Voitas Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki za reckę. Piwo ma być lekkie, pijalne, delikatnie chmielone i takie wydaje mi się, że właśnie jest. Ostatnia butelka czeka w lodówce Ogólnie taki AW, ewentualnie z innymi odmianami chmielu, będzie zawsze gościł w moich zasobach. PS. Zapomniałem wspomnieć, że spożywam właśnie przedostatnią butelkę i nadal mi smakuje ;] Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzempał Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Na wstępie witam wszystkich, jako, że jest to mój pierwszy post na forum. Przygodę z piwowarstwem dopiero zaczynam (2 warki na koncie), więc recki nie będą zbyt fachowe, ale liczę, że razem z wami się czegoś tu nauczę . Bardzo mi się spodobał pomysł z piwnym depozytem, postaram się odkładać tam regularnie swoje piwka. W depozycie byłem przed świętami. Zostawiłem - 2x "Zagubione w kosmosie" APA 13Blg z Browaru Piwne Horyzonty Zabrałem: 1. Altbier 13Blg od Zachwiej 2. Cieniostwór z Browaru Bastion Wczoraj miałem okazję próbować pierwsze z nich: Altbier 13Blg, butelkowane 16.12.2014 i na tym informacje się kończą - ale wiem, że etykieta wypisywana na szybko Piwko niestety, ale chyba się zepsuło, po otwarciu piana wystrzeliła z butelki i uderzył mnie bardzo intensywny zapach jak by jakiegoś wina czy coś takiego, w smaku również wyczuwalne. Zastanawiam się czy nie było to spowodowane moim przechowywaniem, piwo przez święta przeleżało w dosyć wysokiej temperaturze, dopiero 30.12 odstawiłem je w chłodniejsze miejsce. Domyślam się, że inne butelki smakowały normalnie? Strasznie mi szkoda, że to ja mogłem je popsuć. Tak czy inaczej wylądowało w szklance: Piana: ładna, gęsta, drobnopęcherzykowa, długo utrzymywała się w szklance Barwa: ciemna, miedziana przechodząca w brąz Aromat i Smak tak jak pisałem wcześniej, czuć bardzo na wino, przez co ciężko było wyczuć coś innego. Mimo to piwko wypite do końca Goryczka: dosyć niska, osobiście jestem fanem mocno goryczkowych piw, a akurat alt do nich nie należy. Na koniec pytanie do @Dazhdbog, kiedy najlepiej spożyć twojego Cienistwora? Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawy tego piwa. Chyba nie ma co długo czekać, żeby aromaty chmielowe nie pouciekały Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 @up Spokojnie możesz pić już Cieniostwora. To dość młode piwo i pewnie trochę czasu w piwnicy mu nie zaszkodzi, ale ja jestem zadowolony i nawet w tej chwili się nim raczę porównując je z Robust Porterem z Birbanta. Jestem ciekaw opinii kogoś postronnego :> Aromaty chmielowe to nie cecha tego piwa więc raczej nie uciekną P.S. Pozdrowienia z Zabrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Byłem dzisiaj (ponoć ktoś przede mną też depozyt odwiedził ). Zostawiłem 2x Uncle Beer - APA SH Mosaic (brac póki aromat się nie straci ;p ) Zabrałem: Zagubieni w Kosmosie z Browaru Domowego Piwne Horyzonty Wheat Beer z BrewTao Zrobione są fotki wszystkich piw z depozytu. Na ich podstawie postaram się zrobić listę. Wrzucę ją tutaj i będzie można po każdych odwiedzinach ją uaktualniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dzisiaj bylem i zabrałem "płyn w bananie" browar Czarna Owca i APA Single Hop Simcoe Browar Centrum. Zostawiłem Hefeweizen i Dunkelweizen, zapraszam do skosztowania, bo chętnie dowiem się, co myśli o nich ktoś bardziej doświadczony Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 o kurde, moja APA się jeszcze ostała jestem ciekaw jak teraz smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzempał Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Cieniostwór - Browar Domowy Bastion w Zabrzu Od razu w oczy rzuca się bardzo ładnie wykonana etykieta, bardzo duży plus. Z etykiety można dowiedzieć się, że: Piwo w stylu Robust Porter 14.5 Blg IBU: 42 Alk. 6,2% Kolor 59 EBC warzone 15.10.14, butelkowane 16.11.14 oraz skład i wszystko to okraszone fajną, klimatyczną grafiką. Dodatkowo autor poleca nutę do słuchania przy degustacji - Rainbow "Gates of Babylon", piosenke akurat bardzo lubię . A teraz wracamy do piwka: Wygląd: Barwa czarna, nieprzeźroczysta, raczej mało klarowne, widać pływający osad, chyba chmieliny jak to bywa w piwkach domowych . Co do barwy to nie wiem czy nie zbyt ciemna jak na styl. Piana bardzo gęsta, drobnopęcherzykowa, ciemnobeżowa, bardzo ładna, utrzymywała się praktycznie do końca na wysokości ok 5mm. Może to być zasługa wysokiego nagazowania. Aromat: Przyjemny, przede wszystkim kawowy, czekoladowy, lekko alkoholowy. Smak: Tutaj również bardzo dobrze, mocno kawowy, czekolada i karmel też wyczuwalne, lekko alkoholowy. Wysycenie wysokie, chyba trochę za wysokie jak dla mnie. Wrażenia ogólne: Piwko jak najbardziej udane, przyjemnie się piło, jak to bywa z Porterami dosyć ciężkie, do powolnego sączenia przy dobrej muzyce. Wydaje mi się, że miało trochę więcej alkoholu niż te 6% , no i myślę, że jak jeszcze trochę poleży to się powinno lepiej ułożyć. Pozdrawiam. PS widzę, że moje Zagubione w Kosmosie zabrane, ciekaw jestem opinii Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Rzempał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dziękuję za wyczerpującą recenzję Ten osad to drożdże, które musiałeś wzburzyć z dna, ale przyznaję, że o ile inne drożdże w innych piwach wyglądają dość normalnie to tutaj te S-04 prezentują się w dość brzydki sposób. Nie zbijają się w drobniutki osad tylko w takie "płaty" jakby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zagubieni w Kosmosie - Browar Domowy Piwne Horyzonty Etykieta: Fajna, z pomysłem, ładnie wyglądająca i zawierająca wszelkie potrzebne informacje Barwa: Jasno pomarańczowa, lekko zamglona Aromat: multiwitamina z dopełnieniem cytryny i limonki, średnio intensywny Piana: biała, drobna, utrzymuje się do końca w postaci obręczy Smak: wytrawne, cytrusy na poziomie ledwo wyczuwalnym Wysycenie: ciut za mocne, lekko szczypie w język Goryczka: intensywna, zalegająca, generalnie nieprzyjemna Ogólne wrażenia: Piwo nie jest złe. Brakuje mu zdecydowanie ciała dodatkowo zbyt intensywna goryczka psuje odbiór. Jak na drugą warkę jest dobrze. Dzięki za piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutombo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Amber Ale od Weny Barwa: bursztynowa, jasno orzechowa, nie do końca klarowne piwo (butelkowane 21.12) Aromat: słodowy, karmelowy Piana: drobopęcherzykowa, po nalaniu obfita, później zredukowała się do cienkiego Korzucha który został już do końca Smak: pełne, słodowe piwo, posmaki karmelowe Wysycenie: średnie, przyjemne Goryczka: niska, delikatna, niezalegająca Ogólne wrażenia: przyjemne i lekkie piwo, jak dla mnie goryczka powinna być odrobinę wyższa i barwa otrochę ciemniejsza. Piwo stosunkowo młode ale ogółem oceniam jako dobre Wizyta 9.01, w zamian za to piwo zostawiłem Dunkelweizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Barwa: bursztynowa, jasno orzechowa, nie do końca klarowne piwo (butelkowane 21.12) To jeszcze zapytaj, którego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Wheat Beer - Brew TaO Barwa: bardzo jasny pomarańcz, klarowne Aromat: pszeniczny oraz lekka słodycz Piana: biała, drobno pęcherzykowata, szybko znika i nie chce wrócić Smak: tak jak aromat, głownie pszenica a na koniec pojawia się słodkość Wysycenie: niskie Goryczka: brak Ogólne wrażenia: Przyjemne pszeniczne piwo, słodycz fajnie się komponuje. Minusem brak piany i trochę za