darko Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Czy ktoś próbował zrobić coś w rodzaju cydru, ale z soku wiśniowego? Chodzi mi po głowie taki pomysł: czysty, spasteryzowany sok o ekstrakcie 10-11 °Blg zadać drożdżami piwowarskimi z pożywką. Po przefermentowaniu przelać do butelek (np. PET), dodać cukru do nagazowania i zostawić na kilka dni. Ciekawy jestem efektów, ale obawiam się, że produkt końcowy mógłby być za kwaśny. Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Nie robiłem. Pownien wyść szamapan wiśniowy. Rozcieńcz sok wisniowy do akceptpwalnej przez siebie kwasowości. Po co chcesz pasteryzować sok? to jakies zbocznie piwowarskie ? ostanio musiałem to Markowi wybijać z głowy podobny pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Nie robiłem.Pownien wyść szamapan wiśniowy. Rozcieńcz sok wisniowy do akceptpwalnej przez siebie kwasowości. Po co chcesz pasteryzować sok? to jakies zbocznie piwowarskie ? ostanio musiałem to Markowi wybijać z głowy podobny pomysł no i uratowałeś mi Cydra, jakoś tak bez gotowania odkażania i się nie skwasi ale faktycznie ładnie fermentuje i nic na razie złego się nie dzieje , trzeba zaufać matce naturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 jak sfermentuje to możesz spróbować dosłodzić np. laktozą, mozna też używać do robienia drinków. jakiś czas temu robiłem apfelwein z soku jabłkowego z kartonu i wyszedł bardzo wytrawny i dość kwaśny. mi smakuje, ale dużo osób twierdzi, że jest niepijalny. natomiast po zmieszaniu pól na pół ze Spritem i limonką/cytrynką idzie jak woda ;-) super drink na upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Trochę późno, ale może komuś się przyda. Kwas w wiśniach to głównie kwas jabłkowy, a niektóre szczepy winne go metabolizują. W trunkach bezsłodowych proponuję nie używać drożdży piwnych, bo i po co? Mi np. cydr na drożdżach piwnych nie smakuje, Tak samo jak na "specjalnych - cydrowych" (bo są to po prostu bajabongusy , bo pracują za szybko i intensywnie, przez co dają ostre alkoholowe posmaki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Andy05, jakie polecasz drożdże winne do cydru o profilu słodkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Do jabłek "winnych" - ostatnio moimi faworytami są Maurivin B i Lalvin 71B (potrafią zmniejszyć ilość kwasu z 8 do 5,5 g/litr - sprawdzone). Do deserówek - coś standardowego winnego np. Sauteners. Dosładzanie cukrem brzozowym. Choć ja jednak odpuściłem dosładzanie, bo tak mi bardziej pasuje. Edytowane 18 Września 2012 przez andy05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się