jareczek85 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Witam, 5 tygodni temu uwarzyłem ALA Pils na drożdżach WLP029 - German Ale/Kolsch yeast. Fermentacja burzliwa zaczęła się po 20 godzinach przez to że zrobiłem zbyt mały starter. Pojawiła się piana i 12 Blg zostało przetrawione przez drożdże do 5 blg w temperaturze 18-21 st C Po zlaniu na cichą ururka pracuję przez około 3 tygodnie i wygląda że nie ma zamiaru za szybko skończyć. wczoraj sprawdziłem Blg i wyszło 4,5 temp około 19 w smaku okej. Co się dzieje, że z fermentatora wydobywa się tak dużo gazu i wynikiem czego powstaje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Uwalnia się prawdopodobnie CO2 rozpuszczone w piwie. Po raz 10^n powiem, że rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Poczekaj jeszcze 2 dni i sprawdź ponownie, jak nie ma zmian to w butelki i za miesiąc przyjadę na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Tak zrobię. Zaproszenie cały czas aktualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Uwalnia się prawdopodobnie CO2 rozpuszczone w piwie. Po raz 10^n powiem, że rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji Niby z jakiego powodu się uwalnia? 100 razy było powtarzane, że rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji, natomiast uwalnianie się z rurki CO2 jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Uwalnia się prawdopodobnie CO2 rozpuszczone w piwie. Po raz 10^n powiem, że rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji Niby z jakiego powodu się uwalnia? 100 razy było powtarzane, że rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji, natomiast uwalnianie się z rurki CO2 jest. Uwalnianie sie co2 nie musi byc spowodowane fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) A czym na przykład? Przypominam, że mityczny wzrost temperatury w tym przypadku nie występuje. I jeszcze małe równanie: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 Wynika z niego, że z 1 g glukozy powstaje 0,5 g CO2. 0,5 g CO2 to 0,25 litra gazu. 0,1 Blg to 1 g glukozy na litr, czyli 20 g na 20 litrową warkę. Przy zmianie o 0,1 Blg, z 20 g glukozy powstaje zatem 10 g CO2 = 5 litrów gazu. Mało? 5 litrów gazu przy niemierzalnej zmianie Blg. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jake 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nigdy nie miałem podobnego problemu z stąd moje pytanie. Jak powieliłem problem to bardzo przepraszam i dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalz21 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Podczas fermentacji w piwie rozpuszcza sie CO2 i teraz najprawdopodobniej sie uwalnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Boże, znowu.... A niby dlaczego dopiero teraz się uwalnia? Wiesz co to jest rozpuszczalność gazu w cieczy? Tak by było, gdyby fermentacja przebiegała pod ciśnieniem. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 A w przypadku szczelnie zamkniętej pokrywy nie wzrasta przypadkiem ciśnienie jesli nie ma zaworu w postaci rurki z cieczą? Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) A autor nie napisał przypadkiem o "rurce"? Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) 12 Blg zostało przetrawione przez drożdże do 5 blg w temperaturze 18-21 st C [...] Po zlaniu na cichą [...] wczoraj sprawdziłem Blg i wyszło 4,5 Dla mnie jest oczywiste, że piwo dofermentowuje, to co jeszcze zostało do przerobienia; przy przelewaniu natleniłeś trochę piwo, pobudziłeś drożdże ponownie do pracy i dlatego "bulka", a że drożdży jest mniej (bo przelane na cichą) więc trwa to trochę dłużej. Prędzej czy później drożdże zakończą fermentację i jeżeli w ciągu kilku kolejnych dni będziesz miał stałe Blg, to butelkuj. Osobiście nie mam nic przeciwko rurce, ale przydatniejszym, przynajmniej dla mnie, gadżetem przy fermentacji jest przeźroczysty fermentor. Wolę obserwować co dzieje się w piwie, czy na jego powierzchni (dokładnie można zaobserwować kolejne etapu w aktywności drożdży i dokładnie widać kiedy kończy się fermentacja) niż słuchać, czy wąchać rurkę Edytowane 15 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Po zlaniu na cichą ururka pracuję przez około 3 tygodnie owszem, pisze... ale nie wspomina, czy byłą rurka na burzliwej, gdzie, jeśli nie było - ciśnienie było na pewno wysoki. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez OroTanque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 A na piwo na cichej to jak się znalazło? Czary mary i jest na cichej? Pomijam już absurd fermentacji z zamkniętą pokrywą pod ciśnieniem w plastikowym fermentorze, bo wtedy to ch..., d.... i kamieni kupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Strasznie jakiś nerwowy jesteś. Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 I nie masz racji, po fermentacji jest co2 rozpuszczony w piwie, i wystarczy zeby temperatura troche wzrosla i zacznie rurka bulkac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Właśnie Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Informuję zatem powtórnie, że w tym w przypadku nie było wzrostu temperatury. A nawet gdyby był nieznaczny, to na pewno nie ciągle przez 3 tygodnie, bo by musiała ta temperatura do 100 C dojść po tych trzech tygodniach. Tak się właśnie rodzą mity. Udowodniłem matematycznie, że przy zmianie Blg o 0,1 powstaje 5 litrów gazu, ale nie - niektórzy będą szli w zaparte, że to nieprawda, bo oni wiedzą lepiej. Dobrze, że nie jestem nauczycielem, bo chyba bym długo nie pociągnął. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Oczywiście nie używałem ururki przy fermentacji burzliwej. Piwo postanowiłem zlać dzisiaj do butelek. Na dnie fermentatora było z około pół centymetra osadu. Blg się nie zmieniło czyli 4,5 a z ururki jak z pepeszy słychać było bulkanie. około1-2 na minutę. Mimo tego że stoi od kilku dni w niższej temperaturze. Smak piwa ok, tylko się pieniło troszeczkę bardziej niż zwykle przy zlewaniu do butelek. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez jareczek85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Mimo tego że stoi od kilku dni w niższej temperaturze. No i teraz dałeś niektórym do myślenia. Ale cała noc przed nimi, może coś wymyślą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się