Przem0 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 ześrutujemy u mnie. Odmierzyłem 1,5 kg pale ale, 100g palonego, 1kg wędzonego stainbach. Jest wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wezmę ekg i fugglesa, ewentualnie mogę wziąć magnum, lub coś polsko-amerykańskiego, bo ze słodów nie mam nic ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Dzięki wielkie za mile spotkanie. Jak finalnie wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Było koło 10°Blg przy 25°C, czyli pewne gdzieś 10,3°Blg. Też dziękuję za spotkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Dotarliśmy właśnie również. Dziękujemy wszystkim za spotkanie , jak zwykle było świetnie Wyrabiamy się.. 4 godziny od rozpoczęcia grzania do zadania drożdży... Do zobaczenia niedługo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Wydajność tez całkiem nie zła. 85 procent:-) U mnie już zaczęło pracowac. Jeden fermentor w okolicach 15 stopni. Drugi w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Kantor już w samochodzie blg sprawdzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Extreme Brewing:-) Może następnym razem będziesz warzyc na krakowskich plantach? ;-) Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 U mnie już w samochodzie zaczęło fermentować Przemo wrzuciłbyś recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Wędzonka Toffifee:) Poszło do gara chyba zbyt dużo karmeli:) 10,3 BLG, kolor 44 EBC, 17 IBU,43 litry podzielone na trzy fermentory. Zasyp: - Pale Ale 3,5kg - wędzony Steinbach 2kg - karmelowy Litovel 95EBC 0,5kg - karmelowy ciemny 600EBC 0,5kg - karmelowy Strzegom 300EBC 0,33kg - Amber Malt 43 EBC 0,3kg - jęczmień palony 0,1kg Chmielenie: - 60' FWH EKG 45 gram - 30' EKG 30 gram Drozdże: - fermentor nr. 1(Kantor) - gęstwa M03 Newcastle - fermentor nr. 2(Przemo) - gęstwa Scottish 1728 - fermentor nr. 3(Przemo) - gęstwa Scottish 1728 Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 jaki tego kolor wyszedł? ale chyba za ciemny żeby można było nazwać to Scottish Export 80/- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 44 EBC. Scottisch Export widełki ma do 33:-) Trzeba będzie jakiś inny system opracować z ustaleniem receptur. Pomysł na to ma Pepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ja przyniosłem 100g palonego jęczmienia, jeszcze był EKG 30g na chyba 15 minut. Receptura tworzyła się na bieżąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jaki kolor miał jęczmień palony? Teraz kojarzę ze do gara poszedł twój jęczmień. A chmiel na 15 minut dopisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 co do opracowania receptury to trzeba się zastanowić czy robimy piwa eksperymentalne czy stylowe. jeśli chodzi o eksperymentalne to nie jest źle - obecny system daje dużo zabawy. ze stylowością jest problem nawet z realizacją pierwotnych założeń jest problem. racjonalizacje zawsze są mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) 1150EBC, z Weyermanna, jak by być jeszcze dokładniejszym to Amber miał 100EBC Mnie taka formuła nie przeszkadza, oczywiście nie mam też nic przeciwko warzeniu czegoś pod styl, jak już wolicie. Przy warzeniu pod styl to można jakąś zwycięską recepturę (czy to Polską czy zagraniczną) zaadoptować albo klona czegoś komercyjnego zrobić, co by nie wyważać otwartych drzwi Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Mi taka formula odpowiada:-) Na następne warzenie trzeba coś konkretnego do gara wrzucić. Mamy w końcu sezon na owoce i warzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 warzywa. klona czegoś nie chce trolować ale Ursy może nie klonujmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 warzywa. klona czegoś nie chce trolować ale Ursy może nie klonujmy to przecież wina wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Zabutelkowałem 100% Wheat Stout wbrew obawom smakuje stoutowo, kremowo, można powiedzieć guinessowato. mi zszedł do 3Blg. wbrew obawom nie czuć płynu do mycia naczyń Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Przepraszam, uczyłeś się gdzieś języka polskiego? FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Przepraszam, uczyłeś się gdzieś języka polskiego? Dzięki za zwrócenie uwagi. Na swą obronę dodam, że pisałem z komórki - ona czasem figle płata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 No słuchajcie.. ja już dzisiaj pierwszą butelkę Wheat Stout otworzyłem , od Furiosana. Powiem krótko... jest grubo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 A ja w sobotę dopiero będę butelkowac:-\ Kompletnie nie miałem czasu, mam nadzieje że nic się tam nie przyplatalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 mi z 27 butelek zostało już 21 - w tym jedna pękła znika bardzo ochoczo - będę bronił, żeby dla Was starczyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się