pachura Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Cześć, To że piwo warzone z procesem zacierania przewyższa takie z brewkita/ekstraktów jest rzeczą wiadomą. Ciekawi mnie natomiast jak postępować w sytuacji gdy kupiło się już / dostało w prezencie brewkit - - co robić by wynikowe piwo było jak najsmaczniejsze? Z tego co rozumiem: - jako paliwa dla drożdży nie używać cukru ale ekstraktu słodowego - zastąpić brewkitowe drożdże kupionymi osobno, markowymi - dbać o stabilną temperaturę w trakcie fermentacji (< 20 C dla ejli) - dochmielić piwo na zimno (z tego co widzę, najczęściej proponowany jest granulat Fuggles). Nie wszystkie style nadają się do nachmielania - głównie IPA, AIPA, amber ale, bitter - po zabutelkowaniu i nagazowaniu dać piwu czas na dojrzenie, min. 3 tygodnie w chłodzie - nie zaszkodzi przeprowadzić rehydratacji drożdży Natomiast niewiele zmieni jeśli: - zamiast kranówy użyjemy wody mineralnej - do refermentacji w butelkach zamiast cukru użyjemy ekstraktu słodowego - przelejemy piwo na fermentację cichą (może to nieco poprawić klarowność, ale niewiele - w przypadku brewkitów - wpłynie na smak/aromat) Jeśli macie dodatkowe sugestie, lub napisałem powyżej jakąś bzdurę, zapraszam do pisania! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 wszystko OK, tylko - do refermentacji w butelkach zamiast cukru użyjemy ekstraktu słodowego szkoda kasy bo nie poczujesz różnicy. Użyj cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 wszystko OK, tylko - do refermentacji w butelkach zamiast cukru użyjemy ekstraktu słodowego szkoda kasy bo nie poczujesz różnicy. Użyj cukru. Dlatego umieściłem to w sekcji "niewiele zmieni jeśli..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Możesz go użyć dla zwiększenia objętości warki zacieranej w tym samym stylu. Możesz dobrać inne ekstrakty i zrobić jedno zupełnie inne. Natomiast nie polecam metody namaczania/zaparzania słodów specjalnych w celu wzbogacenia brewkita. To nie działa, a dodatkowo wprowadza nieprzerobione produkty ze słodu do brzeczki. Resztę już sam napisałeś. Tylko przy pomocy ekstraktów chmielonych i nie oraz własnego chmielenia (także na zimno) można osiągnąć całkiem zadowalający efekt. Konkursu nim nie wygrasz, ale całkiem nieźle pije się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Natomiast nie polecam metody namaczania/zaparzania słodów specjalnych w celu wzbogacenia brewkita tu się nie zgodzę ,nie wiem co prawda o co chodzi z namaczaniem/zaparzaniem ale normalnie zacierałem trochę pilsa i jęczmienia palonego (chyba po 0,25kg z tego co pamiętam) dodawałem to do 2x1,7kg WES ciemny i smak mocno się zmieniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 1. Jestem trochę skołowany jeśli chodzi o 2 ostatnie posty... Czy szanowni koledzy piszą o tym żeby część brewkita (który jest nachmielonym ekstraktem słodowym, prawda?) zastąpić własnym, innym ekstraktem? Czy też żeby własnego ekstraktu użyć jako paliwa dla drożdży? (tego WES-a np.?) 2. Czy sens ma użycie mniejszej ilości wody niż zaleca producent brewkita? Czy otrzyma się wtedy piwo mocniejsze, bardziej esencjonalne, czy też wyjdzie po prostu za gorzkie i nie nadające się do picia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Natomiast nie polecam metody namaczania/zaparzania słodów specjalnych w celu wzbogacenia brewkita tu się nie zgodzę ,nie wiem co prawda o co chodzi z namaczaniem/zaparzaniem ale normalnie zacierałem trochę pilsa i jęczmienia palonego (chyba po 0,25kg z tego co pamiętam) dodawałem to do 2x1,7kg WES ciemny i smak mocno się zmieniał Post 253 i dalej Ja nie twierdzę, że w powyższym przykładzie się nie zmieni. Ty robiłeś mini zacieranie, a poza tym słód palony w gruncie rzeczy służy do zaparzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 1. Jestem trochę skołowany jeśli chodzi o 2 ostatnie posty... Czy szanowni koledzy piszą o tym żeby część brewkita (który jest nachmielonym ekstraktem słodowym, prawda?) zastąpić własnym, innym ekstraktem? Czy też żeby własnego ekstraktu użyć jako paliwa dla drożdży? (tego WES-a np.?) 2. Czy sens ma użycie mniejszej ilości wody niż zaleca producent brewkita? Czy otrzyma się wtedy piwo mocniejsze, bardziej esencjonalne, czy też wyjdzie po prostu za gorzkie i nie nadające się do picia? Teraz to ja nie załapałem... Ad 1. Ja wykorzystuje brewkit (jak mi wpadnie tanio) jako zwiększenie ilości brzeczki końcowej. Zacieram na 12-15 litrów (bo garnek mam 15 litrowy) a do 25 litrów uzupełniam brewkitem. Ad 2. Możesz dać mniej wody. Wszak w zaleceniach producenta jest dodanie jeszcze cukru/glukozy/ekstraktu słodowego dla uzyskania 20 litrów. Z jednej puszki otrzymasz bez tego 10 litrów. Nie dodając będziesz miał cienkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 To że piwo warzone z procesem zacierania przewyższa takie z brewkita/ekstraktów jest rzeczą wiadomą. Moim zdaniem to nie do końca tak... piwo zacierane wcale nie musi przewyższać piwa z ekstraktów. Ba, przez kilka pierwszych warek na pewno tak nie jest (bynajmniej w moim wypadku - nadal najbardziej z moich piw smakuje mi #2 warka z ekstraktów niechmielonych). Nie zapominaj o jednej rzeczy - przecież ekstrakty skądś się biorą... zapewne z zacierania właśnie. Mało tego, zapewne z zacierania w optymalnych warunkach (aby wyciągnąć maks ze słodów). Czemu więc mają być gorsze od słodów zacieranych domowo? Różnica jest przede wszystkim w możliwościach - jeżeli robisz piwo od podstaw, to masz wpływ na niemalże każdą jego właściwość. No i, nie licząc amortyzacji sprzętu, takie rozwiązanie jest tańsze, choć zajmuje dużo więcej czasu i pracy. Kwestia wyboru i tego, co się chce osiągnąć... a tak na dobrą sprawę to "wcale nie o to chodzi, aby złapać króliczka, ale żeby go gonić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 bynajmniej w moim wypadku Ekhm... Bardzo przepraszam, ale muszę: bynajmniej != przynajmniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 z ekstraktów można zrobić bardzo przyzwoite piwo jak 1)samemu się chmieli (ale są też puszki dobrze nachmielone ,tyle że wszystkie puszki chyba są na 10-12L i dodając np.1,5kg ekstraktu robi się "lipa z miodem",więc na 20-22L powinny być po mojemu dwie chmielone 2)użyje się dobrych drożdży , świeżych w odpowiedniej ilości dedykowanych do stylu 3) przeprowadzi się prawidłowo fermentację w odpowiedniej temperaturze ,dobrze natleni się brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Możesz wykorzystać taki brewkit do zrobienia bardzo mocnego piwa. Zacierasz normalnie brzeczke na 17-18 Blg (25l), dolewasz 3 kg puchy i masz 26 Blg, co trudno uzyskać z zacierania bez dzielenia brzeczki na przednią i tylną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się