flood Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Na trzech , czterech wkładach (PET 1,5l) spokojnie dochodzi się do około 10°C, nawet przy obecnych temp. Metoda na kulki - okleić toto papierem. U mnie dodatkowo podłoga jest wewnątrz z pianki z warstwą aluminum - okleina zagrzejnikowa, taki ekran. Sufit i przednia - u mnie zdejmowana klapa - z podwójnego styropianu, tworzy się taki kołnierz, druga warstwa wchodzi do srodka chłodziarki. Wszystko ze styropianu 5 cm - potrzeba chyba 6 arkuszy 1x0,5m. Jedyne co mnie irytuje - robiłem na wiadra BA, te z innych sklepów są wyższe i nie pasują. pzdr flood marboz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Dzięki za porady, mam nadzieję, że wyjdzie lepsze niż ostatnio. Moje ulubione to pszeniczne (dokładniej Tucher), czy jest szansa aby zrobić rzeczywiści dobrego prawdziwego pszeniczniaka w domu, takiego z drożdżami na dnie butelki? Ma ktoś taki przepis i może mi go podać? Pozdr wojmat74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Dzięki za porady, mam nadzieję, że wyjdzie lepsze niż ostatnio. Moje ulubione to pszeniczne (dokładniej Tucher), czy jest szansa aby zrobić rzeczywiści dobrego prawdziwego pszeniczniaka w domu, takiego z drożdżami na dnie butelki? Ma ktoś taki przepis i może mi go podać? Zdecydowanie można zrobić wyśmienitego weizena w domu. Choć moje najlepsze wiezeny zrobiłem na drożdżach, których już nie ma w obrocie. A drożdże na dnie butelki to najprostsza sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam, do doświadczonego piwowara domowego to mi chyba daleko - ale na jakość moich pszenic nie narzekam - masz 3 albo 4 moje pszeniczne zapiski w moim wątku. Smakowo - mnie najlepiej podchodzi druga pszeniczna warka - choć we wszystkich z pianą nie jest najlepiej - tu rzadzi pierwsza:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Dzięki Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Wiem że to trochę OT, ale chciałem wszystkim doradcom z tego i innych wątków serdecznie podziękować za asystę w debiucie. Pierwsza warka właśnie została zakapslowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzviro Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Czy są na to jakieś sposoby-wolnej chłodziarki nie mam:( Ja takowy znalazłem - termos ze styropianu. Prosta' date=' opisywana na tym forum (albo na bizie, np http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41286&highlight=styropian ) konstrukcja, która kosztowała mnie 18 złotych (materiał) trochę przycinania i klejenia i odrobinę irytacji najwspanialszej z wspaniałych (co to za wielkie białe pudło pod kuchennym stołem; czemu sypią się z niego te cholerne kulki). Na jednej butelce wymienianej co 12 godzin osiągnąłem 18 stopni nastawu. I to w kuchni, gdzie temperatura wynosiła w tym czasie 25). Nie wiem czy byłbym w stanie zejść z kontrolowalną temperaturą na poziom potrzebny do fermentacji dolnej, ale jak na razie termos zdał egzamin.[/quote'] Dzięki za podpowiedź-spróbujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się