Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

W.116 - po 3 dniach, THG zjadły 11°BLG. Wszystko przebiegło w kulturalnym :) stylu, pokrywa fermentora tylko muśnięta pianą.

W "nagrodę" :D dostały obiecany syropek z pół kg cukru. Kultura spożycia trwała jeszcze dwie godzinki, potem zaczęło się masowe wyłażenie z fermentora.

W sumie można to zrozumieć - alkoholu już tam nie brakuje, towarzycho pojadło, to i "szwędaki" się włączyły. Wystarczy wtedy jedno hasło - iii... ruszamy w miastooo! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 118 Ale co to za metoda?!

09.07.14

 

Pale ale 3,7

Monachijski II 0,6

Melanoidowy 0,25

Caramunich II 0,2

Pszenica 0,2

 

53° zasyp

62° 5'

72° 55'

76° - filtracja

 

Gotowanie 85'

Marynka 50g FWH

Marynka 25g w 45'

Goldings 20 w 70'

Goldings 30 w 85'

 

23,0 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze WITki "za płoty"... czyli znowu mam butelki swojego piwa. :D

Dwie warki poszły pod kapsle.

... i nie tylko. W celu nieustannego monitorowania nasycenia, powstało trochę... próbek w różnych małych butelkach i buteleczkach.

Od jutra pewnie zacznie się sprawdzanie nagazowania.

lol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porządki - uciążliwa, ale pożyteczna czynność, czasami pozwalająca "odkopać skarby".

Głębsze :) uprzątanie piwniczki, zaowocowało kolejnym znaleziskiem:

W. 108 Lager, 12,5°Blg, rozlany 05.07.2012, PET 1l

 

Kolor - przygaszony pomarańcz

Piana - przybrudzona biel, drobno, potem śr. pęcherzykowa, obfita, dosyć trwała, zostawia ślady na całej wysokości kufla

Aromat - intensywnie chmielowy. (Marynka 30g w 1', Harsbrucker 30g w 55' i 40g w 80'/80' gotowania)

Smak - wyraźnie chmielowy, "okrągły", trochę słodowy, finisz delikatnie goryczkowy - lekko pozostająca goryczka, w posmaku dłłługo przyjemny chmiel

Wysycenie - niewielkie

Ogólnie - bardzo dobre, chmielowe w charakterze piwo. Chciałbym mieć takie częściej w kufelku

... może się uda!

:beer:

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 119 Ale zagadka!

14.07.14

 

Pale ale 4,6

Pszenica 0,4

Jęczmień palony 0,2

 

54° zasyp

62° 5'

72° 55'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

?? (bardzo prawdopodobne, że Styrian Goldings :) ) 65g FWH

Marynka 10g w 1'

Lubelski 40g w 50'

 

24,0 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 120 Czarne

19.07.14

 

Pilzneński 2,0

Monachijski II 2,2

Caraaroma 0,2

Płatki owsiane błysk. 0,4

Pszenica 0,1

Jęczmień palony 0,4

 

54° zasyp

62° 5'

72° 60'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 20g w 1"

Lubelski 20g w 45'

 

23,0 l 13,0°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 121 Setka i oko

... choć raczej - ponad setka i wciąż "na oko" :P

20.07.14

 

Pilzneński 2,5

Pszeniczny 2,0

Jęczmień palony 0,1

 

54° zasyp

62° 5'

72° 65'

dodany jęczmień palony (namoczony przez kilka godz.)

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Hallertau Tradition 50g w 1"

Spalt Select 15g w 55'

Spalt Select 45g w 65'

 

22,0 l 11,5°Blg, 3787 THG - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.116 - po 3 dniach, THG zjadły 11°BLG. Wszystko przebiegło w kulturalnym :) stylu, pokrywa fermentora tylko muśnięta pianą.

W "nagrodę" :D dostały obiecany syropek z pół kg cukru. Kultura spożycia trwała jeszcze dwie godzinki, potem zaczęło się masowe wyłażenie z fermentora.

W sumie można to zrozumieć - alkoholu już tam nie brakuje, towarzycho pojadło, to i "szwędaki" się włączyły. Wystarczy wtedy jedno hasło - iii... ruszamy w miastooo! :lol:

Uwielbiam ten zapach THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 121 Setka i oko

... choć raczej - ponad setka i wciąż "na oko" :P

20.07.14

 

Pilzneński 2,5

Pszeniczny 2,0

Jęczmień palony 0,1

 

54° zasyp

62° 5'

72° 65'

dodany jęczmień palony (namoczony przez kilka godz.)

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Hallertau Tradition 50g w 1"

Spalt Select 15g w 55'

Spalt Select 45g w 65'

 

22,0 l 11,5°Blg, 3787 THG - gęstwa

Dawno temu jak warzyłem 3 warki na dobę ,jeden Piwowar napisał "czy ty zibi wychodzisz z tej piwnicy jeszcze" :lol: ,Ale to było dawno :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale zrobiło się 670 ale km

Te, kooleeega - może byś wziął telefon i się odezwał.

... czy mam Cię tu publicznie op... (oPkrzyczeć) ?!

Dopiero co, na spotkaniu z zaprzyjaźnionym piwowarem z Wlkp. nagadałem jaka jesteś "wiśnia", że od ~kwartału się nie odezwałeś.

Mam nadzieję, że choć wtedy męczyła Cię jakaś uporczywa czkawka.

... piątek, wieczorem, była... ?

NO I DOBRZE!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 122 Ale jakieś

27.07.14

 

Pale ale 4,5

Pszeniczny 0,5

Caramunich II 0,15

Biscuit 0,1

 

54° zasyp

67° 50'

72° 15'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Iunga 40 w 1'

Iunga 15 w 30'

Goldings 15 w 55'

Goldings 30 w 65'

 

23 l 14,0°Blg , 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 123 Przyklasztorne podwójne

29.07.14

 

Pilzneński 2,0

Pale ale 2,0

Monachijski II 1,0

Pszeniczny 1,0

Carawheat 0,4

Czekoladowy 0,03

 

Cukier ("bezczelnie" biały) 0,5 - syrop dodany w drugim dniu fermentacji'

 

54° zasyp

63° 25'

72° 45'

76° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Marynka 16 w 1'

Marynka 20 w 15'

Marynka 25 w 45'

Rodzynki (zaparzone) 100 w 70;'

 

22 l 16,0°Blg (+ trochę z syropu cukrowego), 3787 THG - gęstwa

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 124 Imbirasek

31.07.14

Jakoś nie miałem przekonania do dawania przypraw - tym bardziej do całej warki.

Były wprawdzie jakieś resztkówki po 5L z sokami owocowymi (na życzenie córki, która nieraz pomoże przy butelkowaniu - i z tego względu rości sobie prawa do "udziałów" w produktach AS-a :D ).

Do imbiru przekonałem się popijając herbatę z jego dodatkiem. Najlepiej oddaje smak po zaparzeniu i przetrzymaniu (10-12 godz.) w dobrym termosie.

Zobaczę, czy ta ilość, forma i czas dodania spełnią moje oczekiwania, ale po nikłym aromacie fermentującego piwa - "myślę, że wątpię" :lol:

... i trzeba będzie powtórzyć.

 

Pale ale 3,5

Monachijski II 1,0

Pszeniczny 0,5

 

53° zasyp

62° 15'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Magnum 30 w 1'

Lubelski 35 w 35'

Imbir (korzeń, cienkie plastry) 140 w 55'

 

23 l 13,0°Blg , 3787 THG - piana z warki 123 (po dodaniu syropu cukrowego była ponownie faza wysokich i "pianospady" :D ).

Fermentacja rozpoczęła się błyskawicznie (< 1 godz.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 125 Jedna i ćwierć

12.08.14

 

Pale ale 2,5

Pilzneński 2,0

Pszeniczny 0,2

Jęczmień palony 0,05

 

53° zasyp

62° 5'

72° 65'

dodany namoczony wcześniej jęczmień palony

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Magnum 40 w FWH

Saaz 25 w 55'

Saaz 35 w 65'

 

23 l 12,0°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i stało się - debiut infekcyjny :/ .

... pewnie kiedyś "musiał" nastąpić.

 

122 na cichej pokryło się zauważalnym "filmem" (chyba jakieś tlenowce).

W smaku raczej nic niepokojącego, pójdzie w butelki (z dużym udziałem PET).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 126 Resztkowe czarne.

Słody, które miały wystarczyć do 'zimnego sezonu', jakoś niespodziewanie... się pokończyły :D .

Do gara poszło dosłownie wszystko - co do ziarenka. Było tak:

20.08.14

 

Pilzneński 1,5

Monachijski II 3,0

Pszeniczny 0,25

Jęczmień palony 0,5

 

53° zasyp

63° 15'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 30 w 1'

Marynka 25 w 30'

 

25 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 127 Paprane.

Uległem naciskom "udziałowców" i napaprałem :/

31.08.14

 

Pilzneński 3,5

Pszenica 1,5

 

54° zasyp

62° 10'

72° 50'

76° - filtracja

 

Gotowanie 60'

Marynka 30 w 1'

Lubelski 25 w 30'

 

23 l 12,0°Blg

 

Po chłodzeniu:

a. do 4l dodano 0,4l syropu Herbapol Malina

b. do 4l dodano 0,5l syropu 7niebo Wiśnia

c. do 15l dodano imbir (85g zaparzony w 0,6l wody przez ok. dobę - termos)

 

3787 THG - gęstwa

 

Przy rozlewie, do owocowych dodam po tabletce słodzika (Lidl) na butelkę.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...

Warka 200 Barleywine. 


21.12.2016


 


Na 200-kę, do gara powędrował zasyp na Barleywine. 


 


Wyszedł słuszny - 24°Blg.


Ekstrakt uzyskany tylko ze słodów, było to pewne wyzwanie, poszło jednak dosyć sprawnie :) 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka Rocznicowa
08.04.2017

 

8 latek od pierwszego warzenia, jak ten czas...
W gar poszedł zasyp na ulubiony STYLOWY!  :P http://www.piwo.org/topic/22112-lager-sudecki/

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.