Tadzik Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Wędzonego pilsa może dostarczę w przyszłym tygodniu do lekko mi się już kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Jakby ktoś był to odradzam mojego FESa, czasu mu ewidentnie nie służy, po weekendzie przyniosę i podmienię na Black IPA. Edytowane 27 Maja 2016 przez BrPr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Wrzuciłem: 2 x Belgian Tripel 2 x SPACE - Black IPA na belgijskich drożdżach Wyjąłem: Skos - Pipa Kantor - Grodziskie ATP - Espresso Stout Buber - American Stout Powinno być: guciothebest - RIS, Sweet Stout x2 Tjujku - American Wheat ATP - Dry Stout x2 BrPr - FES Ibrahim - Whiskey Stout Seb0 - Stout Owsiany x2 adamsky - Czarna Woda (quadrupel), Tripel x2, SPACE (BBIPA) x2 Edytowane 27 Maja 2016 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Skos - PIPA Przy otwieraniu dość mocne syknięcie, ale nie wyszło z butelki. Piana bardzo wysoka, przy normalnym nalewaniu zrobiła się na 2/3 szklanki, ładna. Początkowo piwo wydawało się dość klarowne, ale chyba ruszyłem drożdże dolewając końcówkę, bo jak teraz patrzę to wygląda jak standardowa IPA. W aromacie dość słodko, ale chmielu tam niewiele. Jest zdecydowana słodowość i estry. Wysycenie nieco powyżej średniego, ale w pełni akceptowalne. W smaku w pierwszym momencie uderza wyraźna słodowość - 18 blg robi swoje. Z czasem dochodzi goryczka. Goryczka trochę tępa, ale na szczęście nie zalegająca. Jeśli chodzi o samą intensywność to tak w sam raz żeby skontrować słodowość. Piwo bardzo dobre, ale trudno mi to zaliczyć do IPA. Jak dla mnie to takie Polish Strong Ale. Edytowane 28 Maja 2016 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Kantor - Grodziskie Nie jestem wielkim fanem gatunku, ale to było świetne. W aromacie wędzonka. Nie podejmuję się określać co tam poza wędzonką jest - alergia mi powoli startuje. Piana zaskakująco niska. Spodziewałem się pół kufla piany, ale zrobiła się taka na 2cm i szybko opadła. Po kilkunastu minutach zredukowała się do zera. Firanki nie stwierdzono - szkło czyste. Barwa jasno-słomkowa, mętne. W smaku świetne. Lekkie, ale przy tym nie puste. Wysycenie powyżej średniej, pasuje do styl. Goryczka niezbyt wysoka, fajnie zaostrza końcówkę. Świetnie zbalansowane. Znakomite piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Buber - American Stout W aromacie chmiel był wyczuwalny przy otwieraniu butelki. Ze szklanki już trudniej mi go było wyczuć. Zakładam, że to kwestia wieku piwa, miesiąc temu na pewno było bardziej chmielowo. Aromat w kierunku gorzkiej czekolady, typowo palone nuty obecne, ale nie dominujące. Barwa czarna, gęste, praktycznie nieprzejrzyste. Piana taka sobie, szybko zredukowała się do zera, nie obrączkuje. Jak na American Stouta piwo bardzo pełne, no ale to jednak 16blg. W smaku gorzka czekolada, minimalna kwaśność od słodów palonych, na finiszu wyraźna goryczka. Wysycenie ok. Bardzo dobre piwo. Nie do końca w stylu, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało. Nie było wyraźnych akcentów palonych, co akurat mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 ATP - Espresso Stout Po otwarciu butelki aromat nie pozostawia złudzeń - mocny, bezkompromisowy, gorzki aromat kawy. Po przelaniu trochę łagodnieje, ale cały czas dominuje. Piana niewielka, bardzo szybko zredukowała się do zera. Piwo lekkie i wytrawne. Wysycenie lekko powyżej średniej dodatkowo podkreśla rześkość. Bałem się mocnej kawy w smaku, ale piwo jest zbalansowane - mocne espresso bardziej poszło w aromat niż w smak. Nie stwierdziłem też żadnych kwaśnych posmaków od kawy czy słodów palonych. Jak dla mnie bardzo dobre. Fani kawy mogliby narzekać, że w smaku trochę przypomina 'zwykłego' dry stouta, ale mi to akurat nie przeszkadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Ibrahim - Whisky StoutPiana solidna, piwo czarne i nieprzejrzyste. W aromacie solidna paloność przykryta lekką wędzonką i nutami whisky. W smaku, jak dla mnie świetny whisky stout, paloność, kawa i nieco czekolady przełamana asfaltowym sznytem i finiszem whisky. Niestety na minus trzeba zaliczyć to, że piwo było mocno przegazowane jak na styl. Dla mnie to był poziom bliższy weizenowi niż stoutowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 ATP dzieki za recenzje Co do nagazowania to mam dwoch podejrzanych: 1) Drozdze - slyszalem ze S-04 lubia przegazowac piwo (zwlaszcza ze ono bylo butelkowane w lutym wiec troszke przelezalo) lub syrop sie zle wymieszal bo mialem pare butelek gdzie nagazowanie bylo ok. Ogolenie celowalem w 2.0 vol ale cos poszlo nie tak - jak to w piwowarstwie domowym bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Przyniosłem:1 x Berliner Weisse (rozlew 03.05.2016, 8°Blg) 1 x Wielozbożowe Golden Ale (rozlew 29.04.2016, 11,3°Blg, z żytem, owsem i pszenicą) 1 x American Bitter (rozlew 20.05.2016, 10,1°Blg)A wziąłem:1 x Seb0 - Stout Owsiany 1 x ATP - Dry Stout 1 x adamsky - Tripel Czyli jest: guciothebest - RIS, Sweet Stout x2 Tjujku - American Wheat ATP - Dry Stout BrPr - FES Ibrahim - Whiskey Stout Seb0 - Stout Owsiany adamsky - Czarna Woda (quadrupel), Tripel, SPACE (BBIPA) x2 Kantor - Berliner Weisse, Wielozbożowe Golden Ale, American Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 ATP - Dry Stout W: czarny/ciemnobrązowy, piana niska, średnio-pęcherzykowa, nietrwała, złamanej bieli A: średnia kanaliza, za nią kawa, trochę mleczna, dużo czekolady, zbożowość S: kawa, paloność, taka nawet dość agresywna, czekolada, podwyższona kwaśność, lekka kanaliza, lekkie estry, lekka taninowość, finisz palono-kawowy G:średnia O:pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-niskie, szorstkie Po ogrzaniu kanaliza już przeszkadza, pomijając to, piwo całkiem stylowe, paloność ostra ale złożona, wiadomo że mamy do czynienie z dry stoutem, piwo nie jest estrowe mimo użycia S-04, może trochę ta kwaśność zbyt podwyższona i brakuje kremowości ale to już szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zastanawiam się od czego ten zapach. Winowajców może być dwóch, albo Fuggles 2014, bo wychodzi to tylko w piwach z tym chmielem, albo ewentualnie woda. Tak czy tak, dzięki za recenzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) A ja bym obstawiał innych dwóch winowajców: infekcja, albo mocne zestresowanie drożdży (drożdże mocno nie w kondycji) Edytowane 7 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Drożdże uwodnione, trzymane wcześniej w lodówce i świeże. Pozostaje jeszcze ewentualnie pirosiarczyn wykorzystany do mycia butelek. Ewentualnie infekcja w butelkach. Miałem jeszcze na miejscu tu dwie butelki. Jedna rozpijana w piątek waliła stęchlizną i kanalizacją. Drugą otworzyłem teraz z dziewczyną i zero kiblowych aromatów. Dla mnie ziemistość i kawa, dla niej "ziemia do kwiatków" i kawa. Pozostałe butelki pite w domu też bez aromatów z szamba. Więc wychodzi na to, że albo infekcja w butelkach, albo piro. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ziemistość to od chmielu może być, jak masz duże nierówności między butelkami to pewnie infekcyjne pochodzenie tego kanału. Kanaliza w niskim stężeniach to może być też cebula, czosnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ziemistość to od chmielu może być, jak masz duże nierówności między butelkami to pewnie infekcyjne pochodzenie tego kanału. Kanaliza w niskim stężeniach to może być też cebula, czosnek. Cebuli ani czosnku też nie uświadczono. Wychodzi na to, że problem leży w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Seb0 - Stout Owsiany porządne syknięcie i wychodzi z butelki, na szczęście byłem szybszy W: ciemnobrązowy/czarny, piana wysoka, grubopęcherzykowa A: mocno utleniony, winny, suszone owoce(zwłaszcza sporo wiśni), sherry, lekkie orzechy, lekka czekolada, S: słodowość, karmel, orzechy, lekka