Szalas85 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) #85 Dagobah System (Wild Raspberry FES) ~ 19,6 Blg, 40 IBU Kolejnym piwem z serii nieszablonowych będzie dziki stout. W pierwszej kolejności chciałem zrobić RISa, ale po przemyśleniu tematu, wolę najpierw zrobić trochę lżejszą wersję, żeby szybciej była zdatna do picia. Chcę uzyskać klasycznego czekoladowego, gęstego, lepkiego i stosunkowo słodkiego (co pewnie przy brettach się nie uda) Stouta. Bardziej zależy mi na estrach jakie produkują bretty niż na typowo końskich aromatach, które mają być raczej uzupełniający muśnięciem. Fermentację cichą przeprowadzę w obecności "płatków burbonowych", a na ostatni tydzień dodam mrożone maliny. Za podstawę zasypu odpowiadał będzie słód Pale Ale, odrobina płatków owsianych na odczucie pełni i kremowość. Za słodycz i mam nadzieję jakieś ciemne owoce całkiem sporo Caraaroma. Zestaw ciemnych słodów to Carafa Special II, jęczmień palony i palona pszenica - czyli głównie czekolada i trochę paloności, z egzotycznymi estrami od brettów powinno fajnie zagrać. Zacierał będę na słodko, może w jakiś sposób to pozwoli zostawić w piwie choć trochę ciała, ale nie mam doświadczenia z brettami, więc zobaczymy jak wyjdzie. Chmielenie tylko na goryczkę, Iungą od Pawła Piłata. Ten zbiór nie jest tak dobry jak z roku 2014, ale przy goryczce na poziomie 45 IBU powinno być dobrze. Chmiel wrzucę na 40 minut, więc pewnie w profilu smakowym też trochę chmielu się pojawi. Drożdże, czyli w sumie najważniejszy składnik tego piwa to blend Yeast Bay Lochristi, około 150ml gęstwy, powinno dać radę przefermentować 11 litrów piwa. W Wild APA która była fermentowana 22-23 stopnie, były fajne estry z fajną stajnią. Witbiera fermentowałem niżej i naprodukowały zbyt dużo przyprawowych fenoli. Teraz fermentację planuje przeprowadzić dość wysoko, bo w temperaturze jaka panuje teraz w mieszkaniu, czyli 23-24 stopnie. Na pierwsze dni przeniosę fermentor do piwnicy i wystartuje z 20 stopni. Po tygodniu fermentor przeniosę do mieszkania mając nadzieję, że uzyskam około 25 stopni w fermentorze. Data: 2016-06-05 Surowce: Mep Ale- 2,9 kg (69%) Płatki Owsiane - 0,4 kg (10%) Caraaroma - 0,4 kg (10%) Jęczmień Palony - 0,2 kg (5%) Carafa Special II - 0,2 kg (5%) Pszenica Palona - 0,1 kg (2%) Drożdże: Yeast Bay Lochristi Blend - około 150ml gęstwy. Zacieranie 12L: 68°-66°C - 55min 72°C - 25min 78°C Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14L Gotowanie 60 minut: 40' - Motueka 39g Dodatki na cichą: Płatki burbonowe - 25g, Maliny 840g. OG: 19,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: 80% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 20°-25° Cicha: 30 dni - 20° Uwagi: Czas pracy ?h W czasie warzenia znalazłem jeszcze jakieś resztki Motueki. Nie mam do czego tego wykorzystać, więc sypnąłem na goryczkę w tym piwie. Przy takim IBU może nie będzie miało to dużego znaczenia, a może nawet da fajną goryczkę Drożdże zadane przy 25C Fermentacja ruszyła przy 21C dopiero po ok. 40 godzinach, ale gęstwa była już stara, około miesiąca. Trzeciego dnia temperatura skoczyła do 23-24 stopni, trochę za wysoko, nie planowałem tak szybkiego skoku. 01.07 - Przelane na cichą z dodatkiem 765g malin i 25g płatków po beczkach z sherry. Maliny przegotowałem, tak z 5 minut i zamroziłem. Dodałem w formie zbitej kostki i pozwoliłem jej się rozpuścić. Piwo zeszło do 3,5 Blg, czyli powinno być mocno wytrawne, ale płatki owsiane zrobiły odpowiednią robotę zwiększając odczucie pełni. Piwo jest mało dzikie, w blind teście określił bym je jako Imperialny Stout z dodatkiem wiśni, gdzie piwowarowi udało się uniknąć kwaśności. Oczywiście wiśni nie było, ale estry które naprodukowały drożdże, kojarzą się raczej z ciemnymi owocami. Dlatego też zdecydowałem się jednak na płatki sherry zamiast płatków burbonowych, żeby podkreślić tą wiśniowość Zobaczymy jak będzie za miesiąc, ale pomimo, że nie chciałem za dużo dzikości, to jednak mogłoby się jej trochę pojawić. 29.07 - Rozlane do butelek z dodatkiem 45g cukru - asekuracyjnie w razie gdyby coś jeszcze dojadły. W fermentorze była dość spora biała błona, chyba od bakterii, bo piwo skwaśniało Podejrzewam, że od niezdezynfekowanych płatków Sherry Ale pomimo to piwo dobre. Zobaczymy jak to się rozwinie. Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) #86 BB-8 (American Barley Wine) ~ 26,5 Blg, 97 IBU Piwo inspirowane American Barley Wine z browaru domowego Hoppy Banda Brew. Inspirowane, bo w sumie będzie sporo zmian. Ogólnie rzecz biorąc nie mam zbyt dużego doświadczenia w mocnych jasnych piwach, więc będę nieco błądził. Zakładam, że ma to być dość słodkie piwo, z bardzo mocną podbudową słodową, lekko karmelowymi klimatami i solidną dawką chmielu przede wszystkim w aromacie. Zasyp składa się w znacznej części ze słodów, które zalegały mi w piwnicy. Podstawa to Pale Ale 5kg i zalegające w piwnicy: 5kg Monachijski II i 1kg Wiedeńskiego. Z karmelowych resztka ok. 150g Aroma 100 i ok. 400g Karmelowego 150. Obawiam się troszeczkę, że będzie zbyt muląco karmelowe, ale może nie będzie tak źle. Chmielił na goryczkę będę Chinookiem, chyba nigdy nie stosowałem go na goryczkę, a sporo dobrego ostatnio o nim czytałem, więc jest okazja, żeby to przetestować od razu przy solidnej goryczce. Na aromat chmiele, które dobrze znoszą starzenie Mosaic i Simcoe są mi dobrze znane, natomiast Green Bullet będę używał pierwszy raz, ale aromaty rodzynek, które wynikają z opisu, idealnie wpisują się w styl. Zacierał będę na wytrawnie przez godzinę w 62 stopniach. Żeby podbić ekstrakt, zrobię długą godzinną przerwę w 72 stopniach. Gotowanie prawdopodobnie przez 2 godziny. Przy tak mocnym piwie, rzadko udaje mi się wcelować w zakładany baling, więc tym razem zakładam ... jak najwięcej się da z tego zasypu Fermentację zamierzam prowadzić nisko, całą właściwie w 17 stopniach, może na ostatnie dni pozwolę mu się ogrzać do 20 stopni. Trochę obawiam się o kondycję drożdży, bo mają już półtora tygodnia w lodówce, ale może nie będzie źle. Data: 2016-06-19 Surowce: Mep Ale - 5 kg (43%) Monachijjski II - 5 kg (43%) Wiedeński - 0,95 kg (8%) Karmelowy 150 g (3%) Aroma 100 - 150 g (1%) Drożdże: Danny's Favourites - około 350ml gęstwy. Zacieranie 30L: 62°C - 1h 72°C - 1h 35m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28L Gotowanie 120 minut: 60' - Chinook 75g 15' - Simcoe, Mosaic, Green Bullet po 25g 0' - Simcoe, Mosaic, Green Bullet, Chinook po 25g Dodatki na cichą: Połowa dostanie płatki burbonowe OG: 26,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20LRefermentacja: ??Wydajność: 80% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 17°-20° Cicha: 21 dni - 19° Uwagi: Czas pracy 6h 22.06 - Przemroziłem trochę piwo, bo temperatura spadła do 14,2C Fermentacja zdecydowanie zwolniła. 05.07 - Fermentacja trwa, ale w ciągu tych dwóch tygodni miałem spore wahania temperatury od 15 do 20 stopni w górę i w dół, więc może być średni efekt. 12.07 - Przelałem na cichą, a właściwie na drugą burzliwą. Cukier zszedł do 16,5 Blg, efekt wahań temperatur, nie wiem drożdże poszły spać czy co. Jeżeli przez kolejne 3-4 dni nic nie drgnie, dodam świeżej gęstwy US-05, którą w piątek zbiorę z Żytniego IPA. Zostawiłem na razie w 20-21 stopniach. 16.07 - Dodałem po 50ml świeżej gęstwy US-05 do obydwu wiaderek. 04.08 - Przelałem na drugą cichą. Tym razem balingometr wskazał 12 Blg, wciąż wysoko, ale niżej już chyb nie zejdzie. Dam mu kilka dni na sklarowanie się i pakuje do butelek bez cukru, najwyżej będzie zupełnie bez gazu. 08.08 - dodałem do połowy (9L) płatki po beczkach z burbonem, zdezynfekowane przez 3 dni w whisky. 24.08 - przelane do butelek. Ostatecznie stanęło na 11,5-11,7 Blg. Wersja bez płatków jest dobra, wersja z płatkami zajebista Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) #87 Rye'Rytas z Alderaan (Żytnie IPA) ~ 15,6 Blg, 60 IBU Piwo na rozruszanie drożdży, ale żeby nie było zbyt łatwo, zaszalałem z ilością żyta. Chciałbym uzyskać wytrawne piwo z bardzo lepką konsystencją i dominującym mango w aromacie. Zasyp po raz kolejny banalny. Po 46% Pale Ale i Żyta i do tego 8% sprawdzonego Abbey na kontrę słodową do chmielu. Chmieleni zainspirowane piwem z browaru Palatum, gdzie aromat co prawda nie był bardzo intensywny, ale za to skierowany w stronę mango. W tamtym piwie był Mosaic i Chinook, u mnie dojdzie jeszcze Simcoe, żeby nadać trochę więcej złożoności w aromacie. To piwo będzie też okazją do sprawdzenia metody późnego chmielenia i jego wpływu na jakość goryczki, więc wrzucę dwie porcje chmielu: na 15 minut gotowania i na wyłączony palnik. Zacieranie najpierw w 46 stopniach, żeby ułatwić sobie filtrację, dalej na wytrawnie w 64, przerwa w 72 i wygrzew do 78. Fermentacja typowa dla IPA, czyli możliwie nisko biorąca pod uwagę letnie temperatury. Myślę, że uda się powyżej 18 nie wskoczyć Data: 2016-07-03 Surowce: Mep Ale - 1,5 kg (46%) Żytni Strzegom - 1,5 kg (46%) Abbey - 0,25 kg (8%) Drożdże: US-05 - suche. Zacieranie 9L: 46°C - 15m 62°C - 35m 72°C - 35m 78°C - 1m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14L Gotowanie 70 minut: 15' - Simcoe, Mosaic, Chinook po 15g 0' - Simcoe, Mosaic, Chinook po 15g Dodatki na cichą: Chinook 21g, Mosaic 29g OG: 15,6°BlgFG: 4,5°BlgObjętość: 10,5LRefermentacja: ??Wydajność: 75% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h 16.07 - Przelałem na cichą przy 4,5blg. 20.07 - dodałem chmiel na zimno - 21g Chinook, 29g Mosaic. Ten mosaic dawał trochę dętką od roweru, więc nie wiem co z tego będzie Temperatura w fermentorze 13,6 C. 24.07 - Rozlałem z dodatkiem 55g cukru. Wyszło 18 butelek 0,5L. W aromacie owoce egzotyczne ze wskazaniem na mango i marakuje, w tle słód i trochę karmelu. W smaku pół wytrawne, egzotyczne z cytrusową goryczką, trochę zalegającą, ale w przyjemny sposób. Konsystencja w pierwszej chwili sugeruje słodkość i wyklejanie, ale to mylne wrażenie. Jest bardzo gęste, ale nie wyklejające, szybko znika to uczucie i pojawia się silna goryczka. Wydaje mi się, że jest dobrze. Balingometr wskazał 4,5 Blg, ale piwo jest bardziej wytrawne moim zdaniem. Edytowane 24 Lipca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) #88 Smoking Yoda (Smoked Rye'Wine) ~ 25 Blg, 72 IBU To piwo chodziło za mną od dłuższego czasu. Wstępnie chciałem zrobiłć 18 Blg wędzone żytnie z dużą ilością słodu karmelowego, żeby wyszło gęste ulepkowato słodkie wędzone piwo. Potem stwierdziłem, że czemu nie zrobić Żytniego Barley Wine'a, a skończyło się na Smoked Rye'wine. Mam nadzieje uzyskać bardzo gęste piwo, o konsystencji niemal kisielu, z bardzo intensywnym aromatem wędzonej kiełbasy/makreli uzupełnione o aromaty śliwek i rodzynek. Jak ostatnio mam w zwyczaju, bardzo prosty zasyp. Pół na pół Wędzony Steinbach z Żytem (po 48%) i 4% Abbey, żeby podbić delikatnie herbatnikowo-chlebowe aromaty. Zauważyliście pewnie, że nie ma karmelu, który dodam w postaci syropu z tego przepisu, z 0,5kg cukru.. Chmielenie po amerykańsku, ze średnią goryczką. Na początek gotowania Iunga (jedna zużyłem Columbusa który zalegał w lodówce), a na aromat Simcoe, Green Bullet, Mosaic i resztka Columbusa. Zacieranie w temperaturze 64 stopni przez godzinę, potem również godzina w 72 stopniach. Piwo i tak wyjdzie bardzo pełne przy takim udziale żyta. Fermentacja poniżej 19 stopni, będę się starał zacząć z 15 stopni i nie wejść wyżej niż 19 przez 3 tygodnie. Na ostatnie dni fermentacji podniosę temperaturę do 21 stopni, żeby dofermentować piwo. Data: 2016-07-16 Surowce: Wędzony Steinbach - 3,3 kg (48%) Żytni Strzegom - 3,3 kg (48%) Abbey - 0,25 kg (8%) Łuska Gryczana - 0,5kg Cukier amoniakowy - z 0,5kg cukru, w kolorze ciemnego Bursztynu, wręcz Mahoniowy. Drożdże: US-05 - gęstwa, pierwsze pokolenie. Zacieranie 9L: 46°C - 15m 64°C - 60m 72°C - 60m 78°C - 1m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 18L Gotowanie 70 minut: 60' - Columbus 25g 15' - Simcoe, Green Bullet po 25g 0' - Mosaic 21g, Columbus 20g, Green Bullet 18g Dodatki na cichą: ??? OG: 25°BlgFG: 6,5°BlgObjętość: 13,5LRefermentacja: ??Wydajność: 72% Odfermentowanie: 75%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 15°-19° Cicha: 30 dni - 19°-20° Uwagi: Czas pracy 6h 135ml świeżej gęstwy zadane w 19,5 stopni. Łuska gryczana została dodana na ostatnie 10 minut zacierania. Wcześniej została zalana 3 litrami wrzątku, a potem przefiltrowana przez wężyk z oplotu w sumie 20 litrami wody. Filtracja szła powoli ale równomiernie, około 70-75 sekund na pół litra. 18.07 - rano zastałem zalaną klapę i zapaskudzoną rurkę. Wszystko przepłukałem zdezynfekowałem i zamontowałem blow-off tube. 04.08 - Przelane na cichą przy 6,5 Blg. Baardzo gęste, trochę jednowymiarowo wędzone, chmiel gdzieś z tyłu. Brakuje ciemnych owoców od syropu cukrowego Może jeszcze coś w miarę leżakowania fajnego się pojawi. 08.08 - dodałem 25g płatków po beczkach z koniakiem wymoczonych 2 doby w Rumie Havana Club. Przy okazji jak uleciały wszystkie aldehydy, piwo pachniało pięknie, oprócz wędzonki jest dość intensywny aromat odchmielowy w postaci mango i cytrusów. 25.08 - Przelane do butelek. Trochę jednowymiarowe, mocno wędzone, mocno wytrawne. W tle aromaty chmielowe, piwo potrzebuje dojrzeć ze 2 miesiące co najmniej. Edytowane 20 Września 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) #89 AT-AT (Cherry Brown Saison) ~ 14 Blg, 24 IBU Data: 2016-07-30 Surowce: Pale Ale - Pszeniczny - Abbey - Special X - Drożdże: Sour Farmhouse Ale (Yeast Bay) - gęstwa Zacieranie w Lodówce Turystycznej 19L: 66°C - 1h 30m (temperatura utrzymana poprzez regularne dolewanie wrzątku) Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30L Gotowanie (15L) 70 minut: 60' - Iunga 15g 0' - Cascade PL 50g Dodatki na cichą: ??? OG: 14°BlgFG: <2°BlgObjętość: 12,5LRefermentacja: 60g na 12LWydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 15°-19° Cicha: 30 dni - 19°-20° Uwagi: Czas pracy 5h Po gotowaniu uzyskałem 11L brzeczki o ekstrakcie 15,8 Blg, dolałem 1,5L wody. Drożdże zadane przy 19,5 stopni, przez 2 dni temperatura ustabilizowana na 20,3. Drożdże ruszyły po około 40 godzinach. 24.08 - Przelane na cichą. PH 4,7 - więc coś poszło nie tak. Piwo jest mocno wytrawne, zeszło niemal do 0, ale aromat jest bardzo przyjemny, brakuje mu odrobinę ciała. 25.08 - Dodałem 900g wiśni na 11litrów. Kupnych mrożonych, nic z nimi nie robiłem, wsypałem je w piwnicy. 10.09 - Poszło w butelki z dodatkiem 60g cukru na 12L #90 Dagobah System (Sour Wild Brown Ale) ~ 14 Blg, 19 IBU Surowce: Patrz wyżej Fermentacja: L.Plantarum + Lochristi Blend Gotowanie (15L) 67 minut: 5' - Galaxy 36g Dodatki na cichą: Wiśnie OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 15LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 3 dni - 27° (zakwaszaie) + 21 dni - 21° (bretty) Cicha: 10 dni - 19°-20° Uwagi: Czas pracy 5h Piwo zakwaszane L. Plantarum, 1 kapsułka na litr brzeczki, prosto do fermentora. Po 3 dobach piwo jest mocno kwaśne. 02.08 - Przegotowałem zakwaszoną brzeczkę przez 67 minut. Na ostatnie 5 minut dałem resztki (36g) Galaxy. Po schłodzeniu do 26 stopni zadałem Brettami Lochristi Blend. Nie znam dokładnego ekstraktu piwa, szacuje że jest to około 14 Blg, nie robiłem pomiarów po drodze. 25.08 - przelane na cichą z dodatkiem płatków koniakowych wymoczonych w Rumie. Piwo jest mega grejfrutowe. 