Skocz do zawartości

Pestki słonecznika w piwie


Usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Próbował ktoś używać pestek słonecznika w piwie? Jaki mają wpływ na piwo?

BYO zamieściło dzisiaj taką recepturę na fejsbuku i mnie trochę zaciekawili ;)

 

Sunflower Seed Dark Hefeweizen

 

Sunflower Seed Dark Hefeweizen

(5 gallons/19 L, all-grain)

OG = 1.062 FG = 1.014

IBU = 26 SRM = 9 ABV = 6.3%

Ingredients

6.5 lbs. (2.9 kg) wheat malt

6.0 lb. (2.7 kg) German Pilsner malt

2 oz. (57 g) Carafa® I malt

5 AAU Magnum hops (70 mins)

(0.35 oz./10 g of 14% alpha acids)

2.5 AAU Hallertauer hops (15 mins)

(0.5 oz./14 g of 5% alpha acids)

8 oz. (0.23 kg) toasted sunflower seeds

White Labs WLP380 (Hefeweizen IV) ale yeast

(2.4 qts./2.4 L yeast starter)

Step by Step

Roast sunflower seeds at 450 °F (232 °C) for 15–20 minutes. Mash at 122 °F (50 °C) 30 minutes; Rest at 152 °F (67 °C) for 60 minutes. Boil for 70 minutes, adding hops at times indicated. Ferment at 66–70 °F (19–21 °C). Rack to secondary after 10 days. “Dry seed” the beer in secondary. Remove seeds after a couple days, or when desired level of sunflower flavor is reached. Force carbonate to 3.2 volumes of CO2.

Sunflower Seed Dark Hefeweizen

(5 gallons/19 L, extract with grains)

OG = 1.062 FG = 1.014

IBU = 26 SRM = 9 ABV = 6.3%

Ingredients

1.0 lb. (0.45 kg) wheat malt

14 oz.. (0.40 kg) German Pilsner malt

2.0 oz. (57 g) Carafa® I malt

2.5 lb. (1.1 kg) dried wheat malt extract

4.5 lbs. (2.0 kg) liquid wheat malt extract

5 AAU Magnum hops (70 mins)

(0.35 oz./10 g of 14% alpha acids)

2.5 AAU Hallertauer hops (15 mins)

(0.5 oz./14 g of 5% alpha acids)

8 oz. (0.23 kg) toasted sunflower seeds

White Labs WLP380 (Hefeweizen IV) ale yeast

Step by Step

Roast sunflower seeds at 450 °F (232 °C) for 15–20 minutes. Steep crushed grains at 152 °F (67 °C) for 60 minutes. Add dried malt extract and water to make 3 gallons (11 L) and boil wort for 70 minutes, adding hops at times indicated. Add liquid malt extract for final 15 minutes of the boil. Ferment at 66–70 °F (19–21 °C). Rack to secondary after 10 days. “Dry seed” the beer in secondary for 2 or 3 days. Force carbonate to 3.2 volumes of CO2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli zaczyna mnie wk..ć ta moda na wrzucanie byle czego do gara... o wrzucaniu wiadra chmielu nie wspomnę...

 

A wracając do tematu czy w pestkach nie ma tłuszczu/oleju? Czy to tylko po wyciśnięciu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taa, malo delikatnie okreslone,ale zgadzam sie w pelni. Jakos nieodparcie mam wrazenie, ze takie wynalazki tworza ludzie nie lubiacy piwa, dla innych piwa nie lubiacych.

Pisze z komorki, nie mam tu polskich znakow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie mocno prażone ziarna może mogą wnieść jakąś tam nutę innej paloności, ale nie wiem po co to komu... Pewnie nikt tego nie wyczuje.

Ehhh... Idę filtrować mojego klona Tyskiego... Jestem tak mało kreatywny w moich warkach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.