mcpol1 Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Panowie i Panie takie pytanie. Uwarzyłem po raz kolejny piwo pszeniczne i niepokoi mnie pewien posmak ( po raz kolejny) Piwko przy rozlewie było wyśmienite. Cieszyłem się że będzie dobre i w końcu wyszło tak jak powinno, jak poprzednie, nie licząc ostatniego. Tymczasem jakie moje zdziwienie. Mimo iż piwo znakomicie zachowuje się po nalaniu do szkła (3 tygodnie w butelce). Dobre wysycenie, piana średnio do drobno pęcherzykowatej, trwała. Smak... i tu moje pytanie. Jak rozpoznać DMS??? Nigdy wcześniej się z dms nie spotkałem więc porównania nie mam. Wiem z opisu, że to smak gotowanych warzyw. Ja w moim piwie wyróżnił bym jedno warzywo. Gotowaną kalarepę... W poprzednim piwie było to samo. Piwo im starsze miało coraz bardziej intensywny ten właśnie smak. Do tego stopnia, że przykrył on goździki i banana a po jakimś czasie (kilka miesięcy) piwo stało się niepitne ... oleiste wręcz w smaku... Dodam, że do tej pory moje pszeniczniaki były popisowe... receptury nie zmieniałem, jedynie miejsce zamieszkania a więc wodę, klimat... Co jeszcze... miałem problemy z zagotowaniem brzeczki. Nawalił termostat i jak osiągał 100°C wyłączała się grzałka i tak około godziny aż nie zrobiłem na krótko... Z góry dzięki za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ostatnio ciekawe rzeczy na ten temat były: http://piwnygaraz.pl/dms/ Ogólnie to też pachnie tak woda z puszki kukurydzy i tak to najłatwiej porównać. W ciemnych piwach natomiast pachnie koncentratem pomidorowym. Nie da rady komuś innemu dać spróbować tego piwa? No niestety z opisu ciężko cokolwiek wywnioskować, a każdy ma też inne odczuwanie zapachów. Być może błąd tkwi gdzie indziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 nie wiem jak teraz ale kiedyś Ursa była dobrym wzorcem DMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 W sumie to chciałbym aby to ktoś spróbował bo miałbym punkt odniesienia... niestety w Wiedniu ciężko znaleźć kogoś takiego dzisiaj częstowałem kolegów to jak to bywa z darmowym piwem: BARDZO im smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 miłych masz kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jeżeli wada narasta z czasem to jest to wynik zakażenia. Niektóre szczepy bakterii produkują sporo DMSu i innych związków siarki. Czeka Cię nierówna walka z tymi małymi wredotami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się