Vami Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Na swoją jubileuszową 20. warkę chcę uwarzyć whead (wheat mead) czyli pszeniczny braggot. Planowałem zrobić go w 100% ze slodu pszenicznego (poza miodem ;P). Wyczytałem że chmieli najlepiej użyć szlachetnych. Co powiecie na coś takiego: 8 kg - miód gryczany 4 kg - słód pszeniczny 50 g EKG na goryczkę (a moze 100?) drożdże Bayanus do 25% alk. Próbował ktoś coś takiego robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Zatrzyj jak pszeniczniaka, jakimś cudem przefiltruj (ja bym dał owsa), nachmiel, wystudź, wmieszaj miód (unikałbym jakiejkolwiek obróbki termicznej przy gryce), zadaj całość zahartowaną wcześniej matką drożdżową, postępuj jak z trójniakiem (bo tak mniej więcej celujesz sądząc po stopce - no może półdwójniak), za trzy lata opisz jak wyszło Edytowane 29 Czerwca 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Z ciekawości, Bayanus'y to drożdże winiarskie. Brałeś pod uwagę drożdże piwowarskie np. WLP 099 Super High Gravity? //Edit: jeżeli dajesz miód gryczany, to może dać łuskę gryki dla ułatwienia filtracji? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Moim zdaniem, za dużo miodu w proporcji do słodu. Powinno być połowę ekstraktu ze słodu a połowę z miodu. Zacząć jak klasyczne piwo (zwiększyłbym też ilość chmielu, chmielenie na goryczkę). W marę spadania ekstraktu, stopniowo dodawać miód (2-3 porcje) rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (nie gotować). Temperatura fermentacji dla G995 to 10...15ºC. Dla WLP099 nieco wyższa 15-18ºC. Uzyskanie 25% alkoholu bez dodawania go w postaci stężonej jest nierealne. Osiągniesz max 18%. Będą duże problemy z naturalnym nagazowaniem ale bragoty mogą być prawie bez gazu. Zawsze możesz dodać CO2 z butli lub eksperymentować z suchym lodem. Wychodzi dobrze zarówno na G995 jak i WLP099. Bajanusy są jednak łatwiejsze w obsłudze i tańsze. Przy WLP099 pamiętaj o napowietrzaniu. W jakim celu chcesz stosować słód pszenny? Kłopoty z filtracją, klarownością to pewnik. Aromaty typowe dla pszenic wątpliwe ze względu na drożdże i temperaturę fermentacji. Nie lepiej więc użyć jęczmiennego? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Jak masz tyle miodu to lepiej trójniaka zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Hm w sumie może i lepiej na jęczmiennym Dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się