santa Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Też stawiam, że to Mauri Draught albo MJ Workhorse. Wysłałem pytanie do producenta, ciekawe co odpowiedzą . Dla zainteresowanych, tutaj chyba najtaniej na Allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=29053897&order=p&string=gozdawa+do+piwa&search_scope=userItems-29053897&bmatch=s0-default-0905 . Można się dogadać na wysyłkę zwykłym listem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Które z tych szczepów lepiej nadadzą się do Polskiej IPY o czystym profilu (Blg ~15, Iunga + Sybilla)? PAY7 czy USWC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Zdecydowanie USWC. Do chmielowych piw super drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Hmm ok, myślę, że zamówię i przetestuję Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa z tymi belgami? Chciałbym machnąć jakiegoś Blonda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Zdecydowanie USWC. Do chmielowych piw super drożdże. Tez mogę polecić - typowy profil jak US-05, lepiej osiadają niż US-05 ale tworzą mniej zbitą masę (dobrze flokuujące, pyliste). Ja będę używał często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Ja to się z kolei zastanawiam nad praktyczną różnicą pomiędzy tymi dwoma rodzajami (na razie zastanawiam, aczkolwiek mam oba rodzaje, więc i test będzie). Mam w planach na przyszły tydzień BPA z chmielem Topaz, tylko nie mam drożdży. Korcą mnie te FBG1, ale pewnie skończy się na dokupieniu BFSAY. Gozdawa Fruit Blanche G1 (FBG1) Szczep drożdży górnej fermentacji dedykowany dla piw jasnych pszenicznych o bogatym profilu owocowo-estrowym. Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW) Szczep górnej fermentacji dedykowany do klasycznego belgijskiego Witbiera. Niska zawartość estrów nie dominuje nad profilem aromatyczno-smakowym, typowym dla tego piwa. Edytowane 21 Października 2014 przez santa Darek_P. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wczoraj otworzyłem pszenicę na BW11. Wydaje mi się, że są to WB-06, takie odnoszę wrażenie. Na 100% nie są to Mauribrew Weiss, piwa na nich wychodzą zupełnie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Czy robił ktoś piwo z użyciem Bavarian Wheat 11 w temperaturze powyżej 24°C? Zależy mi na mocno bananowych aromatach, ale nie chcę przesadzić z innymi estrami, które w tak wysokich temperaturach mogą dominować w piwie. Dość wysokie temperatury pracy mają te drożdże (http://www.homebrewing.pl/images/bw11.jpg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazmazik Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 mi drożdze z brewkitu na stout gozdawy ruszyły po 3 dobach. normalnie uwodnione jak zawsze. z 12 zeszły do 4,5. nie wiem które to były drożdże, bo saszetka nie była w ogóle opisana... piwo wyszło czyste - fermentowałem w 18°C. osad mocno zbity, ale też długo trzymałem piwo w fermentorze z braku czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Czytam i czytam, i coś mnie zastanawia. Po jakie licho mam sięgać po te drożdże? Gdzie jest ich przewaga nad innymi. Jak to ktoś mądry powiedział - Nie wprowadza się zmian tam, gdzie zmiany nic nie dadzą. Mam ich użyć? Niech ktoś mnie przekona, że to ma sens. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Oryginalne West Coast 15PLN, te z Gozdawy 5 PLN, mi wystarczy. Oczywiście, hobby nie zawsze patrzy na ceny, ale w tym wypadku nie widzę sensu przepłacania. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Gdzie jest ich przewaga nad innymi Cena? EDIT: j/w Edytowane 30 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Oryginalne West Coast 15PLN, te z Gozdawy 6 PLN, mi wystarczy. W ten sposób mnie nie przekonasz. Mogę odbić piłeczkę - Safbrew S-33-5,50zł, Gozdawa German Lager W35- 10,00zł. No i Safbrew 11,5g, Gozdawa 10g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Oryginalne West Coast 15PLN, te z Gozdawy 6 PLN, mi wystarczy. W ten sposób mnie nie przekonasz. Mogę odbić piłeczkę - Safbrew S-33-5,50zł, Gozdawa German Lager W35- 10,00zł. No i Safbrew 11,5g, Gozdawa 10g. No nie ma jak porównywać górniaki S-33 i dolniaki W35. Twój trolling zaczyna być nużący... Edytowane 30 Stycznia 2015 przez jaras beu i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Czy robił ktoś piwo z użyciem Bavarian Wheat 11 w temperaturze powyżej 24°C? Zależy mi na mocno bananowych aromatach, ale nie chcę przesadzić z innymi estrami, które w tak wysokich temperaturach mogą dominować w piwie. Dość wysokie temperatury pracy mają te drożdże (http://www.homebrewi...images/bw11.jpg) Ja robiłem na nich w temp. otoczenia 16-18°C a efekt jest bardzo dobry. Tak wysokie temperatury nie są dobre dla piwa pszenicznego (nieprzyjemne estry typu gumy balonowej) . Polecam natomiast "underpitching": 6g na standardową warkę. Piwo będzie miało ciekawy profil estrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Oryginalne West Coast 15PLN, te z Gozdawy 6 PLN, mi wystarczy. W ten sposób mnie nie przekonasz. Mogę odbić piłeczkę - Safbrew S-33-5,50zł, Gozdawa German Lager W35- 10,00zł. No i Safbrew 11,5g, Gozdawa 10g. Nie mam zamiaru Cię przekonywać, niech każdy używa czego chce . Poza tym podałem konkretny model, moja wypowiedź nie dotyczyła całości asortymentu. Ja używam ich West Coastów oraz drożdży do piw belgijskich. Te pierwsze są tańsze od oryginałów, te drugie są dla mnie wystarczającą i także niedrogą alternatywą do innych sucharów tego typu na rynku. Brewkitowcom polecam natomiast uniwersałki Pure Ale Yeast 7, na pewno lepsze od tych z zestawu, a w cenie ok. 4 PLN. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Twój trolling zaczyna być nużący... No proszę jak łatwo, zupełnie nieświadomie można zostać trollem. Przyznaję, miałem dzisiaj dużo czasu, postanowiłem dokładniej przejrzeć forum i się trochę poudzielać. Jeżeli zostało to odebrane jak trollowanie, to przepraszam i proszę Tomka o usunięcie tych moich postów, które podpadają pod ten "paragraf". W przyszłości postaram się pilnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tak wysokie temperatury nie są dobre dla piwa pszenicznego (nieprzyjemne estry typu gumy balonowej) Otóż to, stąd moje pytanie. Temperatury podane na opakowaniu są podejrzanie wysokie, dlatego interesują mnie doświadczenia osób korzystających z tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Lepiej fermentuj w temperaturze otoczenia bliższej 18C. Inaczej wyjdzie Ci średnio smaczny sok truskawkowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 10 dzień fermentacji i na BW11 ciągle czapa. Nadal mogą pracować, czy ten typ tak ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Moje tak nie miały . Pracowały szybko, skończyły głęboko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Moje tak nie miały . Pracowały szybko, skończyły głęboko . W jakiej temperaturze? Bo u mnie dosyć nisko, 17-18 stopni, nie lubię estrów i wolę goździki od bananów. A przynajmniej mam nadzieję tak to zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Pytanko odnośnie BFSAY - jak oceniacie te drożdże? Jak wypadają w porównaniu do MJ M27, T58 czy Safbrew Abbaye? W planach mam Belgian PA, Blond Ale a potem może jakiś Triple/Belgian Golden Strong Ale. Mocno jednak zastanawiam się nad zainwestowaniem w płynne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) W jakiej temperaturze? Bo u mnie dosyć nisko, 17-18 stopni, nie lubię estrów i wolę goździki od bananów. A przynajmniej mam nadzieję tak to zadziała. W temperaturze ok. 17C. Na temat bananów i goździków się nie wypowiem. Na tych drożdżach robiłem to piwo . Pytanko odnośnie BFSAY - jak oceniacie te drożdże? Jak wypadają w porównaniu do MJ M27, T58 czy Safbrew Abbaye? W planach mam Belgian PA, Blond Ale a potem może jakiś Triple/Belgian Golden Strong Ale. Jesienią robiłem na tych drożdżach Belgian Pale Ale z chmielem Topaz. Bardzo dobre piwo wyszło. Niestety niewiele więcej Ci nie powiem, bo na polu Belgów jestem jeszcze zupełnie zielony i nie mam porównania z innym swoim produktem. W każdym razie piwo wszystkim, łączenie ze mną, smakuje. Wg. mnie śmiało możesz próbować. Edytowane 9 Lutego 2015 przez santa ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Ja robiłem już z gozdawy piwa na BFSAY i na CBW. BFSAY daje dosyć przyjemny przyprawowy aromat, nie odfermentowuje bardzo głęboko. CBW z kolei daje nieco łagodniejszy profil i podobne odfermentowanie. Aktualnie zaczynam testować FM 21 więc będę mieć jako - takie porównanie z płynnymi. Generalnie na BFSAY zrobiłem saisona i dubla - dużo bardziej nadaje się do dubla. Z CBW robiłem wita i white ipa - w wicie mam małą infekcję, white ipa jak najbardziej OK. Edytowane 10 Lutego 2015 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się