AGR Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Witam! Czy wie ktos co oznacza "conditioning" w przypadku receptur ze strony BrewToAd.com ? chyba w kazdej recepturze wynosi 10 dni Edytowane 27 Maja 2014 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) edit angielska trudna język. http://www.howtobrew.com/section1/chapter8-3.html Edytowane 27 Maja 2014 przez tomato AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 ale nawet portery tam mają "leżakowanie" 10 dni... dlaczego tak malo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Tu nie idzie o leżakowanie ale o to co nazywamy fermentacją cichą: usunięcie przejściowych aromatów młodego piwa (diacetyl, aldehyd octowy) Edytowane 27 Maja 2014 przez JacekKocurek korzen16 i AGR 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 a dlaczego w takim razie całość w przykładowej recepturze wygląda tak: primary: 7 dni secondary: zazwyczaj N/A ale czasem jest np. 3 dni Conditioning: 10 dni (czyli to by byly 2 fermentacje ciche) chyba ze 2 fermentacja to u nich nie jest to samo co cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 NO cóż raczej kwestia nazewnictwa. Ja bym się tym w ogóle niezbyt przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 ok, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Chyba, że chodzi im o zimne kondycjonowanie. To wtedy faktycznie jest bliskie lagerowaniu. tyle, że krótsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Conditioning to po polsku dojrzewanie, lezakowanie piwa. Moze byc w drugim fermentorze albo po butelkowaniu / kegowaniu np. bottle conditioning. Dajesz drozdzom szanse na wyczyszczenie piwa po sobie, pozbycie z piwa diatecylu etc. Edyt: W programie brewtoad chodzi o bottle conditioning czyli czas refermentacji w butelkach. Edytowane 27 Maja 2014 przez scooby_brew MagicznyJanusz i AGR 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się