jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Czekamy aż się zrobi zimno na dworze i wystawiamy na korytarz gdzie jest 10°C . Mają szanse i przeżyją tylko będą dawać niepożądane posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Mieszkam w bloku, i co teraz?W piwnicy za ciepło, w mieszkaniu cieplutko. Na korytarz nie wystawię bo sąsiedzi mnie zjedzą. Co w takim wypadku zrobić? Lodówka? W lodówce chyba ciut za zimno:7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Mieszkam w bloku, i co teraz?W piwnicy za ciepło, w mieszkaniu cieplutko. Na korytarz nie wystawię bo sąsiedzi mnie zjedzą. Co w takim wypadku zrobić? Lodówka? W lodówce chyba ciut za zimno:7°C Zrób lodówkę ze styropianu i schładzaj zamrożonymi butelkami 1.5 l - ja wymieniam 2 butelki co 24 godziny i mam temp. w granicach 10-12 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Dobry pomysł!!! Muszę tak zrobić. Mam teraz Stouta na burzliwej, w planach jasne górnej fermentacji. Potem pokombinuję z dolniakiem w lodówce ze styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Potwierdzam styropian to dobra rzecz. Musisz tylko użyć płyt o grubości około 5 cm i dobrze uszczelnić. Każda szparka powoduje duże osłabienie wydajności. Ja przy temperaturze w pokoju sięgającej 30 stopni miałem w styropianie 4. Rozwiązałem to poprzez taki myk: http://www.piwo.org/forum/t1551-Chlodzenie-piwa-podczas-fermentacji-bez-uzycia-lodowki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 To dopiero ciekawy pomysł. Zastatnawiam się czy przypadkiem nie byłoby prościej wsadzić fermetator do lodówki. Wystarczy usunąć wszytskie półki. Powiedzccie mi tylko czy 7 °C jakie mam w lodówce to temp za niska do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Zastatnawiam się czy przypadkiem nie byłoby prościej wsadzić fermetator do lodówki. Wystarczy usunąć wszytskie półki. Powiedzccie mi tylko czy 7 °C jakie mam w lodówce to temp za niska do fermentacji? Dobry pomysł, a wyższą temperaturę z łatwością ustawisz termostatem. Przygotuj tylko zawczasu jakąś mądra odpowiedż na pytanie żony: "dlaczego mięso ser i mrożonki leżą w zlewie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Spokojnie, żona zrozumie. Wg moich wstępnych wyliczeń fermentator zajmie pół lodówki. Drugie pół będzie dla żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się