02.10 - Poszło w butelki. Zeszło do 0,7Blg, dodałem 55g cukru na 11 Litrów. W aromacie niestety ocet na średnim poziomie, za tym dużo owoców, grejpfrut, żurawino. W smaku przede wszystkim czerwony soczysty grejpfrut i octowy finisz. Gdyby nie ten ocet, byłoby zajebiste, a tak to jest średnio na jeża. 3,5 PH, ale jest mocno kwaśne. Edytowane 2 Października 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) #91 Exogorth Space Slug (Oatmeal Session IPA) ~ 13,2 Blg, 50 IBU Data: 2016-07-30 Surowce: Mep Ale - 3,6 kg Płatki Owsiane - 1,5 kg Abbey - 0,3 kg Drożdże: US-05 - suche. Zacieranie 19L: 65°C - 1h 72°C - 30m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 50g 5' - Citra i Amarillo po 15g Dodatki na cichą: Citra i Amarillo po 35g OG: 13,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 83% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-20° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h Drożdże zadane przy 19 stopniach, potem schłodzone do okolic 17 stopni. Szybki start po około 10 godzinach. Pomysły na urozmaicenie piwa: 1 - Modżajto IPA: Kaffir + Mięta, 2 - Tea IPA - z dodatkie Oolong Milk. 13.08 - Przelałem na cichą przy 3Blg. Piwo daje słodką kukurydzą i jestem na 100% pewny, że taki efekt daje duża ilość płatków owsianych w jasnym piwie. Goryczka przyjemna, aromat chmielowy słaby. 17.08 - Dodałem rzeczy na cichą:1. 4,5 Litrowy słój dostał: zest z dwóch limonek razem z wyciśniętym sokiem, 3g suszonej mięty i 15g mieszanki Amarillo i Citra2. 5 Litrowy gąsior dostał: 15g herbaty Oolong Milk i 15 mieszanki Amarillo i Citra.3. 14 Litrów w Castoramie dostało 40g mieszanki Amarillo i Citra. 20.08 - Wszystkie wersje rozlane do butelek:1. Modżajto IPA - bardzo fajna, trochę za dużo limonki, a za mało mięty (wystarczy zmniejszyć limonkę), lekko kwaskowe, przyjemna goryczka. 19g cukru do refermentacji.2. Tea IPA - 15g herbaty okazało się strzałem w 10. Idealny balans, herbata jest wyczuwalna, ale nie dominująca, uzupełnia bukiet. Jest gładka, delikatnie mleczna, trochę jakby glonowa. 20g do refermentacji.3. Oatmeal IPA - klasyczna Session IPA, krótka goryczka + fajna egzotyka. Będzie dobrze. 67g do refermentacji. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) #92 Stout Trooper (FES) ~ 16,5 Blg, 47 IBU Czas uwarzyć coś w miarę normalnego. Idzie jesień, FES wydaje mi się fajną opcją. Receptura inspirowana piwem Wojtka Trześniowskiego z jednej z Warszawskich Bitew Piwnych. Mam zamiar otrzymać piwo gęste, kremowe, ale jednocześnie wytrawne. Ma być mocny popiół, czekolada, kawa, trochę ciemnych owoców, ale skontrowany fajnym ciałem. Klasyczny męski FES. Tym razem na przekór tego co raczej mam w zwyczaju, zasyp jest dość bogaty, choć w pełni przemyślany i oparty o doświadczenia Podstawa Pils, Abbey i Płatki Owsiane na ciało, Caraaroma na ciemne owocę i trochę słodyczy, Płatki Jęczmienne na uczucie gładkości kremowości i na wszystkie ciemne aromaty sprawdzony zestaw: Palony Jęczmień, Carafa Special i Palony Pszeniczny. Zacierane raczej na wytrawnie 64 do 72, bez wygrzewu. Chmielenie tylko na goryczkę, bo ostatnio jak wrzuciłem w 30 minucie gotowania chmiel, to profil był zbyt chmielowy. Fermentacja nisko, w okolicach 16 stopni, stopniowo podnoszona do 20, odrobinka estrów nie zaszkodzi. Data: 2016-08-14 Surowce: Pils - 4 kg Płatki Jęczmienne - 0,8 kg Abbey - 0,5 kg Caraaroma - 0,5 kg Palony Jęczmień - 0,4 kg Carafa Sepcial II - 0,4 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Midnight Wheat Malt - 0,2 kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 19L: 65°C - 1h 72°C - 30m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28L Gotowanie 70 minut: 60' - Marynka 60g Dodatki na cichą: ?? OG: 16,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25LRefermentacja: ??Wydajność: 86% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h 15.08 - Bardzo szybki start drożdży. Zadane około 200ml gęstwy o 20:00, rano już bardzo burzliwie fermentowały. Być może trochę za dużo gęstwy zadałem, mam nadzieje, że nie skończy się rozpuszczalnikiem. 25.08 - przelane na cichą. Podzielone na pół, do połowy dodane płatki burbonowe wymoczone w niebieskim Johnnym. 17.09 - Przelana do butelek wersja na płatkach z 47g cukru na 11,5 litra. Za bardzo kwaśne, poza tym bardzo dobre. 17.09 - Przelana do butelek wersja surowa z 47g cukru na 11 litrów. Jakby mniej kwaśna, dużo grzeczniejsza, mniej śliwki, więcej czekolady, wydaje się też pełniejsza. Edytowane 17 Września 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) #93 Boba Fett (Berliner Weisse) ~ 8,9 Blg, 5 IBU Piwo ma być klasycznym Berlinerem z dodatkiem wiśni. Wszystkie dotychczasowe próby, w sumie były słabe, bardzo słabe, albo średnio słabe Teraz będę zakwaszał wstępnie bakteriami, potem zagotuje i przeprowadzę fermentację US-05. Zasyp w połowie składa się z Pszenicy, do tego trochę płatków żytnich, żeby piwo nie było zbyt wodniste i Karmelowy 30, żeby pozostało troszeczkę słodyczy, reszta to Pale Ale, głównie do filtracji Chmielił będę tylko na goryczkę czymś co znajdę w zamrażalniku i w ilościach mikroskopijnych. Wstępna fermentacja bakteriami Lacto Plantarum, startując z 36 stopni, pewnie spadnie do około 27. Planuje dwie doby, ale dużo będzie zależało od szybkości pracy Lacto. Potem piwo przegotuje przez 65 minut i zadam gęstwę US-05. Data: 2016-08-14 Surowce: Pszeniczny - 1 kg Pale Ale - 0,4 kg Płatki Żytnie - 0,3 kg Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 19L: 64°C - 1h 72°C - 30m 78°C - 20m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 15L Gotowanie 65 minut: Dodatki na cichą: Wiśnie 3kg OG: 8,9°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: 79% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Zakwaszanie: 2 dni - 36° - 27° - L. Plantarum Burzliwa: 10 dni - 16°-18° - US-05 Cicha: 14 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h 7,2 Blg po filtracji - 15L Po dwóch dobach zakwaszania w temperaturze lekko powyżej 27 stopni, nieskalibrowany PHmetr pokazał 2,7 PH. Zdecydowanie za nisko, więc nie sądzę żeby to była prawda, chociaż piwo mocno kwaśne. Z 7,2Blg zeszło do 6,8Blg. Po przegotowaniu zadałem około 75ml gęstwy US-05 (w temperaturze 24 stopni), PHmetr wskazywał 3,0 PH. Wyszło 8,9Blg po gotowaniu, czyli zgodnie z planem. 24.08 - przelane na cichą z dodatkiem 1kg wydrylowanych wiśni. Wiśnie najpierw przetrzymałem 15 minut w 70-75 stopniach i potem zamrożone. 10.09 - Poszło w butelki z dodatkiem 60g cukru na 10L Edytowane 10 Września 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Czyste L.plantarum są dostępne w jakimś probiotyku czy od jakiegoś producenta drożdży kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Czyste L.plantarum są dostępne w jakimś probiotyku czy od jakiegoś producenta drożdży kupiłeś? Większość jest czyste. Ja korzystałem z probiotyku firmy Swanson. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 http://sklep.swanson.com.pl/pl/p/SWANSON-L.-Plantarum-30-tabl./343 Te? Ze startera czy prosto z kapsułek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jest jeszcze polski probiotyk Sanprobi IBS z samym l.plantarum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 http://sklep.swanson.com.pl/pl/p/SWANSON-L.-Plantarum-30-tabl./343 Te? Ze startera czy prosto z kapsułek? Ja robiłem bez startera. Jedną kapsułkę na litr, ale można dać mniej i też sobie poradzą, a można zrobić starter z dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) #94 Ewok (Sahti) ~ 18,6 Blg, 5 IBU Receptura na niedzielę (21.08) Data: 2016-08-14 Surowce: Pale Ale - 3,2 kg Płatki Żytnie - 0,6 kg Karmelowy Żytni - 0,5 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Jałowiec - 20 jagód do zacierania i 4 na ostatnie 10 minut gotowania Drożdże Babuni - 10g, Gozdawa do Weizena Iunga 20g - do zacieru Zacieranie 17L: 66°C - 2h Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14L Gotowanie 70 min: 10' - 4 jagody jałowca Dodatki na cichą: ?? OG: 18,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12LRefermentacja: ??Wydajność: 59% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 18-22 Cicha: 2 dni - 24 Uwagi: Czas pracy 5h 10g drożdży babuni i 5g drożdży Gozdawa Bavarian Wheat 11, uwodnione i zadane wieczorem. 04.09 - Przelane na cichą przy 3,1Blg z dodatkiem 15 jagód jałowca rozgniecionych i zalanych wrzątkiem. W aromacie rasowy belg, zbyt wytrawne jak na Sahti. 12.09 - Rozlane do butelek. 5 butelek bez niczego, kolejne 7 po dolaniu 250g laktozy (do całości) i ostatnie 6 litrów z 30g cukru do refermentacji. Edytowane 12 Września 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) #95 Jabba The Hutt - Tea Time (Tea APA) ~ 13,2 Blg, 38 IBU Data: 2016-08-21 Surowce: Pale Ale - 4kg Pszenica - 1kg Abbey - 0,3kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 19L: 64°C - 1h 72°C - 20m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 9g 15' - Chinook, Amarillo, Citra po 15g 0' - Chinook, Amarillo, Citra po 15g Dodatki na cichą: Herbata OG: 13,2°BlgFG: 2,1°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 86% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h 04.09 - przelane na cichą, przy 2,1Blg. 08.09 - Chmiel wrzucony na zimno5Litrów - 5g Mosaic, 5g Chinook, 10g Amarillo, 5g Citra4,5 Litra - 5g Mosaic, 5g Chinook, 10g Amarillo, 5g Citra12 Litrów - 5g Chinook, 10g Mosaic, 10g Citra, 25g Amarillo 10.09 - Dodałem herbatę do małych balonów:5Litrów - 15g Lapsang4,5 Litra - 18g Oolong Milk - Zwiększyłem nieco ilość w stosunku do poprzedniej warki, bo teraz jest dużo więcej chmielu. 11.09 - Przelane do butelek wersje z herbatą. Do Oolonga doparzyłem jeszcze 10g. Obie wersje są świetne, dawno nie byłem tak zadowolony. Oolong jest bardzo łagodny zarówno w aromacie i smaku, gładki uzupełnia egzotykę aromatem ciemniejszych owoców i coś co kojarzy mi się trochę z glonami. Lapsang jest dużo bardziej agresywny, wędzonka nie do podrobienia. Oprócz egzotyki odchmielowej są aromaty kwiatowe i czarnej herbaty, w smaku delikatnie ściągające.Wersja bez herbaty dostała zest zalany wrzątkiem z 2 pomarańczy i 2 grejpfrutów. 17.09 - Przelana wersja z zestem. 67g cukru na 12,5 litra. Edytowane 18 Września 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) #96 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) ~ 14,8 Blg, 30 IBU Receptura na jutro, jutro też dłuższy opis. Data: 2016-09-18 Surowce: Viking wędzony jabłonią - 2kg Żytni - 0,7kg Abbey - 0,3kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 9L: Zbiłem PH z 5,9 do 5,4 - 2,5ml Kwasu Mlekowego 45°C - 20m 68°-66°C - 40m 72°-70°C - 40m Wysładzanie - 9,5 Litrów - Wyszło: ?? Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 15' - Cascade PL 15g 0' - Cascade PL 15g Dodatki na cichą: ?? OG: 14,8°BlgFG: 4°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: 85% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h Przegrzałem delikatnie garnek za nim wlałem do niego brzeczkę po filtracji, który zaczął dawać przypalenizną, mam nadzieję, że nie przejdzie do piwa. Wędzonki po gotowaniu nie czuć, bardzo słabe te słody od Vikinga. 30.09 - Przelane na cichą przy 4,5 Blg. 16.10 - Rozlane do butelek, nagazowanie na 2.0 #97 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) ~ 14,6 Blg, 30 IBU Receptura na jutro, jutro też dłuższy opis. Data: 2016-09-18 Surowce: Viking wędzony wiśnią - 2kg Żytni - 0,7kg Abbey - 0,3kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 9L: Zbiłem PH z 5,9 do 5,4 - 2,5ml Kwasu Mlekowego 45°C - 15m 68°-66°C - 40m 72°-70°C - 40m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 15' - Cascade PL 15g 0' - Cascade PL 15g Dodatki na cichą: ?? OG: 14,6°BlgFG: 4°BlgObjętość: 10LRefermentacja: ??Wydajność: 83% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h Wędzonki po gotowaniu nie czuć, bardzo słabe te słody od Vikinga. 2 litry brzeczki przedniej wylądowało na podłodze 30.09 - Przelane na cichą przy 3,5Blg. 16.10 - Rozlane do butelek, nagazowanie na 2.0 Edytowane 16 Października 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) #98 Dianoga (Funky American Wheat) ~ 12,4 Blg, 17 IBU Plan jest taki, żeby stworzyć bardzo gładkie, ekstremalnie pijalne, lekko kwaskowe, super aromatyczne piwo o bardzo niskiej goryczce Ze względu na duży udział różnego rodzaju płatków błyskawicznych, pewnie można byłoby to nazwać wielozbożowe Jednak piwo ma mieć wyraźny charakter Amerykańskiej Pszenicy. Jednocześnie tym piwem rozpoczynam serię New England Wheat, IPA, Black IPA i Double IPA Jeżeli oczywiście drożdże się sprawdzą, ale po kolei: Zasyp: Miało być po równo pszenicy i pale ale, ale jak zszedłem do piwnicy okazało się, że mam tylko 1,2kg pszenicy, musiałem więc w ostatniej chwili trochę pokombinować. Bazą jest więc Pale Ale, ale nie stanowi większości bo jest to 42% zasypu. Dodaję zgodnie z planem płatki pszenne, dla nadania lekkości i pijalności, płatki żytnie dla nadania pełni i gładkości, a owsiane trochę z przypadku, żeby wypełnić braki pszenicy, a przy okazji nadać jeszcze większej gładkości. Chmielenie: Nie chmielę w ogóle na goryczkę, sprawdziło mi się to ostatnio zdaje się w Żytniej IPA, a skoro nie potrzebuję wysokiej goryczki, to po co marnować chmiel na początek gotowania. Celuję w profil cytrusowy, stąd dawno przeze mnie nie używany Cascade. Do tego Simcoe, który daje aromat cytrusowy, a dopiero w smaku wychodzą czasami aromaty sosnowe. Do tego Citra, bo jest pewna, chociaż idzie raczej w strony multiwitaminy. Aromat cytrusowy uzupełnię zestem z limonek, nie chcę przegiąć ale różnie może być. Żeby nadać piwu dodatkowego wymiaru i pijalności, dodam również wyciśnięty sok z limonek. Wprowadzi to tylko odrobinę kwaśności, która z pewnością doda rześkości temu piwu Patent przetestowany na warce nr. 95 - tam wyszło fenomenalnie. Drożdże: Dostałem na moje oko jakieś 10-15ml gęstwy drożdży z The Yeast Bay - Funktown Pale Ale. Jest to, jak podaje producent, blend drożdży z Vermont i dzikich Saccharomyces. Nie do końca wiem czego się po tym spodziewać, ale jestem podekscytowany efektem jakie może to dać Na cichą ten sam zestaw chmieli, w szczególności Simcoe powinno zrobić robotę, bo na zimno daje jeszcze mocniejszy cytrus niż Cascade. Do tego w zależności od nachalności limonek, dodam je też na zimno bądź nie. Przy okazji tej warki, testuje Brewness i póki co jestem bardzo zadowolony. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to wykupię wersję PRO. Data: 2016-09-24 Surowce: Pale Ale - 2,2 kg Pszeniczny - 1,2 kg Płatki Pszenne - 0,6 kg Płatki Owsiane - 0,6 kg Płatki Żytnie - 0,6 kg Drożdże: Funktown Pale Ale (starter 1L) Zacieranie 18L: 44°C - 10m 64°C - 40m 72°C - 40m Wysładzanie - 16,5 Litrów - Wyszło: 29,5L Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30L Gotowanie 70 minut: 10' - Cascade, Simcoe, Citra - po 15g 5' - 36g zestu z limonek i pomarańczy 5' - 400ml soku wyciśniętego z pomarańczy i limonek. 0' - Cascade, Simcoe, Citra - po 15g Dodatki na cichą: 10.10 - Cascade, Simcoe, Citra - w sumie 50g OG: 12,4°BlgFG: 2,5°BlgObjętość: 27LRefermentacja: ??Wydajność: 81% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-18° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 5h 25.09 - Drożdże całkiem szybko ruszyły jeżeli biorąc pod uwagę budowę startera i ilość drożdży. Oznaki fermentacji pojawiły się przy około 20h od zadania drożdży. 27.09 - Piana drożdżowa opadła, nikłe oznaki fermentacji. 