Jump to content

Początkujący - fermentacja piwa z brewkita

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

dori

Edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Jak nie masz areometru żeby zmierzyć gęstość początkową i gęstość końcową to zlej do butelek po 5 dniach fermentacji tak jak piszą w instrukcji do Coopersa.

Będzie dobrze :),co do °Blg to może zejść do 2 ale też nie musi,wszystko zależy od drożdży. Ja ze swoją pierwszą warką czekałem 6 dni,°Blg było w granicach 2,6.

Edited by froniu

Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali :)

Mi rzadko schodziło poniżej 3, z reguły trzymam na burzliwej do zaników fermentacji i zlewam na cichą (ok 5-14 dni w zależności od piwa). Poczekaj, zmierz, jak coć przelej na cichą, po wyklarowaniu butelkuj.

Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

Niektóre moje piwa z ekstraktów butelkowałem zaraz po ferm. burzliwej tzn po około 6-8 dniach, a inne dawałem

na ferm. cichą na 10-14 dni. Uzależnione to było od stopnia odfermentowania i od klarowności piwa po burzliwej.

• 2 weeks later...

Witam.

Też jestem początkujący...

U mnie piwo - EUROPEAN LAGER - COOPERS - ładnie bulgotało z 7 dni... (co 1-2 minute)

Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda), a potem na temperature podczas dodawania grożdży!!!

Bulgotać zaczęło po ok. 8 godz. Wszystko jest opisane w instrukcji do Coopersa.

Dziwi mnie tak szybko ustała fermentacja.

Ja zlewałem do butelek 1,5 PET :) po 7 dniach jak jeszcze bulgotało co 5 min... większość butelek wytrzymała.... :)

W jakiej temperaturze dodawałeś drożdże z zestawu?

Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda)

Witaj na forum :)

Na przyszłość radzę Ci pojemnik do fermentacji nie tylko umyć, ale także zdezynfekować, np roztworem ACE lub innym preparatem chlorowym.

Fermentacja piw z brewkita czasami kończy już po 3 dobach.

Drożdże można dodawać, gdy temperatura nie przekracza 30°C.

witam i zerkam do notatek...

po ok.5 dniach od butelkowania jedna z butelek PET (szeroka zakrędka - oszczędności?)

mi się rozszczelniła, czyli - przymusowa konsumpcja :beer: - wynik jak najbardziej pozytywny ;)

PS

PET są dobre na początek, wszystko widać, czuć jak mocno jest nagazowane piwo no i są praktycznie darmowe.

Jeżeli chodzi o dłuższe przechowywanie to mimo wszystko skłaniałbym się szklanych butelek, chociaż tego nie praktykowałem. (jeszcze). Teraz zbieram PETy 1l i szklane butelki 0,6... l.

Ja na przykład dzisiaj, po tygodniu fermentacji Bittera 10blg, z rana przygotowałem sobie wszystko do rozlewu. Jakie było moje zaskoczenie gdy pomiar wykazał mi 5blg. Trudno mi powiedzieć dlaczego, możliwe, że fermentacja zaczęła się trochę później, bo dodałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Nie wiem, byłem na wyjeździe i nie obserwowałem wszystkiego na bieżąco. Wiem tylko, że będę musiał jeszcze trochę poczekać, ale jak już ktoś powiedział - to nie piekarnia :) Pozdrawiam.

Nie wytrzymałem i jedno piwko otworzyłem. Okazało się że mimo moich obaw chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kolor złocisty mocno nagazowane, smak raczej bezsmakowe :) Ale jest dopiero kilka dni w butelkach i teraz może być tylko lepiej. Oczywiście zanim się spostrzegłem nie było już nic i niezrobiłem foty w kuflu.

• 2 months later...

No właśnie mam pytanie. Zastanawia mnie jedno. Uwarzyłem już kilka warek. Trochę kombinowałem z ekstarktami, z ulepszaniem ekstraktów ale zawsze zlewałem piwko na fermentację cichą. Powiedzcie mi czy w przypadku stosowania ekstraktów konieczne jest zlewanie piwa na cicha fermentację? Czy może można juz przelać do butelek? Nie zaobserwowałem większego odfermentowania. W zasadze na końcu burzliwej i końcu cichej miałem zawsze 2-3 °Blg.

Pozdrawiam wsztrskich

Na to każdy ma inne zdanie. Ja przelewam przynajmniej na kilka dni. W piwach górnej fermentacji, która szybko się kończy, można cichą ominąć. w dolnej bym nie ryzykował. Ja przynajmniej wyznaje taką zasadę, że lepiej na kilka dni przelać na cichą niż mieć granaty. Przeczytaj sobie temat o wybuchających butelkach który był poruszany niedawno. Jak moja szafeczka miałaby wyglądać tak jak na zdjęciach- wole cichą. :lol:

Jednym słowem: cicha MUSI być. Klarowanie to jedno ale rzeczywiście jakby miało mi rozwalić moją szafę z dzrwiami przesuwnymi..... W każdym razie dotąd na cichej piwko miałem 7 dni. Z tego co napisaliście wynika że AŻ 7 dni mogę sobie darować tym bardziej że na razie za dolniaki się nie biorę.

A propos dolniaków. Wreszcie chciałbym się nimi zająć tylko pytanie jak? Jak osiągacie temp. do 15 °C ?Czy takie drożdże mają szansę przezyć w wyższej temperaturze?

Pozdrawiam