trrier Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Witam wszystkich Prosił bym o krytykę i rady dotyczące nastawu z ekstraktów i samodzielnym chmieleniem: Jest to wariacja na temat Ciechanowego Grand prixa w wersji dla początkujących / leniwych American IPA ekstrakt słodowy jasny (1.7) 300g ekstraktu słodowego suchego. 250g slodu karmelowego (moczonego) Woda: 10l Drożdze: US-05 Chmielenie 60 min Magnum 15 g - 60 min, Columbus 15 g - 15 min, Centennial 15 g - 10 min, Simcoe 15 g - 5 min, Citra 15 g - 1 min, Chmielenie na zimno: na 7 dni przed rozlewem Centennial - 15 Amarillo - 15 Simcoe - 15 Pozdrawiam, Trrier Edytowane 23 Maja 2014 przez trrier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 W jaką objętość celujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trrier Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 10litrow jak napisalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Napisałeś 10l wody co da jakieś 12l nastawu i jakieś 11l gotowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trrier Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 celuję w 10 litrow całosci. mam12l gar. i w 10l chcialbym chmielic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Ten niemiecki Magnum na goryczkę średnio mnie tu pasuje - myślałeś o podmianie z jakimś Chinookiem albo innym amerykańcem na goryczkę? PS. Jakie ekstrakty będziesz używał? Jeżeli planujesz użyć jasnego WES'a, to nie wiem czy jest sens dawać dodatkowo aż tyle słodu karmelowego - WES sam w sobie ma trochę takich karmelowo-kwiatowych nutek, jest specyficzny. Moja APA z ekstraktów wyszła bardzo zbliżona do później zacieranej AIPA, a była zrobiona na samych WES'ach jasnych. Imo zdecydowanie warto dodać ekstraktu pszenicznego (nawet 0,5kg, np. zamiast 300g tego suchego) - poprawi Ci to pianę, powinno też nadać nieco aksamitności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Czemu Magnum zły na goryczkę? (Z ciekawości pytam, nie wymądrzam się, bo AIPA jeszcze nie warzyłem). Z tego co pamiętam IIPA Dagome z Magnum na goryczkę była gotowana i piwo niezłe chyba wyszło. Edytowane 25 Maja 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 magnum dobry chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Nie mówię, że zły, ale mało amerykański Dodatkowo wczoraj miałem zaćmienie umysłu i byłem święcie przekonany, że Grand Prix jest na innym chmielu goryczkowym, a oczywiście jest na Magnumie - mój błąd. PS. Wczoraj nawet próbowałem GP i muszę przyznać, że warka z datą przydatności do lipca 2014 jest co najwyżej przeciętna. Kiedy piłem to piwo pierwszy raz, jakieś 3-4 miesiące temu, naprawdę mnie zachwyciło. To wczorajsze było mało aromatyczne i podciągało mydlinami. Szkoda, że już coś musieli spieprzyć ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 PS. Wczoraj nawet próbowałem GP i muszę przyznać, że warka z datą przydatności do lipca 2014 jest co najwyżej przeciętna. No już od jakiegoś czasu zauważyłem, że GP z Ciechana już nie jest piwem Czesława. Z tamtej receptury to może zasyp pozostał, ale na chmielach amerykańskich zaczęli konkretnie oszczędzać. Niestety, gatunkowo bliżej tempu do PIPY niż AIPY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 No tak, ale spieprzyli aż do tego stopnia, że moja #4 warka smakuje mi o wiele lepiej, pomimo, iż dostrzegam w niej sporo wad (choćby zbyt słaby aromat - za mało chmielu na zimno, do tego wrzucony w woreczku)... Może to siła autosugestii, a może jednak coś w tym jest. W każdym razie wielka szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawodzu Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Cieszę że to czytam, bo myślałem że jest ze mną coś nie tak! wszyscy tak zachwalali te piwa, że polowałem na nie aż pół roku i tu nagle okazuje się że szału nie ma. Podejrzewałem że chyba musieli coś zmodyfikować, albo powinienem wrócić do koncerniaków bo gustu nie mam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się