mat Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Wywal: -monachijski-0,5kg -carared-0,25kg -carahell-0,125kg(resztka) Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Wywal: -monachijski-0,5kg -carared-0,25kg -carahell-0,125kg(resztka) Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć. A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150? Jak ma resztki, to niech zużyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Ja bym dal 5-10% karmelowych np 300g karmelowy 170 EBC. Monachijski tez moze zostac, pasuje jak najbardziej. APA jest bardziej slodowe I mniej chmielowe niz IPA. Edytowane 10 Lipca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Ja bym dal 5-10% karmelowych np 300g karmelowy 170 EBC. Monachijski tez moze zostac, pasuje jak najbardziej. APA jest bardziej slodowe I mniej chmielowe niz IPA. Scooby, to kwestia podejścia. Wg BJCP APA powinna wyglądać tak: Low to moderately high clean malt character supports the hop presentation, and may optionally show small amounts of specialty malt character (bready, toasty, biscuity). The balance is typically towards the late hops and bitterness, but the malt presence can be substantial. Caramel flavors are usually restrained or absent. Czyli bardziej na zasadzie: balans jest skierowany w stronę goryczki, powinien być czysty charakter słodowy, opcjonalnie małe ilość nut słodów specjalnych: herbatnikowego, palonego, chlebowego. I dalej: nuty karmelowe są bardzo ograniczone lub nieobecne. Więc zgadza się, można zrobić APA z małym udziałem tych słodów, tutaj wg mnie jest ich za dużo. I jak zeskrolujesz trochę w górę, to przeczytasz, że nie zmuszam kolegi do stosowania się do moich rad, to po prostu moja interpretacja stylu, nie prawda objawiona. Takie IMHO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Dzięki za rady. Uściślijmy, nie mam zamiaru dokupować na chwilę obecną żadnych surowców. Piwo powstanie z tego co posiadam. Nic mnie nie zmusza, żebym ściśle trzymał się stylu. Chciałbym uzyskać piwo lekkie(12-14BLG) najchętniej ok. 25L. Fajnie nachmielone, z wyczuwalną ale nie odrzucającą goryczką, lekko słodkawa ale nie słodkie. Fajnie by było, żeby piwo miało ciemniejszy kolor, stąd też m.in. słody karmelowe i monachijski. Piwo nie będzie startować w żadnym konkursie, także spokojnie Czy moja ostatnia receptura, jest gwarantem smacznego piwa? Czy wyjdzie z tego niezbalansowany ulep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Wywal: -monachijski-0,5kg -carared-0,25kg -carahell-0,125kg(resztka) Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć. A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150? Jak ma resztki, to niech zużyje. Może znajdzie lepsze zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150? Jak ma resztki, to niech zużyje. One inaczej smakują, im jaśniejszy tym słodszy. Tyle różnic, a co lepsze do apa, to już nie wiem. Ja lubię jaśniejsze, więc dałbym max 5% tych jaśniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Takie ilości to najwyżej kolor zrobią. Szczególnie przy wytrawnym zacieraniu i chojnym chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 One inaczej smakują, im jaśniejszy tym słodszy. Sorki że nie w temacie , ale czy to się tyczy wszystkich słodów karmelowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Dzięki za rady. Uściślijmy, nie mam zamiaru dokupować na chwilę obecną żadnych surowców. Piwo powstanie z tego co posiadam. Nic mnie nie zmusza, żebym ściśle trzymał się stylu. Chciałbym uzyskać piwo lekkie(12-14BLG) najchętniej ok. 25L. Fajnie nachmielone, z wyczuwalną ale nie odrzucającą goryczką, lekko słodkawa ale nie słodkie. Fajnie by było, żeby piwo miało ciemniejszy kolor, stąd też m.in. słody karmelowe i monachijski. Piwo nie będzie startować w żadnym konkursie, także spokojnie Czy moja ostatnia receptura, jest gwarantem smacznego piwa? Czy wyjdzie z tego niezbalansowany ulep? Nie, absolutnie wyjdzie z tego dobre piwo Chodzi bardziej o to, że jak piszesz w temacie APA, to ludzie się już fiksują na pewien styl Poza tym od piwa