienną ? Bo może się przydać :) EKG mam 50 gramów. Mam jeszcze pół kilo pszenicy niesłodowanej jeśli się przyda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prazona pszenica podobno nie jest az tak ostra w swojej palności jak carafy.

 

łuskę też mam - więc w razie czego jej nie zabraknie.

 

 

 

bo wheat wine 70% nie odpuszczę.

 

 

Możemy też zrobić 2 warki - ja zrobię w mojej lodówce overnight i zaczniemy od filtracji.

Tylko nie wiem czy to ma sens.

 

 

 

co do zasypu - po remanencie i planach - jeśli chodzi o pszenicę - oferuje

 

1.5kg pszenicznego jasnego

2kg pszenicznego ciemnego

1.5kg pszeniczy prażonej

 

 

ewentualnie mogę dać więcej jasnego kosztem ciemnego lub na odwrót

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że małe zamieszanie się robi :)

Pepek, Furiosan, Wasza prażona pszenica to torrified wheat: http://twojbrowar.pl...fied-wheat.html

czyli taki jakby odpowiednik niesłodowanej

czy po prostu palona, bo niektóre słodownie też nazywają ją prażoną np Strzegom http://www.slodownia...na-1000-ebc-5kg ?

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja to http://www.alepiwo.pl/?produkty/slody/palone/prazona-pszenica-ireks-0-25kg.html

wedle słodowni jest to słód palony a nie palona niesłodowana pszenica

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jeśli warzycie coś w okolicy Krakowa chętnie bym wziął udział 12.07 słyszałem od FurioSan że wszystko macie, jednak jeśli czegoś by brakowało może będę mógł pomóc.

Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany.

Myślę że każdy jest mile widziany :)

Na grilla to standardowo, weź co będziesz jadł, z surowców piwowarskich to jak ustalimy recepturę to weźmiesz co tam będziesz miał do niej.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja przez djlaske zamówiłem trochę pszenicznych słodów ( łącznie 6kg )

wiec zasyp mniej więcej ok :)

 

niech każdy przyniesie co ma :)

również niesłodowana pszenica - będzie ciekawiej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, to może coś takiego:

 

4.0kg Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB )

4.0kg Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB )

0.8kg Pszeniczny czarny/prażony ( 1600 EBC )

0.3kg Pszeniczny Czekoladowy (800 - 1200 EBC )

0.5kg niesłodowana pszenica

 

Słody palone 11%, powinno wyjść 45l 12,2°Blg

 

To ja wezmę ten czekoladowy, mam też pszeniczny ciemny, trochę jasnego, z chmielów też mam ok 50g EKG, IUNGE i jakieś amerykańce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja wezmę pszenice niesłodowaną , prażoną (paloną)i Ekg. Nie robiłbym na amerykańcach. Iunga i ekg na goryczke i lekko ekg na aromat. Słodu pszenicznego nie mam.

Łuskę jeczmienną dajemy ?

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać że jestem rozczarowany waszymi decyzjami.

Wybieracie takie piwa że każdy coś ma. No i ja się pytam z czym mam przyjść w takim razie? :D

Może coś kupić? Mam robić zamówienie i tak. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co ja ci mogę powiedzieć.

Zawsze można spróbować dwie warki zrobić, jedna warkę mogę przywieźć zatartą (overnight), ale podobno to ciężki temat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpisowe chyba oczywiste.

Piwo, szama i jeśli trzeba to cos do zasypu/gotowania lub sprzęt.

 

Finalnie jaki termin?

12.07.2014? Godzina?

Przem0 - przypomnisz adres?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobra - co do tego co kto przynosi

 

ja zabiorę

- 3 kg pszeniczny ciemny Ireks

- 5kg pszeniczny jasny ireks

- 1 kg pszeniczny czarny

- lodówkę do zacierania i filtracji

- 1 fermentor

- śrutownik Pepka ( chyba, że chcesz go wcześniej )

- chłodnicę zanurzeniową z KO

 

Potrzebujemy:

- co łaska do zasypu ( tylko pszenica! )

- co łaska na chmielenie

- łuska jęczmienna ( jak by filtracja nie szła )

 

Będę jechał autem ( małym ) z Bronowic Wielkich ( djlaska ze mną wstępnie się zabiera - max 2 osoby jeszcze mogę zabrać )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lodówki nie bierz. Chłodnica też jest. Fermentor weź. Wezmę pszenicę niesłodowaną pół kilo i chmiel Ekg 50 gramów. Po śrutownik podjadę do Ciebie w przyszłym tygodniu. Łuskę też wezmę, tylko ile , z pół kilo ?

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tak bedziemy zacierać na lenia. A PrzemO ma specjalną komorę i system izolowania termicznego kadzi zaciernej :D pozatym nie robimy 45 litrów wybicia ? Chyba ze twoja lodówka to pomieści.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba ze twoja lodówka to pomieści.

 

da radę

nie sprawdzałem ale z wyliczeń wynika że zatrę tam do 13kg słodu

52qt - więc jakies 48-49 litrów

 

lodówkę wezmę i tak z lodem i piwem - jak nie do zacierania to do chłodzenia piw :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.