niskie nasycenie. Dzięki za piwo Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Voitas, Browar Centrum, American Pale Ale Single Hop Simcoe Barwa: ciemno - złota Aromat: na początku czułem lekko cytrusy, później żywica Piana: gęsta, bardzo drobne pęcherzyki, długo się utrzymuje Smak: słodowy, tak jak już ktoś wspominał, ciężkie jak na APA Wysycenie: dość wysokie Goryczka: średnia, przyjemna, trochę zalega ale w przyjemny sposób, przypomina mi smak grejpfuta Ogólne wrażenia: Dobre piwo, ale mogło by być pijalniejsze Pierwszy raz mam do czynienia z chmielem Simcoe, ale wrażenia pozytywne. Pewnie aromaty już dużo mniejsze niż kiedyś, lecz piwo i tak sprawiło mi dużą przyjemność. Dzięki! Voitas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Byłem dzisiaj w depozycie, zabrałem: - "Pilzner Oiquell" "Oi Punk" Śląski Emigrant - Grodziskie BrewTa nikitechi - American Amber Ale Polski Bursztyn z Pracowni domowej pod zamczyskiem (teraz zauważyłem rozlew 25 styczeń, a u mnie na refermentacji piwo stoi zwykle 2 tygodnie ) Zostawiłem AIPA i 2 x Polskie Ale, z tego jedno chmielone na zimno. Ps, temat coś ucichł a i butelki w depozycie pokryte kurzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Jakiś przestój się zrobił to fakt ^^ Edytowane 6 Lutego 2015 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 u mnie sucho w skrzynkach, a miejsce warzenia chwilowo wygląda jak na zdjęciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Voitas, to będzie tylko pomieszczenie dla Twojego browaru czy kuchnia do ogólnego użytku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 To szybkiego powrotu do warzenia życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Voitas, to będzie tylko pomieszczenie dla Twojego browaru czy kuchnia do ogólnego użytku? Kuchnia, a przy okazji browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Taaaak... Browar a za Twoim przyzwolenia dopuścisz rodzinkę do kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Swoją drogą ktoś miał chyba wrzucić listę, jakie piwka są w depozycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 ja miałem, ale niestety ze zdjęć nic nie widać coś sknociłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Możliwe, że będe jutro to wrzucę zaktualizowaną listę (ale nie obiecuję). Zachęcam do pobrania mojego Robust Portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Taaaak... Browar a za Twoim przyzwolenia dopuścisz rodzinkę do kuchni u mnie w domu kuchnia należy do mnie, ja ustalam reguły. więc spoko ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarkan Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Przepraszam za brak aktualizacji co zabrałem a co zostawiłem ale niestety byłem poza granicą kraju . Zabrałem: - Dunkelweizen z browaru QV birra - Hefeweizen z browaru QV birra - Belgian Blond Ale z browaru Ginger Horse Zostawiłem: 3 x American Amber Ale "Polski Bursztyn" chmielony na zimno. - American Amber Ale Polski Bursztyn z Pracowni domowej pod zamczyskiem (teraz zauważyłem rozlew 25 styczeń, a u mnie na refermentacji piwo stoi zwykle 2 tygodnie ) Wezmę to pod uwagę i na następny raz postoją dłużej ale była to 1 warka i po tygodniu refermentacji nagazowanie wyglądało całkiem nieźle chodź dałem stosunkową małą ilość cukru ze względu na brak umiejętności doboru do nagazowania. W miarę prosiłbym ewentualnie o recenzje piwka Co do depozytu to trochę mały wybór był faktycznie i butelki mocno okurzone już. Dodatkowo zauważyłem iż przy wielu brakowało jakiś informacji. Ale mimo wszystko za około miesiąc powinna trafić do skrzynek IIPA od mnie. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Zarkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi