adrick Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Prosiłbym o ocenę receptury na piwo które ma być orzeźwiające, lekko oleiste ze słodu żytniego i troszkę bardziej treściwsze niż weizen. Miło było by poczuć banan. Celuję w 12-13 BLG 20 - 25 L .Cały czas mam w pamięci Apetyt na życie Pinty ale coś podobnego raczej trudno będzie zrobić. To dopiero moja 7 warka więc doświadczenie mam jeszcze małe w układaniu receptur. Przeszukałem trochę forum i posklejałem coś takiego: pilzneński - 1kg pszeniczny - 2 kg żytni - 1kg chmiel lubelski 30 g na 60 min zacieranie jak w recepturze Anteksa: - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Co do drożdży to wchodzą w grę suchary np WB 06 , S 33, mauribrew weiss doradźcie proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Ja bym użył WB-06. Receptura w/g mnie b/dobra, ale wysładzanie będzie trudne. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Jeśli chcesz coś takiego jak Apetyt na życie to dlaczego nie zrobisz po prostu rasowego Roggenbiera? Ja robiłem z zestawu BrowAmatora (recepturę znajdziesz u mnie w zapiskach) i wyszedł znakomity. adrick i alechanted 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Jacenty adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów. Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06. Mech+ tydzień cichej. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Zrób przerwę beta-glukanową i na pewno oszczędzisz sobie części problemów z filtracją. Na WB06 też miałem kryształowo klarowną pszenicę, także tutaj nie widzę problemu. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Jak zrobisz na słodzie żytnim, to poprawa będzie niezauważalna. Proponuję płatki. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Dzięki za wszystkie rady, jak zwykle można na Was liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się