rubezahl Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Przy różnorodności smaków, nie zastanowiłem się, że dubbelki są wytrawne. Dobrze - patrząc na odfermentowanie mojego. Muszę szybko ponownie skosztować, świadomiej . Musi postać - tak, ostatnie i planowane piwka są 'długodystansowe' . Chyba trzeba zrobić przerywnik na jakiś szybki efekt, żeby nie przetrzebić skromnych (topniejących sukcesywnie) zapasów. Koniecznie też wyjazd do Broumova po Kvasnicaki, które od jakiegoś czasu były głównym gatunkiem w moim kufelku. Po uzyskaniu 'pijalności' własnych wyrobów, dosyć dawno już Opacik w nim nie zagościł. Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Powiedz kiedy jedziesz do Broumowa to może i ja się wybiore ,ale dopiero po 5 września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Poślij rodzinkę niech lecą sami , tam się dobrego piwa nie napijesz, skoczymy do Broumova nawet dzisiaj... Bawcie się dobrze! Odezwij się po powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Warka 12 ? Koźlak 20.08.09. Koźlak oparty na recepturze, której autorem jest Tomasz Banachowicz, K. Pilzneński - http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2735342&=Ko%BClak_Pilzne%F1ski_18%B0Blg&sess_id=9197175860 Pilzneński 3,5 Monachijski II 1,2 Caramunich II 0,5 Caraaroma 0,3 Carared 0,2 52° 20? 63° 45? 72° 15? 78° 15? Chmielenie 60? Marynka 50 g od początku Lubelski 15 g w 5? Lubelski 15 g w 50? Uzyskane 20 l 16 Blg (niżej niż w opisie Autora ? 21 l 18 Blg). Czytam o wydajności, staram się wdrażać niektóre pomysły, zobaczymy jak to będzie. Zadane starterem 2206, pierwszy dzień w 21°, następne w 15, 13, 10°C ? i tyle mam nadzieję utrzymać do końca f. burzliwej. Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Warka ? 13 Tripel ? asek/cieniasek 25.08.09. w założeniu Tripel Pilzneński 3,5 Monachijski II 0,6 Carapils 0,3 Cukier 1 Kolendra 9 g 62° 45? 71° 30? 75° 5? 78° filtracja Gotowanie 75? Marynka 32 g w 1? Lubelski 18 g w 65? Kolendra 9 g w 65? Tym razem, żeby przyspieszyć zagotowanie, filtrowaną i wysładzaną brzeczkę przelewałem porcjami po 5 l do drugiego gara (filtruję w zaciernym), który już się podgrzewał. Skróciło to czas, niestety pogubiłem się w liczeniu i wysłodziłem o jedną 5-cio litrową porcję więcej. Wysładzanie też było zbyt szybkie, garnek do wody, użyty został do podgrzewania brzeczki, musiałem korzystać z paru mniejszych. W efekcie powstał Tripel ? asek/cieniasek 16,5 Blg. Jako, że to 13-ta Warka, coś ?musiało? pójść nie tak. Na dodatek przy chmieleniu doprawiłem brzeczkę przyprawą do zup (Maggi), dużo nie, kilka/naście kropli z rozpędu trafiło nie do gotującej się po sąsiedzku zupy? Mam nadzieję, że mój cieniasek wyczerpał już przewidywanego na tą 13 Warkę pecha i będzie pijalnym trunkiem. Zadany gęstwą THG. Wyprowadził już przez rurkę trochę piany do butelki, nadal intensywnie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Koźlak W 12, zlany na ?cichą? po 13 dniach przy 3, 5 Blg, dzisiaj (po 2 dniach) dosyć intensywnie bulka w rurkę. Trochę mnie to martwi, nie chciałem głębokiego odfermentowania tego piwka. Powodem może być podniesienie temperatury (zaniedbania?) 10°-15°, już z tym walczę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Koźlak W 12, zlany na ?cichą? po 13 dniach przy 3, 5 Blg, dzisiaj (po 2 dniach) dosyć intensywnie bulka w rurkę. Trochę mnie to martwi, nie chciałem głębokiego odfermentowania tego piwka. Powodem może być podniesienie temperatury (zaniedbania?) 10°-15°, już z tym walczę! Fermentowalność można zmieniać tylko w czasie zacierania, miałeś schemat dla piw bardzo fermentowalnych 62* - 45' 72* - 15'. Następnym razem zrób odwrotnie 62* - 15' 72* - 45'. Teraz już za późno, pozwól drożdżom dofermentować do końca bo zostawią w piwie diacetyl i aldehyd. Można by co najwyżej dorzucić nieco maltodekstryny, jezeli jest dostepna. Podniesienie temperatury na koniec fermentacji nie musi byc szkodliwe dla piwa, nawet wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Dzięki. Tak, dam im jeszcze popracować. Temperatura teraz 12°, będę chciał ją jeszcze o trochę obniżyć przez najbliższe dni - do 8° i niech sobie tak postoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Warka 14 - Full Modyfikowany 11.09.09. Powtorka 5 i 10 Warki z małymi modyfikacjami. Dodatkowo dodane: Caramunisch II 0,3 Carapisl 0,2 Zacieranie jak w recepturze. Wyszło 20l 12Blg Drożdże - zastartowana gęstwa 2206. Po ponad godzinie, centymetrowa piana na całej powierzchni, szybko się zabrały. Powędrowało do piwniczki 13-14°C. Musi tak postać przez 2 dni (wyjazd), potem zamierzam obniżyć ~10° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Trzynasty Tripel ? asek/cieniasek trafil w butelki. Wstępna degustacja nie wykazała posmaku nieopatrznie dodane Maggi.. . Spodziewałem się mocniejszego smaku kolendry - ostrzeżony Waszymi komentarzami dałem dosyć oszczednie. Muszę pomyśleć nad piwkiem z wyraźnym akcentem kolendrowym - odpowiada mi np. Kvasnicak Coriander z Broumova. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Warka ? 15 Dubbel 18.09.09. Dubbel Pilzneński 3,5 Monachijski 1 Carared 0,5 Pszeniczny 0,6 Melanoidowy 0,3 Cukier 0,5 Rodzynki 0,1 52° 15? 63° 30? 72° 30? 78° filtracja Gotowanie 70? Marynka 27 g w 1? Cukier 500 g w 30? Lubelski 22 g w 60? Rodzynki 100 g w 65? Uzyskane 22 l 16 Blg, zadane wystartowaną gęstwą THG. Fermentacja dziwnie spokojnie przebiegła ? przy poprzednich warkach na THG, które wychodziły z fermentatora. Może to efekt niższych temperatur. Po 12-tu dniach odfermentowało jednak do 2,5 i poszło na cichą. Smak obiecujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Warka 16 Pszeniczne 28.09.09. Pszeniczne Pierwsze pszeniczne na płynnych (3068) - dzięki Zibi za udostępnienie. Po 8 dniach, z prawie 13 Blg zeszło do 3. Zlałem na cichą bez ponownych pomiarów sądząc, że to już wszystko co miało odfermentować. Teraz trzeci dzień jeszcze bulka w rurce, ciekawe do ilu zejdzie finalnie. Poczekam, niech sobie popracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 (edytowane) Warka 17 Pils 07.10.09. Pils, na podstawie przepisu mapajaka Pilzneński 3,4 Monachijski 0,8 Carapils 0,3 52° 15' 63° 30' 72° 30' 78° - filtrowanie Chmielenie 90' Marynka 45 g w 1' Lubelski 10 g w 60' Lubelski 10 g w 85' 23 l 12,5 Blg zadane gęstwą 2206 Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 17.10.09. butelkowana W 16 Pszeniczne. Mimo intensywnego bulkania po przelaniu na chichą, odfermentowanie nie zmieniło się znacznie - ok. 3 Blg Smak obiecujacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Warka 16 Pszeniczne 28.09.09. Pszeniczne Pierwsze pszeniczne na płynnych (3068) - dzięki Zibi za udostępnienie. Po 8 dniach, z prawie 13 Blg zeszło do 3. Zlałem na cichą bez ponownych pomiarów sądząc, że to już wszystko co miało odfermentować. Teraz trzeci dzień jeszcze bulka w rurce, ciekawe do ilu zejdzie finalnie. Poczekam, niech sobie popracuje. A gdzie recepturka na to przeniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Recepturka? - tu: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2368568&=Johann_Baptist_Wei%DFbier_%28JBW%29 Trochę drobnych zmian, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Warka 18 Pszeniczne 09.10.09. Pszeniczka Dzisiaj po 8 dniach burzliwej i 6 cichej, zabutelkowane przy 3,5 °Blg - z 12,5 °Blg początkowych. Smak zielonego piwa b. goźdikowy - pewnie efekt 20 minutowej przerwy ferulikowej. Ciekawe jak czas wpłynie na smak. 30.10.09 - próbka tygodniowego piwa, po rozlewie (22l +200g glukozy) te kilka dni w temp. pokojowej. Nagazowanie znaczne, smaki intensywne, różne, przyjemne. Chyba czas zmienić temp. na ~ 11° Edytowane 30 Października 2009 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Warka 19 Marcowe 19.10.09 (do) Marcowe Mam nadzieję, że gdy inne Marcowe będą tradycyjnie warzone, moje będzie w najlepszym stanie do degustacji. Temperatury powinny sprzyjać wyleżakowaniu. Pilzneński 3,1 Monachijski 1,5 Carapils 0,3 Carared 0,2 52° 15' 63° 30' 72° 30' 75° filtrowanie Gotowanie 70' Marynka 35g w 1' Lubelski 10g w 60' 24 l 13 Blg, gęstwa 2206. Burzliwa ~10° Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Warka 20 Koźlak 21.10.09. Koźlak na podstawie przepisu Pako1, trochę pozmieniany, wykorzystane resztki zapasów. Pilzneński 3,5 Monachijski 2 Melanoidowy 0,5 Caramunich II 0,5 Caraaroma 0,15 Carapisl 0,2 Carared 0,15 52° 10' 62° 45' 72° 45' 75° - filtrowanie Gotowanie 85' Marynka 25g w 15' Lubelski 15g w 60' Lubelski 10g w 80' 23l 17 Blg, 2206 - wystartowana gęstwa 1l Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Warka 21 Dubbel 'Oczko' 23.10.09. Dubbel, wykorzystane różne resztki słodów. Wyszedł zasyp typu 'Nawinie' Pilzneński 2,5 Monachijski 1,5 Pszeniczny 1,0 Caramunich II 0,6 Melanoidowy 0,2 Carapisl 0,2 Caraaroma 0,1 Carahell 0,2 45° 15' sam pszeniczny 55° dodanie reszy słodów 52° 10' 62° 30' 71° 30' Gotowanie 70' Marynka 30g w 5' Cukier biały 500g w 40' Rodzynki 100g w 60' Lubelski 25g w 65' 23l 16°Blg, gęstwa THG Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Warka 22 Weizen Doppelbock 29.10.09. Mocniejsza pszeniczka, kolejny zasyp 'Nawinie' Pilzneński 1,5 Monachijski 2,0 Pszeniczny jasny 1,2 Pszeniczny ciemny 2,0 Melanoidowy 0,2 Carapisl 0,2 Caraaroma 0,1 Carahell 0,1 45° 15' sam pszeniczny 55° dodanie reszty słodów 52° 10' 62° 40' 72° 40' Gotowanie 70' Marynka 25g w 1' Lubelski 15g w 40' Lubelski 15g w 65' 23l 18°Blg, gęstwa 3068 Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Warka 23 Porter 21°Blg 06.11.09. Porter, w założeniu 22°Blg Pilzneński 4,0 Monachijski II 2,0 Monachijski Strzegom 0,5 Caramunich II 0,6 Caraaroma 0,1 Carafa 0,15 na koniec zacierania Cukier 0,3 na 15' przed końcem gotowania 52° 5' 62° 30' 72° 30' 75° filtracja Uzyskane 25l 20°Blg. Zamierzałem dodać jeszcze ekstrakt jasny, przy takim stężeniu (trochę mnie zdziwiło, sprawdziłem nawet cukromierz w czystej wodzie) i planowanym dosypaniu 0,3 kg cukru, nie dodałem. Gotowanie/chmielenie 70' Marynka 60g w 1' Lubelski 40g w 50' Cukier 300g w 55' 23l 21°Blg, gęstwa 2206 Spodziewałem się odparowania o jeszcze 1°Blg, tym bardziej przy dodatku 0,3 kg cukru. Ciekawa warka, niespodziankowa , fajnie. Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Warka 24 - Full Modyfikowany 19.11.09. Dalsze poszukiwania oparte na tym przepisie. Pilzneński 4,2 Monachijski III 0,4 Carapils 0,2 Zakwaszający 0,1 61° 15? 71° 45? 76° filtracja Gotowanie 70? Marynka 30 g w 1? Lubelski 40 g w 45? Lubelski 15 g w 65? 22 l 13,5 °Blg, gęstwa 2206. Po przelaniu na cichą dodane 1/3 Hop Aroma Tabs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Warka 25 - Tripel 09.12.09. Tripel Pilzneński 4,8 Monachijski 1,2 Carapils 0,3 Cukier 0,75 63°C 45' 71°C 30' 76°C - filtracja Gotowanie 70' Marynka 33 g w 1' Cukier 750 g w 40' Kolendra 11 g w 60' Lubelski 20 g w 65' 21,5 l 19°Blg , wystartowana gęstwa THG Burzliwa 11 dni, odfermentowało do 2,5°Blg Cicha 21 dni - raczej niepotrzebnie tak długo, ale tak wyszło. Butelkowane z 200 g glukozy. Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Warka 26 Marcowe 05.01.10. Piwko z 19- tego warzenia mimo młodego wieku okazało się pijalne , trzeba było spróbować uwarzyć coś podobnego. Pilzneński 3,5 Monachijski I 1,0 Caramunich II 0,3 Carapils 0,3 55° 10' 63° 30' 72° 30' 76° filtracja Gotowanie 60' Marynka 30 g w 1' Lubelski 20 g w 50' 24 l 12° Blg (poza stylem - min. 13° (edit: doczytałem - 12,4° ) Blg... i jak teraz 'godnie' żyć?? jak? ), gęstwa 2206 Bavarian L. (Starzy Wyjadacze). Edytowane 17 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się