ferarri42 Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 (edited) Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ? dori Edit - uszczegółowienie tematu Edited July 22, 2009 by dori Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Witaj, Musisz poczekać za zakończenie fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 Jasne, tylko kiedy ona się zakończy, po czym mogę to poznać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Jak nie masz areometru żeby zmierzyć gęstość początkową i gęstość końcową to zlej do butelek po 5 dniach fermentacji tak jak piszą w instrukcji do Coopersa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Poczekaj spokojnie jeszcze z 3 dni ,potem zmierz °Blg (aby było w okolicach 2°Blg ),wizualnie będzie brak piany.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 W moim browarze fermentacja trwa prawi trzy tygodnie.Piwowarstwo to nie wyścigi samochodowe.Czytaj i miej cierpliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 (edited) Będzie dobrze ,co do °Blg to może zejść do 2 ale też nie musi,wszystko zależy od drożdży. Ja ze swoją pierwszą warką czekałem 6 dni,°Blg było w granicach 2,6. Edited July 19, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali Mi rzadko schodziło poniżej 3, z reguły trzymam na burzliwej do zaników fermentacji i zlewam na cichą (ok 5-14 dni w zależności od piwa). Poczekaj, zmierz, jak coć przelej na cichą, po wyklarowaniu butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ? Niektóre moje piwa z ekstraktów butelkowałem zaraz po ferm. burzliwej tzn po około 6-8 dniach, a inne dawałem na ferm. cichą na 10-14 dni. Uzależnione to było od stopnia odfermentowania i od klarowności piwa po burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted July 21, 2009 Author Share Posted July 21, 2009 Dzisiaj zmierzyłem °Blg ( czwarty dzień fermentacji ) wynosi 1,5. Brak piany piwo dość mętne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Cześc jeśli piwo jest dośc klarowne to możesz go butelkować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kroton Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Witam. Też jestem początkujący... U mnie piwo - EUROPEAN LAGER - COOPERS - ładnie bulgotało z 7 dni... (co 1-2 minute) Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda), a potem na temperature podczas dodawania grożdży!!! Bulgotać zaczęło po ok. 8 godz. Wszystko jest opisane w instrukcji do Coopersa. Dziwi mnie tak szybko ustała fermentacja. Ja zlewałem do butelek 1,5 PET po 7 dniach jak jeszcze bulgotało co 5 min... większość butelek wytrzymała.... W jakiej temperaturze dodawałeś drożdże z zestawu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda) Witaj na forum Na przyszłość radzę Ci pojemnik do fermentacji nie tylko umyć, ale także zdezynfekować, np roztworem ACE lub innym preparatem chlorowym. Fermentacja piw z brewkita czasami kończy już po 3 dobach. Drożdże można dodawać, gdy temperatura nie przekracza 30°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted July 31, 2009 Author Share Posted July 31, 2009 Drożdże dodawałem w temperaturze 26°C . Piwo zlałem do butelek 0,9 PET po 6 dniach.Teraz zostało mi czekać kilka miesięcy i degustacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Suspens na miarę Hitchcock'a. Ferarri42, nie przesadzaj z tą prohibicją konsumpcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Cześć ........ kilka miesiecy .............. bosze są prawdziwi twardziele na tym świecie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted July 31, 2009 Author Share Posted July 31, 2009 Nikt nie mówił że będzie łatwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kroton Posted August 1, 2009 Share Posted August 1, 2009 witam i zerkam do notatek... po ok.5 dniach od butelkowania jedna z butelek PET (szeroka zakrędka - oszczędności?) mi się rozszczelniła, czyli - przymusowa konsumpcja - wynik jak najbardziej pozytywny PS PET są dobre na początek, wszystko widać, czuć jak mocno jest nagazowane piwo no i są praktycznie darmowe. Jeżeli chodzi o dłuższe przechowywanie to mimo wszystko skłaniałbym się szklanych butelek, chociaż tego nie praktykowałem. (jeszcze). Teraz zbieram PETy 1l i szklane butelki 0,6... l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 Ja na przykład dzisiaj, po tygodniu fermentacji Bittera 10blg, z rana przygotowałem sobie wszystko do rozlewu. Jakie było moje zaskoczenie gdy pomiar wykazał mi 5blg. Trudno mi powiedzieć dlaczego, możliwe, że fermentacja zaczęła się trochę później, bo dodałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Nie wiem, byłem na wyjeździe i nie obserwowałem wszystkiego na bieżąco. Wiem tylko, że będę musiał jeszcze trochę poczekać, ale jak już ktoś powiedział - to nie piekarnia Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferarri42 Posted August 6, 2009 Author Share Posted August 6, 2009 Nie wytrzymałem i jedno piwko otworzyłem. Okazało się że mimo moich obaw chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kolor złocisty mocno nagazowane, smak raczej bezsmakowe Ale jest dopiero kilka dni w butelkach i teraz może być tylko lepiej. Oczywiście zanim się spostrzegłem nie było już nic i niezrobiłem foty w kuflu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 No właśnie mam pytanie. Zastanawia mnie jedno. Uwarzyłem już kilka warek. Trochę kombinowałem z ekstarktami, z ulepszaniem ekstraktów ale zawsze zlewałem piwko na fermentację cichą. Powiedzcie mi czy w przypadku stosowania ekstraktów konieczne jest zlewanie piwa na cicha fermentację? Czy może można juz przelać do butelek? Nie zaobserwowałem większego odfermentowania. W zasadze na końcu burzliwej i końcu cichej miałem zawsze 2-3 °Blg. Pozdrawiam wsztrskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Na to każdy ma inne zdanie. Ja przelewam przynajmniej na kilka dni. W piwach górnej fermentacji, która szybko się kończy, można cichą ominąć. w dolnej bym nie ryzykował. Ja przynajmniej wyznaje taką zasadę, że lepiej na kilka dni przelać na cichą niż mieć granaty. Przeczytaj sobie temat o wybuchających butelkach który był poruszany niedawno. Jak moja szafeczka miałaby wyglądać tak jak na zdjęciach- wole cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Cicha służy głównie wyklarowaniu piwa i dofermentowaniu. Wiecej niż 1 Blg nie schodzi na cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Jednym słowem: cicha MUSI być. Klarowanie to jedno ale rzeczywiście jakby miało mi rozwalić moją szafę z dzrwiami przesuwnymi..... W każdym razie dotąd na cichej piwko miałem 7 dni. Z tego co napisaliście wynika że AŻ 7 dni mogę sobie darować tym bardziej że na razie za dolniaki się nie biorę. A propos dolniaków. Wreszcie chciałbym się nimi zająć tylko pytanie jak? Jak osiągacie temp. do 15 °C ?Czy takie drożdże mają szansę przezyć w wyższej temperaturze? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts