Mojrzesz Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Wczoraj warzyłem stouta owsianego, mój hydrometr podaje gęstość w S.G. (sugar gravity), chciał bym to przeliczyć na Blg i oszacować przybliżony czas fermentacji. Przed dodaniem drożdży miałem S.G. 1053 Może mi ktoś napisać lub podać jakiegoś linka, jak to wyliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Dzielisz ostatnie 2 cyfry przez 4 czyli 53/4 = ~13.2 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojrzesz Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Dzieki, to już wiem ile mam fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Można też przeliczyć programem - BeerSmith, Promash itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się