Skocz do zawartości

kondycjonowanie - co to?


AGR

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie idzie o leżakowanie ale o to co nazywamy fermentacją cichą: usunięcie przejściowych aromatów młodego piwa (diacetyl, aldehyd octowy)

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a dlaczego w takim razie całość w przykładowej recepturze wygląda tak:

primary: 7 dni

secondary: zazwyczaj N/A ale czasem jest np. 3 dni

Conditioning: 10 dni (czyli to by byly 2 fermentacje ciche)

chyba ze 2 fermentacja to u nich nie jest to samo co cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Conditioning to po polsku dojrzewanie, lezakowanie piwa. Moze byc w drugim fermentorze albo po butelkowaniu / kegowaniu np. bottle conditioning. Dajesz drozdzom szanse na wyczyszczenie piwa po sobie, pozbycie z piwa diatecylu etc.

Edyt: W programie brewtoad chodzi o bottle conditioning czyli czas refermentacji w butelkach.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.