litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) jest szansa żeby robiąc piwko z brewkita blg początkowe wynosiło 5?? http://archiwum.alle...4192348541.html Pozdro Edytowane 30 Lipca 2014 przez litany dzukekidzuki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 A dodałeś coś poza brewkitem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 A dodałeś cukru/glukozy/ekstraktu ? Jeśli nie, to jak zalejesz to dwudziestoma litrami wody to tyle będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 jak zawsze cukier(no dzisiaj glukoze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 No to albo masz zepsuty balingomierz albo wody za dużo wlałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 no to pewnie ta pierwsza opcja, rozrobiłem koncentrat w 3 litrach i dolałem 18l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 rozrobiłem koncentrat w 3 litrach i dolałem 18l no to co się dziwisz, wyszła Ci gęstość taka jak powinna w tym przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 hmm? jak robiłem poprzednie warki to wychodziło kolo 12-13 stad moje zdziwienie "w tym przypadku" ?? to kiedy mierzy sie blg poczatkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) rozrobiłem koncentrat w 3 litrach i dolałem 18l no to co się dziwisz, wyszła Ci gęstość taka jak powinna w tym przypadku pisał przecież że dodał glukozę Edytowane 30 Lipca 2014 przez Patrickll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 tak, tak rozpuscilem w 3l wody 1kg glukozy, dodalem syropu no i po ostygnieciu dolalem 18l wody zaraz ostygnie i dodam drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Zatem zrobiłś coś niemożliwego, po drugie primo gdzie będzie stał fermentor podczas fermentacji burzliwej? Edytowane 30 Lipca 2014 przez mariucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 no 1kg cukru(glukozy) tez sie tam znalazl na szafce, bez dostepu slonca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 pisał przecież że dodał glukozę to nie doczytałem Znaczy się, albo temperatura pomiaru za wysoka, albo spławik do wywalenia bo w fizyce cudów ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Sprawdź czy areometr masz dobry. Na wodzie czystej powinno pokazać 0. Jak zrobisz roztwór 100g cukru na 1L wody [w rzeczywistość 1kg wody, ale można przyjąć uproszczenie] to powinno pokazywać 10°Blg Proponuje w szklance rozpuścić 20g [4 łyżeczki] cukru zalewając wodą [ok. 180ml] do objętości 200 ml = 10°Blg EDIT: Dodam tylko że pomiaru należy dokonać w temp. 20°C. Temperaturze roztworu. Edytowane 30 Lipca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 wlasnie po wyjsciu z lazienki o tym tescie pomyslalem jeden w wodzie pokazuje 0, drugi -5 zepsuty miernik, ehh sorki za zamieszanie;) czyli teraz mam 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Tak z ciekawości. Skąd masz pływak z tak daleką skalą ujemną? Mój kończy na -1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 wnioskuje ze jest tyle, tak na łoko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi