trrier Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Witam, Noszę się z zamiarem upichcenia żytniej ipy. Posiadam dużo puszek ekstraktu a fajnie było by podrasować nieco puszkowe piwo i poeksperymentować. przepis poniżej: Żytnia IPA 1,7l ekstraktu słodowego jasnego płatki żytnie ekspresowe (250g) słód pale ale (250g) słód pszeniczny (250g) Mikrozacieranie: słód pszeniczny i pale ale z dodatkiem płatków 67st przez 90 min Chmielenie: Magnum - ‘60 - 25g Amarillo - ‘15 - 25g Drożdże: us-05 objętość do 10l ewentualnie więcej ale tak by otrzymać 14blg całości ze względu na to że płatki nie oddadzą z siebie pełni skrobi bez enzymów mikrozacieram ze słodami. co o tym sądzicie? krytyka mile widziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Pomysł jest dobry, ale potrzebujesz znacznie więcej chmieli na koniec gotowania i na zimno, i trochę karmelu. Np: Żytni IPA 10L 1,7l ekstraktu słodowego jasnego płatki żytnie ekspresowe (250g) słód pale ale (250g) słód pszeniczny (250g) słód karmelowy 170EBC (150g) Mikrozacieranie: słód pszeniczny i pale ale z dodatkiem płatków 67st przez 90 min Chmielenie: Magnum - ‘60 - 25g Cascade - '15 - 15g Cascade - '5 - 15g Amarillo - ‘0 - 15g Amarillo - na zimno - 15g Cascade - na zimno - 15g Drożdże: us-05 Celuj w ok.16-17 blg i 60-70 IBU. Poniżej tych wartości i bez dodatkowych chmieli to jest raczej Rye Ale a nie Rye IPA. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 jeśli to ma być żytnia to wydaje mi się że tego żyta za mało płatki żytnie plus pszeniczny słód i do tego tylko 250 pale ale wydaje mi się że zrobi się niezły kleik ,nie wiem jak chcesz to dalej ogarniać ,wysładzać,przecedzić jakoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Mozna zacierac w worku muslinowym albo np w torbie na zakupy z bawelny Edytowane 6 Czerwca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trrier Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki Scooby, o to mi chodziło, wzorowałem się trochę twoimi poradami na temat częściowego zacierania i dodawania płatków. Ale czy tak jak wspomniał Gawon czy nie jest tych płatków żytnich za mało? Starałem się dobrać je tak by słody ładnie je przerobiły. Może zwiększyć ilość płatków? Chciałbym zrobić coś w kierunku zacierania czyli filtrator z oplotu i wysładzanie.. jak wspomniałem mam trochę ekstraktów a szkoda mi tym kalać normalnie zacierane piwo a fajnie by było takiego ekstrakciaka wzbogacić w smaku Edytowane 7 Czerwca 2014 przez trrier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo? Jeżeli planujemy piwo o wyższym BLG: 18 - 20 - 24 - 27 itp. to podbicie ekstraktu po zacieraniu ekstraktem słodowym to najlepsze wyjście. Czasami jesteśmy ograniczeni pojemnością kadzi zaciernej i nie damy rady wrzucić więcej słodu więc mamy do wyboru: mieć mniej piwa, dowalić cukru, dodać ekstrakt. IMHO najlepsza opcja to ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo? To jest normalny partial mash Tu nie chodzi o podbicie ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo? To jest normalny partial mash Tu nie chodzi o podbicie ekstraktu. Wiem, odnosiłem się do wypowiedzi autora tematu: [...] jak wspomniałem mam trochę ekstraktów a szkoda mi tym kalać normalnie zacierane piwo a fajnie by było takiego ekstrakciaka wzbogacić w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się