Tadzik Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam, od czerwca startuje nowy piwny depozyt w Krakowie w sklepie Strefa Piwa przy ul. Krowoderskiej 37. Depozyt czynny będzie w godzinach otwarcia sklepu czyli pon.-pt. 1300-2000, sob. 1100-2000. Celem depozytu jest usprawnienie wymiany piw pomiędzy piwowarami domowymi. Zasady depozytu: - Piwa muszą być oznaczone, należy podać: styl oraz możliwie jak najwięcej informacji (OG, FG, % ABV, IBU, surowce itp.) nick z forum lub nazwisko w celu ułatwienia kontaktu degustującego z piwowarem, - piwa wymieniamy w stosunki 1 do 1, lub zostawiamy więcej niż bierzemy, - w miarę możliwości opisujemy swoje wrażenia z degustacji w tym wątku, lub zakładamy temat w dziale Degustacje Piw Domowych. Bardzo proszę o nie przynoszenie piw: - piw ewidentnie zakażonych, zepsutych, nieudanych – oszczędźmy sobie niemiłych wrażeń, - piw przegazowanych – mogących grozić wybuchem, - piw bez oznaczeń umożliwiających identyfikację piwowara. Na start przynosimy więcej niż bierzemy, trzeba zapełnić skrzynkę. W miarę możliwości będę w tym wątku podawał aktualny stan skrzynki. P.S. Przy wymianie piw mile widziane piwo dla obsługi sklepu cml i Tezi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Powodzenia "Centusie" Jakie to szczęście, że w gdańskiej Pułapce obsługa nie pobiera haraczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Dzięki dzięki wszelkie ewentualne "haracze" dla obsługi oczywiście nakładają na siebie dobrowolnie sami piwowarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 W końcu gdzieś bliżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Do skrzynki dziś trafia: @Tadzik 3x Bitter 11,5°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 in: 2x Lis NZ Lager na Galaxy i Green Bullet out: Bitter od Tadzika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Aktualizacja skrzynki: @Tadzik 2x Bitter 11,5°blg @fazzou 2x Lis NZ Lager 14°blg Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Bitter od Tadzika Po otwarciu lekki gushing, po nalaniu również widać wysoki poziom nagazowania, bitter chyba nie powinien być tak wysycony? : > Aromat - piękna kompozycja estrów, chmielu i lekkiej słodowo-karmelowej nuty. Smak - pijalne, super balans, fajnie czuć chmiel, ale tylko tyle, ile bym od piwa oczekiwał. Jedyne do czego bym miał zastrzeżenia, to to wysycenie, widziałbym tu jednak dużo lżejsze, nawet nie dlatego, że wymaga tego styl, tylko po prostu imo lekko tutaj nie pasuje. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dzięki za reckę Pierwszy raz użyłem Brewlabów i ewidentnie nie wyczułem ich możliwości głębokiego odfermentowania. Cieszę się jeśli poza tym nagazowaniem reszta smakowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Aktualizacja skrzynki: Tadzik 1x Bitter 11,5°blg fazzou 1x Lis NZ Lager 14°blg FurioSan 2x American Wheat 12°blg, 2x Bright IPA 16°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Przyniosłem: 1 x Rye Session IPA (rozlew 17.09.2014, 12,2°Blg, 100IBU, taka moja próba zrobienia coś ala Shark) 1 x Dry Stout (rozlew 18.07.2014, 12,2°Blg) A wziąłem: 1 x Brown AIPA - Kacper Jasica 1 x Bright IPA - FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Brown AIPA - Kacper Jasica brak innych danych Lekki gushing po otwarciu. Kolor ciemnobrązowy, mętne. Piana wysoka, złamanej bieli, średnio-pęcherzykowa, trwała. Aromat średnia słodowość, lekki karmel, średnie nuty chmielowe, głównie żywiczne, cytrusy, trochę owoców (zwłaszcza po ogrzaniu), trochę aromatów od utlenienia, głównie lekki miód, także lekki karton, minimalny alkohol. Smak słodowość, tostowa, podpiekana, lekki karmel, trochę czekolady, trochę orzechów, chmielowość średnia, głównie żywiczna, lekki alkohol. Goryczka średnia do średnio-wysokiej, trochę pozostająca. Odczucie w ustach pełnia pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, trochę szorstkie, rozgrzewające. Ok, trochę już utlenione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Bright IPA - FurioSan 16°Blg Kolor żółty, trochę zmętnione. Piana średnia, biała, średnio-pęcherzykowa, trwała. Aromat chmielowy, głównie korzenny, w drugiej nucie cytrusowy (głównie pomarańcza i cytryna), sporo nut utlenienia ale nawet dość przyjemnych (głównie miodowych, trochę winnych i kartonu), minimalny alkohol. Smak chmielowy, korzenno-cytrusowy, lekka słodowość. Goryczka średnio-wysoka, w miarę czysta, cytrusowa. Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, trochę cierpkie. Ok, mimo ekstraktu orzeźwiające, niestety już utlenione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) niestety już utlenione. Piwo warzone 29.05.2014, rozlane w butelki 24.06.2014. W depozycie zostawiłem FES od Tadzika Wit ... nie wiem od kogo 2x 70% Wheat Wine 22.5°Blg - bardzo bardzo niskie nasycenie - celowałem w dolną granicę - więc owe 1.4 to tak mało albo drożdże już nie dały rady. 2x 70% Wheat Dry stout 12.5°Blg - wysłodziny z powyższego 2x 100% Wheat Stout 15°Blg - piwo z brew session Zachęcam do rozruszania depozytu - około 10 butelek jest moich Edytowane 9 Października 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Depozyty zostały scalone więc wrzucam pełną listę piw: Tadzik - Bitter x3 Tadzik&Dobrzanek - Coffee Stout x2 Kantor - Dry Stout x1 Kantor - Rye Session IPA x1 Bąku - Grodzisz x1 Latający Chińczyk - American Stout x1 Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier x3 Kowalczyka - American Amber Ale x1 Kowalczyka - Weizen Bock x1 FurioSan - Wheat Wine, Wheat Dry Stout, Wheat Stout, American Wheat po 2, Bright IPA x1 Skrzynka jest na full więc w drodze wyjątku można wyjąć jedno piwo więcej niż się przynosi bo 2 skrzynek w tym momencie nie zrobię - przyspieszmy nieco rotację. Edytowane 9 Października 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie wiem czyje - American Wheat x2, Bright IPA x1 też moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie wiem czyje - American Wheat x2, Bright IPA x1 też moje Dzięki, zaćmiło mnie już poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Mała aktualizacja skrzynki: Tadzik - Bitter x3 Tadzik&Dobrzanek - Coffee Stout x2 Kantor - Rye Session IPA x1 Bąku - Grodzisz x1 Latający Chińczyk - American Stout x1 Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier x3 Kowalczyka - American Amber Ale x1 Kowalczyka - Weizen Bock x1 FurioSan - Wheat Dry Stout, American Wheat po 2, Wheat Wine, Wheat Stout, Bright IPA x1 Fazzou - Makak Japanese IPA Sorachi Ace Single Hop x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Dry Stout od kantora Na początku bardzo minimalne syknięcie i faktycznie, trzeba było lać z góry, żeby jakaś piana się pojawiła, jak już się pojawia to ma piękny, jasnobrązowy kolor i jest dość delikatna, szybko znika. Na pierwszym planie w aromacie oczywiście paloność, ale niepusta, może to autosugestia, ale kojarzy mi się bardzo z aromatem słodu brown, który niedługo przed piciem śrutowałem i wrzucałem do zacieru. W smaku jest stoutowo, wytrawnie, dzięki czemu pije się bardzo łatwo. Aczkolwiek myślę, że ta wytrawność znajduje dyskretnie kontrę, bo piwo nie jest wodniste, czego w dry stoutach nie lubię, chociaż pewnie przy Blg niższym o te 1 - 2 stopnie byłoby już wodniście. Odczucie w ustach bardzo gładkie, nagazowanie nie przeszkadza w odbiorze. Znakomity dry stout generalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 100% Wheat Stout od FurioSana Na początek - ciekawy sposób opisania i jednocześnie ozdobienia butelek, przyczepić się można tylko do nieusuniętego kleju po etykiecie - psuje efekt. Piana na początku ładna, ale słabo się trzyma, dość szybko opada może nie do zera, ale cienkiego kożucha, spodziewałem się czegoś więcej po takim zasypie. W aromacie już to czego się można spodziewać, zachęcająca czekolada + kawa w połączeniu ze zbożowym aromatem, paloność i czekoladowość bardzo intensywna, przyjemna. W smaku jest wytrawnie, kwaśno, wręcz cierpko, myślę że to za sprawą tego dużego udziału pszenicy. Przydałaby się jakaś słodka kontra dla tego wszystkiego - brak balansu jest głównym minusem. Lekkie nagazowanie na miejscu. Piwo wziąłem, bo było ciekawe już z nazwy przez swoją eksperymentalność i o ile wykonane jest jak najbardziej poprawnie i chyba zgodnie z zamysłem, to oprócz pszenicy przydałoby się jeszcze jakieś zboże, które by wzbogaciło całość, a szczególnie smak. No i jeszcze pytanie na koniec: Jak Ty to filtrowałeś?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jeśli chodzi o pianę to w "mojej" wersji jest tak samo:( Była piękna i długo się trzymała kiedy piwo było świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 100% Wheat Stout od FurioSana To nie do końca moje piwo. Warzylismy kolaboracyjnie na grillu u Przem0. Warka była podzielona na 3 fermentory, każdy po swojemu fermentowal. Z filtracja nie było istotnych problemów, rurki i lodówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Wheat Wine - FurioSan Piany brak, za to dobra klarowność. W zapachu owocowo głównie, czuć coś chmielu, głównie subtelne tropikalno-owocowe nuty, oprócz tego estry, ale jest też sporo alkoholu. W smaku alkohol również dokucza, poza nim przyjemna chmielowa goryczka, trochę brakuje treści. Piwo ciekawe, chmielowe trochę bardziej niż się spodziewałem, ale chyba mogłby jeszcze trochę poleżeć, żeby ten alkohol jakoś się ułożył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Piany brak, za to dobra klarowność. gazowałem na 1.4 - więc nie ma co piany zbudować. klarowność faktycznie jest ładna Chmielone mocno z myślą o leżakowaniu, wtedy chmiel się 'wyblaknie' i alkohol ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Piany brak, za to dobra klarowność. gazowałem na 1.4 - więc nie ma co piany zbudować. klarowność faktycznie jest ładna Chmielone mocno z myślą o leżakowaniu, wtedy chmiel się 'wyblaknie' i alkohol ułoży. No jasne, lepsze to niż przegazować piwo z potencjałem na leżakowanie. Nie przemyślałem tego - mogłem sobie zostawić i za rok zdegustować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się