darko Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Czy ktoś próbował zrobić coś w rodzaju cydru, ale z soku wiśniowego? Chodzi mi po głowie taki pomysł: czysty, spasteryzowany sok o ekstrakcie 10-11 °Blg zadać drożdżami piwowarskimi z pożywką. Po przefermentowaniu przelać do butelek (np. PET), dodać cukru do nagazowania i zostawić na kilka dni. Ciekawy jestem efektów, ale obawiam się, że produkt końcowy mógłby być za kwaśny. Co wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Nie robiłem. Pownien wyść szamapan wiśniowy. Rozcieńcz sok wisniowy do akceptpwalnej przez siebie kwasowości. Po co chcesz pasteryzować sok? to jakies zbocznie piwowarskie ? ostanio musiałem to Markowi wybijać z głowy podobny pomysł Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Nie robiłem.Pownien wyść szamapan wiśniowy. Rozcieńcz sok wisniowy do akceptpwalnej przez siebie kwasowości. Po co chcesz pasteryzować sok? to jakies zbocznie piwowarskie ? ostanio musiałem to Markowi wybijać z głowy podobny pomysł no i uratowałeś mi Cydra, jakoś tak bez gotowania odkażania i się nie skwasi ale faktycznie ładnie fermentuje i nic na razie złego się nie dzieje , trzeba zaufać matce naturze Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted July 22, 2009 Share Posted July 22, 2009 jak sfermentuje to możesz spróbować dosłodzić np. laktozą, mozna też używać do robienia drinków. jakiś czas temu robiłem apfelwein z soku jabłkowego z kartonu i wyszedł bardzo wytrawny i dość kwaśny. mi smakuje, ale dużo osób twierdzi, że jest niepijalny. natomiast po zmieszaniu pól na pół ze Spritem i limonką/cytrynką idzie jak woda ;-) super drink na upały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Trochę późno, ale może komuś się przyda. Kwas w wiśniach to głównie kwas jabłkowy, a niektóre szczepy winne go metabolizują. W trunkach bezsłodowych proponuję nie używać drożdży piwnych, bo i po co? Mi np. cydr na drożdżach piwnych nie smakuje, Tak samo jak na "specjalnych - cydrowych" (bo są to po prostu bajabongusy , bo pracują za szybko i intensywnie, przez co dają ostre alkoholowe posmaki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Andy05, jakie polecasz drożdże winne do cydru o profilu słodkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 (edited) Do jabłek "winnych" - ostatnio moimi faworytami są Maurivin B i Lalvin 71B (potrafią zmniejszyć ilość kwasu z 8 do 5,5 g/litr - sprawdzone). Do deserówek - coś standardowego winnego np. Sauteners. Dosładzanie cukrem brzozowym. Choć ja jednak odpuściłem dosładzanie, bo tak mi bardziej pasuje. Edited September 18, 2012 by andy05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now