30.09 - Przeniosłem do mieszkania do 21-23 stopni, bo fermentacja właściwie stanęła. Pomiar wskazał około 5blg. 10.10 - Przelane na cichą przy 3,5blg i 4,5PH. Jeszcze dość intensywnie drożdżowe, ale jednocześnie bardzo gładkie, bardzo bardzo gładkie Dodałem 50g mieszanki Citra, Cascade, Simcoe. Będę chmielił jeszcze raz za 2-3 dni. 13.10 - Dodałem 50g Cascade'a i 50g Simcoe, na 2 dni. 16.10 - Rozlane do butelek + 142g cukru, na 2,4 vol. Jest dobrze. Degustacja, Uwagi: Odrobinę za dużo limonki, pomimo, że została dodana do kotła i tak góruje nad chmielem. Jest przyjemna, ale zbyt wyrazista. Sok wprowadził zbyt dużo kwaśności, piwo jest przyjemne, ale jak na styl, jest zbyt kwaśne. Edytowane 2 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) #99 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Czereśnia ~ 14 Blg, 31 IBU .... Data: 2016-10-09 Surowce: Viking wędzony czereśnią - 2kg Żytni - 0,7kg Abbey - 0,3kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 9L: 45°C - 15m 68°-66°C - 40m 72°-70°C - 20m Wysładzanie - 9,5 Litrów - Wyszło: 15 Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14,5L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 15' - Cascade PL 15g 0' - Cascade PL 15g Dodatki na cichą: ?? OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,7LRefermentacja: ??Wydajność: 71 % - wg. Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h Gęstość przed gotowanie: 11,6. 19.10 - przelane na cichą przy 3,5blg #100 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Grusza ~ 14,9 Blg, 30 IBU Receptura na jutro, jutro też dłuższy opis. Data: 2016-10-09 Surowce: Viking wędzony gruszą - 2kg Żytni - 0,7kg Abbey - 0,3kg Drożdże: US-05 - gęstwa. Zacieranie 9L: 45°C - 12m 68°-66°C - 40m 72°-70°C - 40m Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 15' - Cascade PL 15g 0' - Cascade PL 15g Dodatki na cichą: ?? OG: 14,9°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 5h 19.10 - przelane na cichą przy 4blg Edytowane 20 Października 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) #101 Obi Wan Kenobi (Vermont IPA: Single Hop Nelson) ~ 18 Blg, 46 IBU "Obi-Wan Kenobi, You're my only Hop" Zabieram się za ostatnio bardzo modny styl czyli Northeast / New England / Vermont IPA, nazwa wymienna, choć każda kolejna zawęża obszar geograficzny. Styl, który wydaje się być kompromisem pomiędzy mega wytrawnymi wersjami AIPA, a tymi słodszymi. Dużo niższa goryczka, za to duży nacisk położony jest na aromat. Do tego smothness i juicyness Po kolei więc:Zasyp: Jako baza oczywiście Pale Ale. Po ostatnich średnich doświadczeniach z płatkami owsianymi, dla uzyskania gładkości użyję płatków jęczmiennych, do tego stała pozycja w moich IPA, czyli szczypta Abbey i trochę pszesznicy, która ma dodać rześkości i też odrobinę gładkości. Zacieranie: Raczej na wytrawnie, bo drożdże których użyję i tak nie powinny zejść jakoś bardzo nisko. 45 minut w 65 stopniach i 35 w 72. Chmielenie: Będę chmielił jedną odmianą chmielu - Nelson Sauvin. Taki kaprys na single hopa Chmielu będzie dużo, bo aż 200g na różnych etapach: Do zacierania, na goryczkę, na aromat i dwukrotnie na zimno. Fermentacja w 14-15 stopniach przez pierwsze 5 dni, potem w mieszkaniu w około 21-22. Data: 2016-10-21 Surowce: Pale Ale - 2,5 kg Pszeniczny - 0,5 kg Płatki Jęczmienne - 0,4 kg Abbey - 0,2kg (6%) Drożdże: Funktown Pale Ale (półtora tygodniowa gęstwa 135ml ) Zacieranie 11,2L: 65°C - 45m 72°C - 35m (+20g Nelson) Wysładzanie - 8 Litrów - Wyszło: 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Nelson 15g 7' - Nelson 35g + Whirfloc 1/4 kapsułki 0' - Nelson 30g Dodatki na cichą: Nelson 50g - na 6 dni Nelson 50g - na 2 dni OG: 18°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: 58g na 10,5LWydajność: 75% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-22° Cicha: 7 dni - 22°-13° Uwagi: Czas pracy 4h Wydajność wyszła nieco wyższa niż zakładałem - 18blg. 31.10 - Przelałem na cichą przy 6blg. Trochę za szybko, bo piwo dawało dość mocno aldehydem, ale potrzebowałem gęstwy. Zassałem sporo drożdży, żeby na cichej jeszcze doszło i zredukowało aldehyd. Zostawiłem w mieszkaniu w 22 stopniach. 04.11 - Wrzucona pierwsza dawka chmielu 50g Nelsona i fermentor zniesiony do piwnicy do temperatur oscylujących wokół 14-15 stopni. Za 2 dni dorzucę kolejne 50g Nelsona. 06.11 - Wrzucona druga dawka chmielu 50g Nelsona. Temperatura 14 stopni. Rozlew 08.11. 08.11 - Rozlane z dodatkiem 58g cukru na 10,5 litra piwa. Nafta, Mango, Melon, Marakuje, gładkie, goryczka na średnim poziomie. Bardzo ciekawe. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 przesznicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 przesznicy Wybacz, wczesna pora była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Wybaczam Zboczenie zawodowe (rolnik) . Rano tez bez kawy nie wiedziałem gdzie góra a gdzie dół ;p Daj znać jak wyszło, jestem strasznie ciekawy tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) #102 T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 16,2 Blg, 51 IBU "Matka nie popuszcza i wciąż każe szukać Rebeliantów. A przecież w letni skwar czarny kombinezon pilota szczególnie daje się we znaki. Żołnierzu, wojna nie zając, zatankuj do pełna nim ruszysz na podbój galaktyki!" Kolejne piwo z serii New England, tym razem w wersji ciemnej. Ta warka ma na celu sprawdzenie jak sprawią się te drożdże w ciemnym piwie i przetestowanie słodu owsianego, którego nigdy wcześniej nie używałem. Zakładam, że piwo będzie jedwabiście gęste, ale jednocześnie wytrawne, z silnymi aromatami cytrusowych i ciemnych owoców typu czarna porzeczka. Jestem raczej zwolennikiem Black IPA, które mają charakter ciemnych słodów, czyli jakaś niewielka dawka czekoladowych aromatów powinna się pojawić.Zasyp: Jak zwykle do bólu prosty. Baza to Pale Ale, do teg 34% słodu owsianego, który mam nadzieje wprowadzić odpowiednią gładkość i sprawi, że piwo będzie miało soczysty odbiór. Słody ciemne zmielone na pył i dodane na ostatnie 20 minut zacierania powinny odpowiednio przyciemnić barwę. Mam nadzieję, że wprowadzą jedynie czekoladę, bez ostro palonych i popiołowych nut. Zacieranie: Na wytrawnie, 64 do 72, bez wygrzewu. Ostatnie 20 minut z przerwy zcukrzającej przeprowadzam w fermentorze. Chmielenie: Na goryczkę resztką Marynki, na aromat odmianami: Nelson, Chinook i Cascade. Nie do końca wiem czego spodziewać się po Nelsonie w ciemnym piwie, ale Cascade ma wprowadzić cytrus, Chinook trochę słodszych owoców, myślę, że pójdzie to w stronę właśnie czarnej porzeczki. Fermentacja: Początek w 14-15 stopniach, potem dość szybko jedziemy w górę, przez pierwsze 5 dni do 19 stopni i potem tydzień w mieszkaniu w 22. Data: 2016-11-02 Surowce: Pale Ale - 2kg Słód Owsiany - 1,2kg Carafa Special I - 0,115kg Carafa Special II - 0,215kg Drożdże: Funktown Pale Ale (jednodniowa gęstwa 125ml ) Zacieranie 10,5L: 64°C - 40m 72°C - 30m Wysładzanie - 8 Litrów - Wyszło: 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Marynka 20g 5' - Nelson, Chinook, Cascade - po 15g 0' - Nelson, Chinook, Cascade - po 15g Dodatki na cichą: Nelson, Chinook, Cascade - po 20g, na 3 dni OG: 16,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: Źle ustawiłem parametry w Brewness, więc nieistotne. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 5 dni - 14°-18°, 7 dni - 21°-22° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 4,5h Wylane w kanał - najprawdopodobniej infekcja z gęstwy, ponieważ drugie piwo na tych drożdżach również zakaziło się na etapie fermentacji. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) #103 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Brzoza ~ 13,6 Blg, 33 IBU .... Data: 2016-11-01 Surowce: Viking wędzony brzozą - 2kg Żytni - 0,7kg Abbey - 0,15kg Karmelowy 30 - 0,15kg Drożdże: US-05 - gęstwa (125ml). Zacieranie 9L: 45°C - 15m 68°-66°C - 1h 20m 72°-70°C - 30m Wysładzanie - 9 Litrów - Wyszło: 16 Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 15' - Cascade PL 15g 0' - Cascade PL 15g Dodatki na cichą: ?? OG: 13,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: x Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-18° Cicha: 7 dni - 19°-15° Uwagi: Czas pracy 4,5h 30.11 - Rozlew. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) #104 Imperator (Imperial IPA) ~ 20,4 Blg, 100 IBU "Podwójne życie doprowadziło do niebezpiecznego skumulowania poziomu mocy. O jej sile przekonasz się, gdy spróbujesz Imperatora. Zaufaj swoim zmysłom i przejdź na ciemną stronę mocy." Receptura na jutro: Ostatnie z serii na drożdżach FunkTown Pale Ale. Imperialnej IPA nie warzyłem bardzo długo, natomiast trochę domowych i komercyjnych piłem i doszedłem do wniosku, że cukier zawsze wprowadza do piwa nieprzyjemny alkohol, dlatego nie znajdziecie go w zasypie. Mam zamiar w tej warce przetestować słód owsiany na jasnym piwie, oraz chmiel którego o dziwo wcześniej nie używałem czyli Equinox. Zasyp: Do bólu prosty, Pale Ale + Owsiany - 61%/39%, będzie więc kremwo. Zacieranie: Na wytrawnie, 64 do 72, bez wygrzewu. Ostatnie 20 minut z przerwy zcukrzającej przeprowadzam w fermentorze. Chmielenie: Na goryczkę pójdzie wspomniany Equinox, a na aromat zamierzam wesprzeć go Chinookiem, więc spodziewam się raczej owoców tropikalnych, może nawet lekko mdłych. Fermentacja: Początek w 14-15 stopniach, potem dość szybko jedziemy w górę, przez pierwsze 5 dni do 19 stopni i potem tydzień w mieszkaniu w 22. Data: 2016-11-05 Surowce: Pale Ale - 2,8kg Słód Owsiany - 1,8kg Drożdże: Funktown Pale Ale (jednodniowa gęstwa 175ml ) Zacieranie 14L: 64°C - 40m 72°C - 30m Wysładzanie - ?? Litrów - Wyszło: 15L Gotowanie 70 minut: 60' - Equinox 25g 7' - Equinox + Chinook po 25g 0' - Equinox + Chinook po 25g Dodatki na cichą: Equinox 60g - na 5 dni, Chinook 60g - na 3 dni. OG: 20,4°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: 68% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 15°-22° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 4,5h Wyszło 10,5 litra ekstraktu 21,4 - dolałem wody tak żeby było 20,4. Wylane w kanał - najprawdopodobniej infekcja z gęstwy, ponieważ drugie piwo na tych drożdżach również zakaziło się na etapie fermentacji. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się