pachura Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Cześć, Mam parę dużych butelek po belgijskich piwach (np. Leffe, 750ml) których z racji rozmiarów raczej nie będzie się dało zakapslować Gretą. Oryginalnie miały korek opleciony drutem (jak wina musujące). Pytanie: czy mogę ich użyć do własnego piwa, po zabutelkowaniu korkując? Czy CO2 wytwarzane w trakcie refermentacji nie wypchnie czasem korka? (Jeśli mogę - to jaki korek - syntetyczny, naturalny?) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Mam parę dużych butelek Dla paru butelek, chyba nie robiłbym sobie kłopotu i odpuścił. Łatwiej i pewniej wykorzystać typowe (z krachlą lub kapslowane) butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Korki do szampana razem z koszyczkami dostaniesz w każdym e-sklepie z akcesoriami do wyrobu alkoholu ale ich cena nie jest zbyt atrakcyjna. Koło 17-18zł za 20sztuk + ewentualna przesyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 W browamatorze same koszyczki dostępne, nawet lepsze niż te biowinowskie z zestawów (jeszcze mi żaden nie pękł przy zakręcaniu). Co do wielkości szyjki to są specjalne głowice (29-31mm?), ale to raczej do kapslownic stołowych, używane przy produkcji np. szampanów (hasło degorżacja). Mi zwykle w "szampanach" (część koźlaka teraz zabutelkowałem w szampanówki) wystarcza odpowiednio długo cicha i osadu nie ma (prawie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ja używam szampanówek z powodzeniem i nic złego się nie dzieje, w sklepie kupisz bez problemu koszyczki i korki. Jak masz to lej w nie. Fajna sprawa jak zrobisz do tego ciekawą etykietę i dasz znajomemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) http://www.alepiwo.p...ownic-32mm.html Ja używam tej głowicy. Była w komplecie z Grifo HD. http://www.alepiwo.p...okie-50szt.html Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi