Ciptongue Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Mam pytanie...zamierzam po raz pierwszy wykorzystać gęstwę przy fermentacji. Mam taki plan, żeby najpierw zrobić piwo 12 blg i użyć jednej saszetki suchych drożdży, i potem dodać gęstwy z tego piwa do kolejnego, tym razem 16 blg. Czy mogę po prostu wlać piwo 16 blg do fermentatora, w którym fermentowało to 12 blg, bez żadnego zbierania gęstwy, po prostu po zlaniu jednego na cichą, wlać od razu drugie na burzliwą? Czy to w ogóle możliwe żeby przedobrzyć w ten sposób z ilością drożdży? Czy piwo tylko szybciej przefermentuje, czy będzie to jakoś dodatkowo wpływało na smak i aromat (jakaś autoliza itp.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Czy mogę po prostu wlać piwo 16 blg do fermentatora, w którym fermentowało to 12 blg, bez żadnego zbierania gęstwy, po prostu po zlaniu jednego na cichą, wlać od razu drugie na burzliwą? IMHO, tak. Robię tak od dawna choć pewnie wielu się burzy na takie praktyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Robię tak od dawna choć pewnie wielu się burzy na takie praktyki Ja się burzę i robię tak bardzo często, głównie w lagerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Poszukaj pod hasłem "overpitching". pierwszy wynik z google'a Wydaje mi się, że "yeast cake" to właśnie drożdże na dnie fermentora i jak widać część osób praktykuje i sobie chwali, inna część uważa że to tak samo złe jak dodanie za małej ilości drożdży. Pewnie jako początkujący nie zauważysz różnicy i możesz śmiało lać, jeśli piwo w fermentorze nie jest podejrzane o żadną infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ja tak zrobiłem wczoraj pierwszy raz:) Zobaczymy co wyjdzie. Przefermentowało bardzo szybko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Potwierdzam u mnie po zalaniu nową brzeczką drożdze rozjuszyły się po 3 godzinach. Szał pał był. Ale trzeci raz bym chyba nie zalewał bez czyszczenia zbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 A nie lepiej przygotować sobie czyste, zdezynfekowane wiaderko, wlać do niego brzeczkę a następnie wlać gęstwę z tego wiaderka, w którym wcześniej było piwo - również bez zbierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Tak też mozna ale po pierwszej fermentacji trupów jest nsa tyle mało zsrr nie wpływają nsa piwo po drugiej myślę że też nie chociaż jeszcze nie zalewalem wiecej jak dwa razy A przeplukanie gestwy i przelanie świeżych po odstaniu to też opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się