czekolada, lekka słodycz, lekki aldehyd retronosowo G: niska O: pełnia średnio-niska, wysycenie b. wysokie Mimo sporego utlenienia, jak się już odgazuje to nawet całkiem niezłe, zwłaszcza w smaku, ten orzech przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) adamsky - Tripel A zapisków wynika że jest to wersja "zamerykanizowana", z 9,7% alk Porządne syknięcie, minimalne gushuje W: bursztyn, nawet taki ciemniejszy, musujące, lekko mętne, piana wysoka, dość drobna, trwała A: na początku nuty warzywne w stylu DMSu, za tym przyprawy, goździk, pieprz, ziele angielskie, estry, morela, gruszka, chmielowość jest ale bardziej ziołowa S: złożone przyprawy, estry, morela, lekki alkohol, finisz przyprawowo-słodowy, z delikatnym karmelem G:średnia, lekko fenolowa, krótka, bardzo dobrej jakości O: pełnia średnio-niska, wysycenie wysokie, rozgrzewające, minimalnie może piekące nawet na finiszu, trochę szorstkie od fenoli Dobry balans fenolowo-estrowy, alkohol świetnie ukryty, piwo zgodnie ze stylem lekkie, pijalne pomimo sporej mocy, w sumie największa wadą są te nuty warzywne, no i może minimalnie zbyt ciemne jak na styl. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dorzuciłem 3x Rauchpils Na stanie: guciothebest - RIS, Sweet Stout x1 ATP - Dry Stout BrPr - FES Ibrahim - Whiskey Stout Seb0 - Stout Owsiany adamsky - Czarna Woda (quadrupel), Tripel, SPACE (BBIPA) x2 Kantor - Wielozbożowe Golden Ale, American Bitter Tadzik - Rauchpils x3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 adamsky - Tripel A zapisków wynika że jest to wersja "zamerykanizowana", z 9,7% alk (...) Dzięki za recenzję. Co do klarowności to po prostu mętnieje po schłodzeniu. Gdybyś otwierał ciepłe, to by było prawie jak koncerniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Zostawiłem swoje Black IPA. Na stanie: guciothebest - RIS, Sweet Stout x1 ATP - Dry Stout BrPr - 2xBlackIPA Ibrahim - Whiskey Stout Seb0 - Stout Owsiany adamsky - Czarna Woda (quadrupel), SPACE (BBIPA) x2 Kantor - Wielozbożowe Golden Ale, American Bitter Tadzik - Rauchpils x3 Edytowane 9 Czerwca 2016 przez BrPr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Co do klarowności to po prostu mętnieje po schłodzeniu. Gdybyś otwierał ciepłe, to by było prawie jak koncerniak. Mogło być zmętnienie na zimno, co u mnie też się często zdarza albo po prostu drożdże jeszcze nie zdążyły osiąść po, pewnie, porządnym poruszeniu podczas transportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 @kantor Berliner Weisse #81A Barwa jasna niczym serwatka, piana wysoka, dość trwała, ładnie oblepiająca szkło. Aromat kwaśnych owoców (cytrynka), lekko mleczny, mydlany (kolendrę tam wciepałeś?). W smaku mamy przede wszystkim serwatkę – o dziwo bez kwasu. Dość mocno przypomina mi to rozwodniony Kwas Alfa od Pinty. Gdzieś daleko w tle nikłą ziołowość. Niestety mi nie podeszło – głównie za sprawą niemal kompletnego braku kwaśności który dla mnie jest takim berlinerowym „must be”. Ok jest extremalnie lekko i pijalnie lecz niestety niczym nie ujmuje. Jedyne co bym mógł zrobić z takim piwem to mocno dochmielić na zimno ale na to jest już za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) Jedyne co bym mógł zrobić z takim piwem to mocno dochmielić na zimno ale na to jest już za późno. Mam też wersję chmieloną na zimno ale raczej delikatnie Nie, bez kolendry, chociaż z kolendrą też mógłby być ciekawy, ja wyczuwałem coś w stylu kostki toaletowej, pewnie jakieś kwiatowe estry, jak mydło to raczej sugerowałoby autolizę. Co do kwaśności to dziwna sprawa, bo jak piłem ostatnio to dla mnie była wręcz dość mocna, chyba jestem wyczulony na kwaśność Edytowane 11 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) Jezu Łukasz na wiem że lubię kwachy ale jak np. w pintowych kwaśność była delikatna to tu jej nie było właściwie wcale Dziwne... Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się