Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Usiu Opublikowano 30 Czerwca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Pozwoliłem sobie na wolne tłumaczenie krótkiego artykułu z homebrewerasssociaton.org, jeśli ktoś ma zastrzeżenia, to śmiało poprawiać Opracowanie ma tez na celu pobudzenie dyskusji na temat metod uzyskania idealnego IPA. Żródło: http://www.homebrewe...vinnie-cilurzo/ 5 rad na lepsze IPA wg Vinniego Cilurzo Można z pewnością przyjąć, że Vinnie Cilurzo, założyciel i główny piwowar Russian River, zna się na rzeczy jeśli chodzi o piwa mocno chmielone. Jego double IPA, Pliny the Elder zdobywało tytuł najlepszego piwa wg Zymurgy przez sześć lat z rzędu. Zapytaliśmy Vinniego o to jak zrobić wyśmienitą IPA, oto co powiedział: 1. Nie szalej z karmelami Trzymaj na niskim poziomie udział procentowy słodów karmelowych. Zbyt duża ich ilość może ukryć bardzo fajne aromaty i smaki pochodzące od chmieli. 2. Na wytrawnie Jeśli lubisz piwa wytrawne, o mniejszym ciele, to spróbuj, żeby 5% zasypu stanowił cukier. (uwydatni to aromaty chmielowe) 3. Wykorzystaj ekstrakt chmielowy Rozważ użycie ekstraktu chmielowego w celu wniesienia goryczy do piwa. Czysty ekstrakt nadal potrzebuje fazy izomeryzacji podczas gotowania, jednak dzięki takiemu zabiegowi wprowadzamy dużo mniej zielonych smaków (chyba chodzi o trawiastość, łodygowość?) co w konsekwencji daje bardzo czysty charakter chmielowy oraz goryczkę. 4. Uzdatnianie wody Żeby uwydatnić chmielowy charakter w piwie, użyj do zacierania i gotowania gipsu. Wapń wspomaga także flokulację drożdży(?). Ten zabieg może wspomóc chmielenie na zimno, im mniej drożdży uzyskasz (będą bardziej zbite), tym większy kontakt chmielu z piwem. 5. Chmielenie na zimno z powtórką Zamiast pojedynczego chmielenia użyj chmielu w dwóch turach. Podwójne chmielenie może dać trochę więcej aromatu. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Usiu Krugerius, Malinowy, bart3q i 12 innych 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Z tym podwójnym chmieleniem stosowałem i rzeczywiście daje dobre rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 6. Przewietrzanie. W xtreme brewing też są jego "złote myśli" I Jedną z interesujących jest przedmuchanie dry hoppingu przy pomocy CO2 aby wzbyrzyć osad chmielowy. Osobiście nie stosowałem bo nie mam dmuchadełka. Poza tym tempki 11-22C. A ilości chmielu od 7g do 28g na galon(us). 3.8L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Ja polecam dodać chmielenie whirpoolowe. Robiłem tak już 4 piwa i zawsze wniosło to mnóstwo aromatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) A ja polecam (BARDZO POLECAM) jeszcze po zakończeniu gotowania: - zgasić palnik - wrzucić sporą dawkę chmielu - zamieszać - poczekać około 20 minut nic nie robiąc - dopiero wtedy rozpocząć chłodzenie Zabieg wnoszący sporo smaku do piwa i podbijający aromat z tej ostatniej dawki. Technika stosowana m.in. przez Dogfish Head w 60 Minute IPA. Przetestowałem w swoich chmielowych piwach i sprawdza się znakomicie. Edytowane 2 Lipca 2014 przez atom4free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Hehe, jak to napisał Steele, ilu piwowarów tyle sposobów na najlepsze IPA. Pozwolicie więc, że zostanę przy moim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Hehe, jak to napisał Steele, ilu piwowarów tyle sposobów na najlepsze IPA. Pozwolicie więc, że zostanę przy moim. czyli przy jakim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Na przykład takim -> http://brewlog.zgodowie.org/brew/77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) A ja polecam (BARDZO POLECAM) jeszcze po zakończeniu gotowania: - zgasić palnik - wrzucić sporą dawkę chmielu - zamieszać - poczekać około 20 nic nie robiąc - dopiero wtedy rozpocząć chłodzenie Zabieg wnoszący sporo smaku do piwa i podbijający aromat z tej ostatniej dawki. Technika stosowana m.in. przez Dogfish Head w 60 Minute IPA. Przetestowałem w swoich chmielowych piwach i sprawdza się znakomicie. No, właśnie opisałeś uboższą wersję chmielenia whirpoolowego Co do sposobu Zgody, to chmielę podobnie (tylko FWH i potem od 30') praktycznie wszystkie piwa. Dzięki temu goryczka jest fajniejsza, mniej zalegająca, krótka, ale bardzo wyraźna. Teraz zamierzam odpalić większe ilości chmielu i uwarzyć apa na klasycznym hop burst, bez FWH. Edytowane 2 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 crosis: może się pokusisz i zrobisz aktualizację wiki w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 ile planujesz na hop bursta wsypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Jak znajdę chwilę to podlinkuję tam artykuł. Przepisywać nie widzę sensu. A może zrobię jakiś abstrakt... tomato: tyle, żeby osiągnąć określone IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się