pachura Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Cześć, Mam w piwnicy około 18 C i zamierzam trzymać tam fermentor przez burzliwą oraz cichą fermentację. Jednakże gdzieś wyczytałem że dobrą praktyką jest - tuż po zadaniu drożdży - potrzymanie fermentora w cieple aż nie wystartuje burzliwa fermentacja, czyli kilka-kilkanaście godzin. Czy ma to sens? Powinienem potrzymać fermentor przez noc w mieszkaniu (mam ok. 23 C) czy od razu znosić go do piwnicy? Dzięki! PS. Piwo to Koźlak 6% 13,5°Blg na drozdżach S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 18 to idealna temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Ja słyszałem odwrotnie- schłodzić brzeczkę 1-2 stopnie poniżej temp. docelowej. A pracujące drożdże, jeżeli się je schłodzi o 5°C zaczynają kłaczkować i spowalnia się fermentacja. //Edit: w nowym Piwowarze jest artykuł Codera na temat faz fermentacji http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2014/piwowar-14-20.pdf Edytowane 20 Czerwca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Przy fermentacji burzliwej temp w fermentorze jest zwykle 1-2 stopnie C większa (czasem nawet i więcej), więc przy temp pomieszczenia będziesz miał 19-20 stopni fermentacje. Co do schłodzenia to następuje zwolnienie pracy drożdży ale tylko jeżeli jest to szybki i nagły spadek temp powyżej 5 stopni. Każda saszetka ma z tyłu idealne temp fermentacji. Przy obecnej pogodzie pewnie wielu ci zazdrosci że masz pomieszczenie z taką temperaturą Zanos od razu do piwnicy Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 OK, dzieki - zatem 18 stopni przez cicha i burzliwa. Niestety, nie mam chlodniejszego miejsca w domu, wiec w tej samej temperaturze bedzie musialo piwo dojrzewac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Na dojrzewanie temperatura też jest ok. ważne, że jest stała. A tak jak pisał Krugerius przy fermentacji będzie o te dwa stopnie wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Raczej odwrotnie . Zacznij od tej piwnicy a gdyby fermentacja nie zeszła zbyt głęboko wtedy możesz próbować dźwignięciem temperatury . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się