GRZANY Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Witam szanownych kolegów popełniłem 2-wie warki z procesem zacierania. 1. PALE ALE 11,00 BLG zestaw z BA 2. DRY STOUT 120 BLG zestaw z BA Pierwsza warka po nalaniu ma pinę niską durze bąbelki i szybko znikająca, po chwili znika całkowicie. Nie widać wcale nagazowania minimalnie uwalniające się bąbelki Druga nie powinna być mocno nagazowana jednak ta niema wcale gazu. Zamknięcia butelek na kapsle i patent szczelne. Czekały tydzień w temeraturze około 200 C. następnie w 10-15 C. przez conajmniej miesiąc. W czym problem? Ilość glukozy do refermentacji w ilości zalecanej po 130 gram. na 2o l. Na cichej mam teraz Godziskie z TWÓJBROWAR i nie chcę mieć następnego bez gazu. Gdzie popełniłem błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Brak piany nie musi oznaczać nienagazowania. W smaku jest płaskie czy czuć nagazowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Pale ale lekko czuć natomiast Stout jak młode piwo po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mogł tydzień w 20st nie starczyć. Przenieś na 2 tygodnie do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 tomato ma rację, przenieś na tydzień, dwa w ciepłe miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wstawię do cieplejszego. Kiedyś zrobiłem piwo z puszek i tam było OK. W czym może być ewentualny błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 W tym, że refermentacje robiłeś tylko przez tydzień w temp ok. 20stC. Dwa tygodnie to minimum. Dopiero po tym czasie na leżakownie poniżej 15stC. Zresztą w instrukcjach z BA jest to napisane. Póki co nie szukałbym innych przyczyn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Tak zrobię przeniosę do domu teraz jest jakieś 220C na 14 dni. Zobaczę co z tego wyjdzie. Przy okazji w piwniczce zrobię miejsce na Grodziskie Dzięki koledzy za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Tak zrobię przeniosę do domu teraz jest jakieś 220C na 14 dni. Zobaczę co z tego wyjdzie. Przy okazji w piwniczce zrobię miejsce na Grodziskie Dzięki koledzy za pomoc Za dwa tygodnie koniecznie daj znać czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 ja robiłem PA z browamatora i piana była bardzo twarda i nie znikała praktycznie ze szklanki Poniżej zdjęcie dwóch piwa Pale Ale jedno refermentacja w temp około 20°C, drugie w temp 15°C, jak widać obie mają ładną piane. Co do gazu to nie było go dużo. Ale też był to krótki czas refermentacji i w moim przypadku zostawiłem prawie całą szyjkę powietrza. Ważne aby piwo schłodzić nawet kilka dni w lodówce aby gaz wymieszał się z cieczą jak chcesz sprawdzić poziom nagazowania. https://www.dropbox.com/s/7qezzpwkh1gs3jy/20140512_172838.jpg Dry Stout z BA mam jeszcze w fermentorze za jakieś 10 dni bedę butelkował więc dam znać jak wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Pierwsza warka po nalaniu ma pinę niską durze bąbelki Koniecznie daj znać jak DURZE będą bąbelki .!!!!! A wracając do meritum. W jaki sposób dodajesz glukozę? Czy w postaci syropu, czy indywidualnie do każdej butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Robię syrop . Wczoraj przenisłem butelki do domu temp.250C. albo i więcej . Musiałem uciekać z Grodziskim stoi na końcówce burzliwej temp. w fermentatorze dochodziła do 260C . Wyniosłem do piwnicy tam jeszcze panuje 16-190C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Robię syrop Czy dopuszczasz ewentualność nieprecyzyjnego wymieszania syropu z piwem? Jeśli nagazowanie powróci, to OK, ale uważaj, bo może się zdarzyć, że połowa butelek będzie potencjalnymi granatami !!. Trzymam kciuki, żeby się dobrze nagazowało. (nie szalej z temperaturą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Raczej nie , najpierw leje syrop potem zlewam piwo węzykiem wprawiając w ruch wirowy piwo i całość powinna się dobrze wymieszć. Temperatura zaskoczyła mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam kolegów i informuję że zostawienie na 2tygodnie w temp. 23-24°C piwa do nagazowanie nie przyniosło zamieżonych efektów. :ble:. Piana jest ładna ale na 10-15 sekund i opada do 0. LIPA.!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) PA. ma znikomą ilość "bombelków " , natomiast stout nic nic nic nic nic........................ Edytowane 3 Czerwca 2014 przez GRZANY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 A schłodziłeś w lodówce przez co najmniej kilka godzin przed spożyciem? W niskiej temp. CO2 lepiej rozpuszcza się w cieczy. Wstaw do lodówy nawet na 2-3 dni i wtedy próbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Trzymałem Stouta w lodówce 2 dni. PA natomiast nie, ale wątpie czy coś pomoże. Gdzieś skopałem cały proces. Teraz mam na cichej Grodziskie z TB. zastanawiam sie czy go klarować żelatyną czy przetrzymać na cichej tydzień dłużej. No i zobaczę co będzie z gazem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Wiesz, nie bardzo mam pomysł w jaki sposób można skopać refermentację poza dodaniem nieodpowiedniej ilości składnika refermentacyjnego. No i jest jeszcze druga opcja, którą ja również skopałem - słabe wymieszanie syropu z piwem przed rozlewem do butelek*. *w moim przypadku wczoraj wykryłem pięknego granata w swoim barku - miałem butelkę piwa, która była rozlana z samej końcówki wiadra i było jej może z połowę. Wczoraj zachciało mi się "małego piwka", więc sobie otworzyłem to 0,2 w butelce 0,5. Żeby tyle gazu z butelki uciekało, to ja nigdy nie słyszałem :O Na koniec piwo mocno się spieniło. Nie wiem ile bar było w tej butelce, ale wydaje mi się że była na granicy swojej wytrzymałości. Piwo (Robust Porter) był tak mocny i słodki, że smakował bardziej jak Porter Bałtycki Podejrzewam, że jakbym tę butelkę zostawił jeszcze jakiś czas, to rozwaliłoby ją z hukiem, a przy okazji, w najlepszym wypadku, pozamiatało mi barek. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się