Pierre Celis Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dziś krótki suplement do niedawnego felietonu na temat Browarnii Lidla. Od dwóch dni obserwuję w komentarzach wielu osób spore zdziwienie nad nowymi piwami z oferty Lidla – Argusem Łowczym Słodowy Tercet (Tripel) i Argusem Łowczym Chmielowy Kwartet (Quadrupel). Chodzi mianowicie o to, iż oba te piwa, przy podanej na kontretykiecie zawartości ekstraktu na poziomie odpowiednio... Read More The post 9% z szesnastki? Jak to możliwe? – Krótkie wyjaśnienie „fenomenu” Argusów Łowczych appeared first on Małe Piwko Blog. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Browar Fortuna jest podwykonawcą? (P. Kopyra sugeruje). Generalnie dobre (wg mnie) są piwa sygnowane marką 'Argus' . Były w Kielcach targi 'podwykonawców' dla sieci handlowych, jakoś mi to umknęło, poszedł bym. Akurat Lidl ma sporo tajemnic, np właśnie nazwa browaru gdzie jest warzone/produkowane piwo Argus. Przypomina to trochę receptury Pepsi oraz Coli, tajemnica na amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Z 16 blg pewnie że można mieć 9%. Różne drożdże potrzebują różnych ilości cukru do wytworzenia 1% alk w litrze cieczy. W winiarstwie przyjmuje się standardowo 16.5g cukru - 16.8 g cukru w litrze potrzebnych na wytworzenie 1%, 16 blg to 170,36 g cukru w litrze, jak widać odfermentowując do zera można nawet do 10% dojść. Czytając artykuł odniosłem wrażenie typu "nie znam się to się wypowiem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Powodzenia w uzyskaniu 10% z 16stki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Napisałem o teorii, w praktyce mierząc gęstość piwa nie mierzysz ilości cukrów a jego gęstość, na którą również wpływają inne substancje zawarte w piwie. One niekoniecznie muszą być przerobione przez drożdże. Natomiast 9% jest realne. Chcesz wiedzieć jak? Zacierasz na wytrawnie, rozwadniasz brzeczkę dwukrotnie, dodajesz cukru dla podbicia blg, dajesz żarłoczne drożdże i masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) W winiarstwie przyjmuje się standardowo 16.5g cukru - 16.8 g cukru w litrze potrzebnych na wytworzenie 1%, 16 blg to 170,36 g cukru w litrze, jak widać odfermentowując do zera można nawet do 10% dojść.(...) Czytając artykuł odniosłem wrażenie typu "nie znam się to się wypowiem". (...)Zacierasz na wytrawnie, rozwadniasz brzeczkę dwukrotnie, dodajesz cukru dla podbicia blg, dajesz żarłoczne drożdże i masz. A ja czytajac twoj post zastanawiam sie czy to tylko ignorancja czy juz glupota ed: zakladam ze piles i Komesa i Argusy. chyba ze "nie pilem, to sie wypowiem" Edytowane 2 Lipca 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się