księciu-niu Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Witam, planuję zrobić kolejne APA, ale tym razem z trochę większą ilością odmian chmielu. Mam po 30 g. Wakatu, Sorachi Ace i Kazbeka i 100 g. Cascade. Z pewnych przyczyn chcę użyć każdego z tych chmieli (i tylko tych); ma być raczej goryczkowo. Myślałem o takim chmieleniu (granulat luzem): - Wakatu (6,9%) 20 g: 60 min - Sorachi Ace (12,4%) 15 g.: 45 min - Wakatu (6,9%) 10 g: 10 min - Kazbek (3,4%) 10 g.: 10 min - Cascade (7,2%) 15 g: 5 min - Kazbek (3,4%) 10 g.: 5 min - Kazbek (3,4%) 10 g.: 0 min - Cascade (7,2%) 15 g: -10 min (brzeczka będzie chłodzona w wannie, stąd lekkie przesunięcie czasów chmielenia) chmielenie na zimno: (granulat luzem) - Sorachi Ace 15 g.: 4 dni - Cascade 40 g: 4 dni Czy takie chmielenie wygląda w miarę sensownie? Warzone będzie z ekstraktów słodowych WES (2x1,7 kg + 1x0,5 kg) plus 0,45 kg słodu karmelowego w ramach „mini mash” – BLG przewiduję 12-13 Blg. Drożdże Safale US-05. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 po co dajesz nisko AK chmiel na długie gotowanie ? Nie traktuj tego jak krytykę - po prostu jestem ciekawy. jeśli brakuje Ci IBU to przesuń Sorachi Ace (12,4%) na 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Wypowiem się tylko co do ekstraktów, bo co do chmielenia to jak dla mnie zbyt duża abstrakcja... Polecam użyć wyłącznie WES'a jasnego do APA, bo wg mnie sam w sobie już jest mocno karmelowy i do tego ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Sorachi ma dużo ciekawych smaków, które wydobyłbym, trzymając cały jaki masz przez jakieś 20 min. (Zrezygnowalbym z niego na zimno) Wakatu na 60 min, jak już pisał kolega, średnio ma sens. Każdy z tych chmieli ma interesujace olejki i uważam że brakuje Ci zwykłego goryczkowego - magnum/iunga lub innych. Jeśli chcesz goryczkowe piwo, to daj całe sorachi na te 45-60 min. Na zimno dałbym wakatu, cascade na ok 10-15 min, a na flame out dałbym cały kazbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 @ FurioSan wiem, że to brzmi trochę nielogiczne, ale początkowo zamiast Wakatu miał być innych chmiel, z większą ilością AK, ale zniknął ze sklepu i w jego miejsce wszedł Wakatu… i niejako zajął jego miejsce w rozpisce chmielenia. Trochę tych alfakwasów on ma i zakładam, że trochę goryczki (może innej niż z Sorachi) da się z niego wyciągnąć; według internetowych opisów może tez służyć do chmielenia na goryczkę (chociaż pewnie nieintensywną i w większej ilości – dlatego do pomocy wrzucam Sorachi (ew. przesunę go też na 60 min). Z drugiej strony chcę trochę Sorachi zostawić do chmielenie na zimno, a boję się, że samo 15 g. Sorachi da zbyt mało goryczki. Wiem, że mało logiczne A co do IBU, to… jakiś czas temu pogniewałem się na przeróżne kalkulatory, z których każdy dawał mi inny wynik (wina pewnie leżała po mojej stronie) i tak naprawdę nie wiem ile z tego wyjdzie (ma może ktoś pod ręką jakieś piwne liczydło?... ) @mamdobreklapki – ten skład słodów i ekstraktów już testowałem; słód karmelowy idzie głównie dla poprawy pianki (chociaż wydaje mi się, ze coś tam z niego w smaku było czuć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 A co do IBU, to… jakiś czas temu pogniewałem się na przeróżne kalkulatory, z których każdy dawał mi inny wynik (wina pewnie leżała po mojej stronie) i tak naprawdę nie wiem ile z tego wyjdzie (ma może ktoś pod ręką jakieś piwne liczydło?... ) Źle do tego podchodzisz. Liczysz według jednego kalkulatora, robisz tak kilka piw i po jakimś czasie nauczysz się jak intensywnej goryczki należy się spodziewać przy danym blg i wyliczonym IBU. To tak samo jak z wydajnością: konkretna wartość jest drugorzędna, chodzi przede wszystkim o to, żeby mieć punkt odniesienia do kolejnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dziękuję za uwagi. Chmiele mam jakie mam i w ich obrębie muszę się poruszać (na swoją „obronę” dodam, że choćby na tym forum znalazłem opisy udanych, przynajmniej z opisów, APA z wykorzystaniem wakatu jako goryczkowego) Uwzględniając częściowo Wasze sugestie zrobiłem wersję alternatywną: Chmielenie przy gotowaniu (granulat luzem): - Sorachi Ace (12,4%) 30 g.: 60 min (ew.: 20g: 60 min + 10g: 40 min) - Cascade (7,2%) 30 g: 10 min - Kazbek (3,4%) 15 g.: 5 min - Kazbek (3,4%) 15 g.: -5 min chmielenie na zimno: (granulat luzem) - Wakatu (6,9%) 30 g: 4 dni - Cascade (7,2%) 40 g: 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 No i gitara, piwo będzie "caskadowe" ale to bardzo znany smak w Aipach, pamiętaj tylko o dobrym odfermentowaniu, nie śpiesz się z tym zimnym chmieleniem bo "trawa" gwarantowana i jak masz możliwość to jak najzimniej, lodówka to było by to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 nie śpiesz się z tym zimnym chmieleniem bo "trawa" gwarantowana – chodzi o to, żeby nie za wcześnie (nie za długo)? – planowałem wrzucić na ostatnie 3-4 dni dwutygodniowej cichej. Co do temperatury, to US-05 mają producenckie optimum 15-22’C – jak nie przyjdą jakieś niespodziewane upały, to w piwnicy powinienem mieć 19-20’C i nic tu więcej (a właściwie mniej) nie wykombinuję; mogę ew. owinąć fermentor mokrym kocem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Uważaj z Sorachi Ace, chmiel specyficzny i różne efekty może dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Dlatego wolę go dać na goryczkę - po godzinie gotowania niczym poza goryczką chyba nie powinien zaskoczyć (taką przynajmniej mam nadzieję). A można prosic o coś więcej o tych "niebezpieczeństwach"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Sorachi dał bym raczej tylko na aromat bo mi zupełnie nie pochodzi jego smak. O ile aromat jest całkiem spoko (cytrynowo-cytrusowy i zielonymi/trawiastymi akcentami) to goryczka jest mało przyjemna. Określił bym ją jako earthy/grassy/veggy co mi nie bardzo pasuje (tym bardziej do APA). Wydaje mi się też że to nie jest chmiel który powinien grać pierwszy skrzypce a być stosowany raczej jako uzupełnienie kompozycji. U ciebie nie jest go dużo więc powinno być ok. Nawet sam niedawno używałem po 20g na aromat i 20g na zimno do APA którą właśnie popijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się