kedar33 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zrobiłem pierwsze piwo według tej receptury. Tydzień temu przelane na cichą. http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Pils_%28Pils_Pozna%C5%84ski%29,_Artur_Olender_%282artur2%29&oldid=2529 w recepturze jest 1.8g cukru na litr przy refermentacji + informacja, że dla szybszego spożycia można zwiększyć ilość. Moje pytania: Chciałem dać glukozę i pytam uprzejmie ile jej dodać, żeby ten pils był gotowy po 2-3 tygodniach. Do butelek chcę rozlewać za dwa tygodnie. Dotychczas fermentacja się dzieje przy 10-13 stC. Refermentację robić też w takiej temperaturze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Wg mnie strasznie mało surowca do refermentacji... Pils niemiecki ma średnio - mocne nagazowanie i ja użyłbym min 5,3 -6,8g cukru na 1L (tak przynajmniej wychodzi z Piwowara > http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Nie doczytałeś jednej ważnej informacji: Piwo zgłoszone do konkursu miało 6 miesięcy. Chciałem dać glukozę i pytam uprzejmie ile jej dodać, żeby ten pils był gotowy po 2-3 tygodniach. Lagery smakowo długo się układają, najlepsze są po około 2 miesiącach. Oczywiście, możesz ja pić wcześniej ale warto z tym poczekać tym bardziej, że refermentację najlepiej zrobić właśnie w temperaturach dolnej fermentacji czyli te 10-13°C a w tych temperaturach lager (przy normalnej ilości surowca do refermentacji) nie nagazuje Ci się w 2-3 tygodnie. Receptura, która zacytowałeś przewidywała o wiele mniej surowca do refermentacji niż to wyliczają kalkulatory, autor przewidział długie leżakowanie piwa i był to dobry ruch obronny przed przegazowaniem. Przy szybszym spożyciu, jak autor nadmienia, warto dać więcej surowca do refermentacji, myślę że spokojnie możesz dać 90-100g na 20l. Jeśli faktycznie chcesz pić to piwo po 2-3 tygodniach, refermentuj w 18-20°C przy 110-120g cukru do refermentacji, powinno się nagazować w tym terminie ale z czasem musisz liczyć się z bardzo silnym nagazowaniem lub oznakami przegazowania. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar33 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dzięki Wam za odpowiedź. OK - powiedzmy, że dam radę dotrwać do tych 2 miesięcy (w praktyce pewnie będzie schodziła jedna flasza tygodniowo ) Powiedzmy, że refermentacja będzie w 12-13 stC a co tam - jak się już władowałem w pilsa na pierwszy raz to będę twardy. Czy 90-100g cukru w tej temperaturze będzie oki do poprawnego, nieprzegiętego nagazowania w ciągu 8 tygodni ? A na szybkie spożycie to czeka już materiał na witbiera wg receptury dori. W niedzielę warzę. Choć mówią, że niedzielna praca w g... się obraca Ano uwarzym, zaczekarzym, popróbowarzym i być może obaliwszy kolejny mit. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się