pachura Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Cześć! Pierwsze koty za płoty i za tydzień butelkuję mój pierwszy brewkit. Myśląc już ciepło o następnej warce przymierzam się do czegoś takiego: Brewferm Oranje bock ciemny koźlak w stylu holenderskim 13.5 Blg, 6% alk, 12 litrów. Dodatkowo, chciałbym zacząć conieco kombinować... stąd też i moje pytania: 1. Pan w sklepie zasugerował że dobrze byłoby wymienić drożdże dołączone do brewkita na kupowane osobno. Ale, z tego co rozumiem, nie powinienem brać drożdży na chybił-trafił ale takie dopasowane do konkretnego stylu piwa, tak? Tzn. - są drożdże lagerowe, stoutowe, belgijskie itp.? Jakie pasowałyby do tego koźlaka? 2. Załóżmy że kupiłem osobno drożdże. Jak obliczyć ile należy ich dodać? Czy wyniknie to z jakiejś prostej proporcji w stylu "paczka drożdży jest przeznaczona do 20 litrów brzeczki, ja mam 12 litrów więc użyję 3/5 paczki" ? 3. Myślałem też o chmieleniu na zimno podczas cichej fermentacji. No ale - kluczowe pytanie: to nie jest tak że każdy styl piwa nadaje się do dochmielania? Tzn., są style w których chmiel powinien być ledwo wyczuwalny i przy których dochmielenie popsułoby smak? 4. Rozumiem że nachmielać można tabletką, granulatem lub szyszkami w woreczku. Dla laika najlepszy będzie chyba pierwszy sposób, bo tabletka się rozpuszcza i nie trzeba się przejmować chmielinami? Z drugiej strony, odfiltrowanie chmielin przy butelkowaniu nie wydaje mi się jakimś strasznym problemem... 5. Oczywiste następne pytanie: jaki chmiel pasowałby do tego koźlaka? 6. O cichej fermentacji piszą że lepiej gdy fermentor ma niewiele większą pojemność niż objętość brzeczki. Niestety, wymieniony wyżej brewkit jest na 12 litrów a ja dysponuję tylko 2 wiadrami z Browamatora po ok. 25 litrów. Przejmować się tym? 7. W instrukcji do tego piwa jako paliwo dla drożdży zalecają biały cukier kandyzowany lub suchy ekstrakt słodowy jasny. W sumie dysponuję oboma produktami - jakieś zalety/wady użycia tego lub tego? Mam jeszcze dostęp do nierafinowanego brązowego cukru z Belgii, tzw. cassonade/vergeoise (na zdjęciu u góry), ale to byłaby już chyba przesada? Dzięki dzięki dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) 1. Drożdże górnej fermentacji dające czysty profil. Ja swojego koźlaka holenderskiego robiłem na US-05. Holendrzy robią na Brewferm Top lub S-04. 2. Pół torebki S-04 lub cała Brewferm Top 3. Koźlaka nie chmieli się na zimno 4. Odfiltrowanie chmielin przed butelkowaniem to nie problem. Pończocha daje radę. 5. Chmiele europejskie kontynentalne. Nie chmielimy na aromat. 6. Nie, bo nie masz innego wyboru. Odpuść sobie przelewanie na cichą. Zostaw w jednym wiadrze na 2-3 tygodnie do sklarowania. 7. Użyj ekstraktu słodowego. Koźlak powinien być mocno słodowy. Edit: a może lepiej już przejść na zacieranie? Edytowane 13 Czerwca 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki wielkie! a może lepiej już przejść na zacieranie? Jak tylko uzyskam choć jedno pijalne piwo Edytowane 13 Czerwca 2014 przez pachura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Dzięki wielkie! a może lepiej już przejść na zacieranie? Jak tylko uzyskam choć jedno pijalne piwo Przepisem na pijalne piwo jest przejście na zacieranie. Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 wizi: jeszcze jedno pytanie, jeśli można. Piszesz że holenderskiego koźlaka można robić m.in. na drożdżach Brewferm Top. Ale czy nie są to dokładnie te same drożdże które standardowo otrzymujemy w brewkicie z Brewferma? Czy jest jakikolwiek sens dokupywać je osobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 To są te same drożdże. Piłam piwo robione ściśle według instrukcji i naprawdę było dobre. Akurat w przypadku tego brewkita nie kombinowałabym, Brewferm ma bardzo dobre, przemyślane "puchy". Nie są może tanie, ale są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ale czy nie są to dokładnie te same drożdże które standardowo otrzymujemy w brewkicie z Brewferma? Kurcze nawet nie wiedziałem, że brewferm top są dołączane do ich brewkitów (akurat tych nie robiłem). W takim razie nic nie musisz dokupować, a Pan w sklepie pewnie klepnął standardową formułkę przy brewkitach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Tzn,, gwoli wyjaśnienia, wklejone przeze mnie zdjęcie saszetki drożdży Brewferm Top nie pochodzi z brewkita Oranje Bock bo jeszcze go nie kupiłem... wydaje mi się że drożdże z zestawu nie są nijak opisane. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez pachura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Na 100% dają swoje drożdże do swoich brewkitów, więc napewno tam są Brewferm Top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 W końcu zrobię na Safale S-04 od Fermentisa z rehydratacją. Dzięki za sugestię, Wizi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się