Skocz do zawartości

Fermentor w cieple zanim burzliwa nie wystartuje?


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam w piwnicy około 18 C i zamierzam trzymać tam fermentor przez burzliwą oraz cichą fermentację. Jednakże gdzieś wyczytałem że dobrą praktyką jest - tuż po zadaniu drożdży - potrzymanie fermentora w cieple aż nie wystartuje burzliwa fermentacja, czyli kilka-kilkanaście godzin.

 

Czy ma to sens? Powinienem potrzymać fermentor przez noc w mieszkaniu (mam ok. 23 C) czy od razu znosić go do piwnicy?

 

Dzięki!

 

PS. Piwo to Koźlak 6% 13,5°Blg na drozdżach S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja słyszałem odwrotnie- schłodzić brzeczkę 1-2 stopnie poniżej temp. docelowej. A pracujące drożdże, jeżeli się je schłodzi o 5°C zaczynają kłaczkować i spowalnia się fermentacja.

//Edit: w nowym Piwowarze jest artykuł Codera na temat faz fermentacji

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2014/piwowar-14-20.pdf

Edytowane przez MichalW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy fermentacji burzliwej temp w fermentorze jest zwykle 1-2 stopnie C większa (czasem nawet i więcej), więc przy temp pomieszczenia będziesz miał 19-20 stopni fermentacje. Co do schłodzenia to następuje zwolnienie pracy drożdży ale tylko jeżeli jest to szybki i nagły spadek temp powyżej 5 stopni. Każda saszetka ma z tyłu idealne temp fermentacji. Przy obecnej pogodzie pewnie wielu ci zazdrosci że masz pomieszczenie z taką temperaturą ;) Zanos od razu do piwnicy

Edytowane przez Krugerius
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.