wytrawnego do ulepku jest bardzo daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 One inaczej smakują, im jaśniejszy tym słodszy. Sorki że nie w temacie , ale czy to się tyczy wszystkich słodów karmelowych ? W rozsądnym zakresie, powyżej 350 EBC to już raczej tylko gorzkość spalenizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Piwo uwarzone, wydajnośc wyszła tragicznie, szkoda gadać. Mam natomiast inny problem. Piwo przez jeden dzień, przez moją nieuwagę fermentowało w temp 23-24stopnie(zaczęło od 21), później przeniosłem je w chłodniejsze miejsce i obecnie powoli sobie pracuje w 17stopniach. Jak takie skoki temp wpłyną na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 przekonasz się za ~ miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 A czego mogę się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Kwiatków, owoców, rozpuszczalnika Przypuszczam że standardowe aromaty wynikające ze zbyt wysokiej temperatury są opisane w wielu miejscach na forum (i nie tylko na forum). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam ponownie. Układam kilka receptur na najbliższy cykl warzeń. Do oceny chciałbym przedstawić recepturę na kolejną APA. Co myślicie? Mam sporo pomysłów na chmielenie i zmieniam koncepcję co chwila. Słody Pale ale 4kg Pszeniczny 0,5kg Cara-pils 0,25kg Chmiele Sybilla-40g-60min Cascade-30g-15min Cascade-30g-1min Chinook-30g-1min Cascade-30g-na zimno Chinook-30g-na zimno Drożdże Safale S-05 Inne dodatki Mech irlandzki Ekstrakt: ~12blg IBU celowane będzie mniej więcej w 35-40IBU, 20-21litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Ja w swoim APA zastosowałem opóźnione chmielenie iunga w 30 minucie i przy zlewaniu na cichą goryczka była w sam raz i taka fajna od razu znikająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Mam sporo pomysłów na chmielenie i zmieniam koncepcję co chwila. Zrób kilka piw a nie jedno . Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Zrób kilka piw a nie jedno . Będzie kilka piwek, ale nieco inne style. A tu chciałbym solidnie nachmielić, jednak nie wiem czy aby nie przegnę, bo to jednak nie AIPA. Przejrzałem sporo receptur, w większości schemat polega na chmieleniu na goryczkę i na aromat, pomija się chmielenie na smak, na czym mi jednak pośrednio zależy. Do wiosny planuję 5 różnych warek, do tej pory mam na koncie 6, które udały się bardziej lub mniej. Dlatego wolę się radzić kogoś, kto bardziej się na tym zna niż ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Wygląda dobrze. Działaj. Sybilla na goryczkę celowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Mam w planach zamówić sporą ilość sybilli i mi troszkę zostanie wolnej, a nie chcę kupować niczego na goryczkę specjalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Sybillę daj na aromat, a na goryczkę daj jakiś chmiel o wyższej zawartości alfakwasów np. Warrior, Iunga. Obie odmiany dają przyjemną w odbiorze goryczkę - intensywną, ale krótką. Ja bym osobiście wywalił pszeniczny i zamienił carapilsa na jasny karmel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Pszeniczny ma mi pienistość podnieść(placebo?). Co do sybilli na aromat to rozumie, że do innego piwka? Z Iungą nie mam dobrych wspomnień. Piłem na niej raz "Hop Sasa". Goryczka była tragiczna, strasznie ściągająca i potwornie zalegająca. Miałem na tym chmielu robić Żytnią IPA(której receptura do oceny pojawi się w najbliższym czasie), ale z racji przykrych doznań, zmieniłem plan i prawdopodobnie będzie SH Sybilla. Edytowane 29 Listopada 2014 przez carlsten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Mi wychodziły fajne piwa chmielone Sybillą na goryczkę. A Iunga daje rewelacyjną goryczkę moim zdaniem. Pszeniczny podniesie Ci pienistość , tak tak samo jak carapils. Piwo wyjdzie bardzo jasne i raczej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zastanawiam się, czy nie dodać 1kg pale ale i wyjdzie lekka IPA z tego. Wtedy troszkę karmelu można dodać. Piwo ma być jasne i dobrze pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się