korek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam wszystkich. Jako wielki fan piw wędzonych chcę się teraz wziąć za ich pszeniczna wersję. Wedzony Koźlak i Marcowe wyszły mi świetne (za samym Koźlakiem "czystym" w sumie aż tak nie przepadam, ale wędzony jest pycha). Aż żal ich pić w obawie, że się skończą . Problem w tym, że nigdy nie piłem wędzonej pszenicy i nie wiem, czy ma być jasna, czy ciemna, słodka, czy wytrawna?. Mocno wędzona, czy mocno pszenna z bananami w goździkami.. czy jest jakaś "norma" dla tego stylu?. Co radzicie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Myślę, że za normę można uznać Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen . Jest dostępna na naszym rynku, w sklepach specjalistycznych - może gdzieś znajdziesz. Wędzonka jest bardzo intensywna, ale cechy typowe dla weizena także występują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jak coś to zajrzyj do wątku poświęconego wędzonej pszenicy, może tam coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Czytałem ten wątek wielokrotnie, ale nic tam nie znalazłem ani na temat koloru, ani na temat treściwosci.. dzisiaj udało mi się zakupić Schlenkerle, więc będę próbować.. w butelce wygląda dość ciemno. A wędzil ktoś jasną pszenicę na wytrawnie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Wędzenie na wytrawno? Masz na myśli piwo na warszawski konkurs? Marzen jest super piwem a weizen z Bambergu taki nijaki. Poszukaj na net clone, reciple itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi