korzen16 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Ciśnienie jest - widać, że na "głodzie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 W.116 - po 3 dniach, THG zjadły 11°BLG. Wszystko przebiegło w kulturalnym stylu, pokrywa fermentora tylko muśnięta pianą. W "nagrodę" dostały obiecany syropek z pół kg cukru. Kultura spożycia trwała jeszcze dwie godzinki, potem zaczęło się masowe wyłażenie z fermentora. W sumie można to zrozumieć - alkoholu już tam nie brakuje, towarzycho pojadło, to i "szwędaki" się włączyły. Wystarczy wtedy jedno hasło - iii... ruszamy w miastooo! korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Warka 118 Ale co to za metoda?! 09.07.14 Pale ale 3,7 Monachijski II 0,6 Melanoidowy 0,25 Caramunich II 0,2 Pszenica 0,2 53° zasyp 62° 5' 72° 55' 76° - filtracja Gotowanie 85' Marynka 50g FWH Marynka 25g w 45' Goldings 20 w 70' Goldings 30 w 85' 23,0 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Pierwsze WITki "za płoty"... czyli znowu mam butelki swojego piwa. Dwie warki poszły pod kapsle. ... i nie tylko. W celu nieustannego monitorowania nasycenia, powstało trochę... próbek w różnych małych butelkach i buteleczkach. Od jutra pewnie zacznie się sprawdzanie nagazowania. lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Porządki - uciążliwa, ale pożyteczna czynność, czasami pozwalająca "odkopać skarby". Głębsze uprzątanie piwniczki, zaowocowało kolejnym znaleziskiem: W. 108 Lager, 12,5°Blg, rozlany 05.07.2012, PET 1l Kolor - przygaszony pomarańcz Piana - przybrudzona biel, drobno, potem śr. pęcherzykowa, obfita, dosyć trwała, zostawia ślady na całej wysokości kufla Aromat - intensywnie chmielowy. (Marynka 30g w 1', Harsbrucker 30g w 55' i 40g w 80'/80' gotowania) Smak - wyraźnie chmielowy, "okrągły", trochę słodowy, finisz delikatnie goryczkowy - lekko pozostająca goryczka, w posmaku dłłługo przyjemny chmiel Wysycenie - niewielkie Ogólnie - bardzo dobre, chmielowe w charakterze piwo. Chciałbym mieć takie częściej w kufelku ... może się uda! Edytowane 14 Lipca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Warka 119 Ale zagadka! 14.07.14 Pale ale 4,6 Pszenica 0,4 Jęczmień palony 0,2 54° zasyp 62° 5' 72° 55' 76° - filtracja Gotowanie 65' ?? (bardzo prawdopodobne, że Styrian Goldings ) 65g FWH Marynka 10g w 1' Lubelski 40g w 50' 24,0 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Warka 120 Czarne 19.07.14 Pilzneński 2,0 Monachijski II 2,2 Caraaroma 0,2 Płatki owsiane błysk. 0,4 Pszenica 0,1 Jęczmień palony 0,4 54° zasyp 62° 5' 72° 60' 76° - filtracja Gotowanie 65' Marynka 20g w 1" Lubelski 20g w 45' 23,0 l 13,0°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Warka 121 Setka i oko ... choć raczej - ponad setka i wciąż "na oko" 20.07.14 Pilzneński 2,5 Pszeniczny 2,0 Jęczmień palony 0,1 54° zasyp 62° 5' 72° 65' dodany jęczmień palony (namoczony przez kilka godz.) 76° - filtracja Gotowanie 65' Hallertau Tradition 50g w 1" Spalt Select 15g w 55' Spalt Select 45g w 65' 22,0 l 11,5°Blg, 3787 THG - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Był czas, że do trzech piwowarów miałem po 100-150 m. Prawie jak napisałeś "za każdym rogiem...". Ale zrobiło się 670 ale km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 W.116 - po 3 dniach, THG zjadły 11°BLG. Wszystko przebiegło w kulturalnym stylu, pokrywa fermentora tylko muśnięta pianą. W "nagrodę" dostały obiecany syropek z pół kg cukru. Kultura spożycia trwała jeszcze dwie godzinki, potem zaczęło się masowe wyłażenie z fermentora. W sumie można to zrozumieć - alkoholu już tam nie brakuje, towarzycho pojadło, to i "szwędaki" się włączyły. Wystarczy wtedy jedno hasło - iii... ruszamy w miastooo! Uwielbiam ten zapach THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Warka 121 Setka i oko ... choć raczej - ponad setka i wciąż "na oko" 20.07.14 Pilzneński 2,5 Pszeniczny 2,0 Jęczmień palony 0,1 54° zasyp 62° 5' 72° 65' dodany jęczmień palony (namoczony przez kilka godz.) 76° - filtracja Gotowanie 65' Hallertau Tradition 50g w 1" Spalt Select 15g w 55' Spalt Select 45g w 65' 22,0 l 11,5°Blg, 3787 THG - gęstwa Dawno temu jak warzyłem 3 warki na dobę ,jeden Piwowar napisał "czy ty zibi wychodzisz z tej piwnicy jeszcze" ,Ale to było dawno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Ale zrobiło się 670 ale km Te, kooleeega - może byś wziął telefon i się odezwał. ... czy mam Cię tu publicznie op... (oPkrzyczeć) ?! Dopiero co, na spotkaniu z zaprzyjaźnionym piwowarem z Wlkp. nagadałem jaka jesteś "wiśnia", że od ~kwartału się nie odezwałeś. Mam nadzieję, że choć wtedy męczyła Cię jakaś uporczywa czkawka. ... piątek, wieczorem, była... ? NO I DOBRZE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Warka 122 Ale jakieś 27.07.14 Pale ale 4,5 Pszeniczny 0,5 Caramunich II 0,15 Biscuit 0,1 54° zasyp 67° 50' 72° 15' 76° - filtracja Gotowanie 65' Iunga 40 w 1' Iunga 15 w 30' Goldings 15 w 55' Goldings 30 w 65' 23 l 14,0°Blg , 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 123 Przyklasztorne podwójne 29.07.14 Pilzneński 2,0 Pale ale 2,0 Monachijski II 1,0 Pszeniczny 1,0 Carawheat 0,4 Czekoladowy 0,03 Cukier ("bezczelnie" biały) 0,5 - syrop dodany w drugim dniu fermentacji' 54° zasyp 63° 25' 72° 45' 76° - filtracja Gotowanie 75' Marynka 16 w 1' Marynka 20 w 15' Marynka 25 w 45' Rodzynki (zaparzone) 100 w 70;' 22 l 16,0°Blg (+ trochę z syropu cukrowego), 3787 THG - gęstwa Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Warka 124 Imbirasek 31.07.14 Jakoś nie miałem przekonania do dawania przypraw - tym bardziej do całej warki. Były wprawdzie jakieś resztkówki po 5L z sokami owocowymi (na życzenie córki, która nieraz pomoże przy butelkowaniu - i z tego względu rości sobie prawa do "udziałów" w produktach AS-a ). Do imbiru przekonałem się popijając herbatę z jego dodatkiem. Najlepiej oddaje smak po zaparzeniu i przetrzymaniu (10-12 godz.) w dobrym termosie. Zobaczę, czy ta ilość, forma i czas dodania spełnią moje oczekiwania, ale po nikłym aromacie fermentującego piwa - "myślę, że wątpię" ... i trzeba będzie powtórzyć. Pale ale 3,5 Monachijski II 1,0 Pszeniczny 0,5 53° zasyp 62° 15' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 65' Magnum 30 w 1' Lubelski 35 w 35' Imbir (korzeń, cienkie plastry) 140 w 55' 23 l 13,0°Blg , 3787 THG - piana z warki 123 (po dodaniu syropu cukrowego była ponownie faza wysokich i "pianospady" ). Fermentacja rozpoczęła się błyskawicznie (< 1 godz.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Warka 125 Jedna i ćwierć 12.08.14 Pale ale 2,5 Pilzneński 2,0 Pszeniczny 0,2 Jęczmień palony 0,05 53° zasyp 62° 5' 72° 65' dodany namoczony wcześniej jęczmień palony 76° - filtracja Gotowanie 65' Magnum 40 w FWH Saaz 25 w 55' Saaz 35 w 65' 23 l 12,0°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 No i stało się - debiut infekcyjny . ... pewnie kiedyś "musiał" nastąpić. 122 na cichej pokryło się zauważalnym "filmem" (chyba jakieś tlenowce). W smaku raczej nic niepokojącego, pójdzie w butelki (z dużym udziałem PET). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Warka 126 Resztkowe czarne. Słody, które miały wystarczyć do 'zimnego sezonu', jakoś niespodziewanie... się pokończyły . Do gara poszło dosłownie wszystko - co do ziarenka. Było tak: 20.08.14 Pilzneński 1,5 Monachijski II 3,0 Pszeniczny 0,25 Jęczmień palony 0,5 53° zasyp 63° 15' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 65' Marynka 30 w 1' Marynka 25 w 30' 25 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Warka 127 Paprane. Uległem naciskom "udziałowców" i napaprałem 31.08.14 Pilzneński 3,5 Pszenica 1,5 54° zasyp 62° 10' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 60' Marynka 30 w 1' Lubelski 25 w 30' 23 l 12,0°Blg Po chłodzeniu: a. do 4l dodano 0,4l syropu Herbapol Malina b. do 4l dodano 0,5l syropu 7niebo Wiśnia c. do 15l dodano imbir (85g zaparzony w 0,6l wody przez ok. dobę - termos) 3787 THG - gęstwa Przy rozlewie, do owocowych dodam po tabletce słodzika (Lidl) na butelkę. Edytowane 12 Września 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Warka 150 Porter 13.03.15 Na 150-kę, do gara powędrował zasyp na Porter. Wyszedł słuszny - 22°Blg. Dostał się teraz pod władanie silnej ekipy Munich Lager, niech zajadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Warka Rocznicowa 8.04.2015 6 latek od pierwszego warzenia, jak ten czas... W gar poszedł zasyp na ulubionego, bezstylowego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Warka Rocznicowa10.04.2016 7 latek od pierwszego warzenia, jak ten czas...W gar poszedł zasyp na ulubionego, bezstylowego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Warka 200 Barleywine. 21.12.2016 Na 200-kę, do gara powędrował zasyp na Barleywine. Wyszedł słuszny - 24°Blg. Ekstrakt uzyskany tylko ze słodów, było to pewne wyzwanie, poszło jednak dosyć sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Rocznicowa08.04.2017 8 latek od pierwszego warzenia, jak ten czas...W gar poszedł zasyp na ulubiony STYLOWY! http://www.piwo.org/topic/22112-lager-sudecki/ Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się