Vami Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Dziś lub jutro planuję mojego RISa zlać na cichą. Chcę go nachmielić na zimno i dać też płatki dębowe. Pytanie: co najpierw (a może razem)? I w jaki sposób? Jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Chmiel na zimno nie powinien leżeć zbyt długo, mówi się, że optimum to 2-3 dni. Natomiast płatki dają lepszy efekt, jeżeli piwo sobie na nich dojrzewa - jakby nie było, to najczęściej tani substytut dębowej beczki. Z tego co mi wiadomo, to płatki powinny być minimalnie te 3 dni w piwie, ale warto im dać poleżeć dłużej. Więc najpierw rzuciłbym płatki, a chmiel na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Chmiel 2-3 dni? Zawsze dawalem na minimum 7. W amerykanskich recepturach jest nawet mowa o 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Chmiel 2-3 dni? Zawsze dawalem na minimum 7. W amerykanskich recepturach jest nawet mowa o 14. W takim razie mam błędne informacje, jeszcze to sprawdzę edit: okej, przegrzebałem sieć - informacje różnią się w zależności od tego w jakiej formie jest chmiel. Granulat zawiera krótsze czasy, natomiast szyszki w całości faktycznie do dwóch tygodni. Edytowane 3 Lipca 2014 przez alechanted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Wg mnie płatki minimum tydzień, a im dłużej, tym lepiej. Ale więcej niż 2 tyg w plastikowym fermentorze bym nie trzymał, lepiej wyposazyć się w szklany gasior na dłuższe leżakowania. Chmiel dodałbym na ostatnie 3 dni, ale nie bardzo rozumiem po co RIS-owi chmielenie na zimno. Zanim to piwo się dobrze ułoży (kilka miesięcy minimum) to z aromatów chmielowych już niewiele pozostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 http://inhoppursuit.blogspot.com/2012/02/more-aroma-oil-faster-dry-hopsters-holy.html Tu z kolei pisza ze im krocej tym lepiej, nawet 1 dzien. Gdzie indziej ze 5 tygodni (!). Trzeba eksperymentowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Tu z kolei pisza Jest napisane Podobno (i to jest kluczowe słowo ) maksimum jest koło 4 dnia ,że później już minimalnie przechodzi tylko aromat do piwa Ale więcej niż 2 tyg w plastikowym fermentorze bym nie trzymał czemu? to chodzi o same płatki czy o piwo ? ja trzymałem porter 4 tygodnie z 50g płatków ,swoją drogą denerwujące te patyki bo część pływała na powierzchni,część leżała na dnie ,a trochę pływało sobie w piwie ale chmielenie RISa na zimno hmmm kto co lubi,taka moda wszystko na zimno amerykańcami traktować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Piszą. Nie jest napisane. Jestem lingwistą. W necie jednak nie używam zazwyczaj polskich znaków Edytowane 3 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmon Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Zimą robiłem RIS-a z płatkami. Trzymałem je 3 tygodnie w piwie na cichej i moim zdaniem mogłoby jeszcze poleżeć. Ale to chyba kwestia gustu. Z resztą na rynku są różne płatki ( ja używałem amerykańskich mocno opiekanych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Płatki powinny długo leżeć z piwem. 3tygodnie minimum, a najlepiej - zainwestować w beczkę i przetrzymać w niej parę miesięcy. Natomiast mnie zastanawia inna kwestia - po co chmielić na zimno RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 po co chmielić na zimno RISa? pewnie dlatego, że to jest "trendy" i wielu by chmieliło każde piwo na zimno bez względu na wzgląd. łeee, "trendy", jak ja tego słowa nie lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 tak jak pisałem taka moda wszystko na zimno amerykańcami traktować może być nie trendy,a modne, na topie,na czasie ,cool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Ja już na cichej trzymam imperial stouta 19 BLG z płatkami 2 m-ce. Planuję jeszcze 2 tyg. Co do chmielu to warto rozważyć na ostatnie 4-7 dni i tylko to sporą dawkę bo: a) Aromaty słodowe, czekoladowe, kawowe, palone przykryją chmiel, b) Zanim RIS będzie zdatny do picia minie trochę czasu a z czasem ucieka aromat chmielowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 1. Kolega nie pisał, że chce na zimno dawać amerykańce 2. W 17/18. wieku w Anglii chmielenie na zimno (już w beczkach) piw było standardową praktyką, więc czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 1. Kolega nie pisał, że chce na zimno dawać amerykańce 2. W 17/18. wieku w Anglii chmielenie na zimno (już w beczkach) piw było standardową praktyką, więc czemu nie? Standardową praktyką w moim browarze może stać się skakanie na jednej nodze przy podgrzewaniu brzeczki. Pytanie jaki to ma sens i co wniesie do smaku piwa po kilkumiesięcznym leżakowaniu? Gawon - chodziło mi o plastikowy fermentor, to nie jest zbyt dobry materiał na dłuższe przetrzymywanie piwa Naturalnie 3 czy 4 tygodnie to nie problem, ale osobiście nie odważyłbym się leżakować w nim jakiegokolwiek trunku w okresie czasu liczonego miesiącami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Można zlać risa do bąbla i nachmielić na zimno po pół roku, tuż przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się