lentek91 Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Cześć, dopiero co zaczynam przygodę z własnym piwem Na starcie kupiłem brew-kita, wszystko ładnie wyczyściłem, wysterylizowałem i po wymieszaniu wszystkich składników odstawiłem fermentator w miejsce w którym panuje temeratura od 22 do 30 stopni celcjusza (30 nie utrzymuje się przez dlugi czas). Temperatura zalezy od tego jaka jest pora dnia(fermentator w garażu). Wszystko przygotowałem i odstawiłem femrmentator w czwartek kolo 23, następnego dnia w rurce juz było widać, że piwo pracuje, bo cały czas bulgotała, wczoraj wieczorem tak samo. Jednakże dzisiaj już nic nie bulgocze, tak jakby nie pracowało(wiem, że tak nie nalezy oceniać, ale aerometru jeszcze nie posiadam). Czy przy takich temperaturach jest mozliwe, że drożdże podczas fermentacji wymarły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Nie wymarły, tylko przy takiej temp. fermentacja się skończyła. 20 litrów płynu ma dużą bezwładność i to, że w nocy jest 20stC nie znaczy, że płyn się też ochłodzi. On trzyma to ciepło. Także temp. fermentacji była bliżej 30st C niż 20stC a to podstawowy błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Ja robiłem to piwo według instrukcji z brew-kit-a, a do niego były dołączone drożdże górnej fermentacji w temp. 27 stopni. brew-kit to: Coopers Real Ale 1,7kg To w takim razie jaka powinna byc optymalna temperatura fermentacji? I czy fermentator z karnikiem jest dobry do zlewania uwarzonego już piwa? Czy sa jakieś inne lepsze sposoby(bo ja mam fermentator z kranikiem z redukcja osadów)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. Z kranikiem się nadaje. Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. Z kranikiem się nadaje. Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp. Dzięki wielkie za informacje, będę pamiętał Ja fermentator mogę dac do piwnicy, a tam jest niższa temperatura, coś koło 20-22 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Możesz tylko teraz jest już za późno, następną warkę wstaw do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Mi raz udało się przegrzać dolniaka. I poszlo do kanału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się