szfagir Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Witam! Zaczynam zabawę z programem BeerSmith2 i nie wiem jak mam odczytywać dwie informacje: Wielkość Partii oraz Objętość Początkową (pierwszy screeny). Czy Wielkość Partii to jest ilość brzeczki jaką chcę otrzymać, a Objętość Początkowa to ilość wody w której mam zacierać słód? Trochę duża jest różnica w litrach (10L) między pierwszą wartością a drugą. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? Drugi screen przedstawia recepturę z jaką chcę zrobić eksperyment. Będzie to moja czwarta warka i tym razem chcę się posiłkować programem. Pierwsze 3 warki to Full Aroma Hoops robione metodą częściowo przepisową, a częściowo na oko. Dzięki szfagir Edytowane 2 Czerwca 2014 przez szfagir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Wielkość partii (Twoje 17L) to ilość brzeczki jaka ma trafić do fermentora (po chmieleniu, przed zadaniem drożdży) Objętość gotowania (trochę u Ciebie za duża 27,93L) to ilość z jaka zaczynasz gotowanie - więc coś tu nie gra, bo wychodzi na to, że musisz odparować i stracić z chmielinami aż 10L brzeczki. Sprawdź ustawienie swojego gara w programie. Powinieneś mieć więcej brzeczki o 2-3L czyli ok. 20L, a nie prawie 28L szfagir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Jest cały temat odnośnie BS - poczytaj następnym razem proszę użyć wyszukiwarki Co do wielkości partii, to ilość otrzymanego piwa, także w objętości początkowej uwzględnione są wszystkie straty (odparowanie, osady, fermentacja). Musisz to sobie dobrać eksperymentalnie w trakcie kolejnych warek. Co do drugiego screen'a to masz błędnie ustawione chmielenie, chyba, że wszystko sypiesz na goryczkę. Zmień czasy dodawania poszczególnych odmian chmielu Edytowane 2 Czerwca 2014 przez leszcz007 szfagir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfagir Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Bardzo dziękuję za rozwiązanie mojego problemu. Obecnie mam ustawione odparowanie na poziomie 2L z 20L + 0,5L straty na osad. Wszystko teraz ładnie się wylicza. Odnośnie chmielenia to goryczkę lubię, a swój smak dopiero znajdę. Teraz pozostaje mi czytanie i zagłębianie wiedzy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się