Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie znika ostatnia butelka z pierwszej warki. Zdecydowanie lepsze niż wydawało się kilka m-cy temu. Szkoda, że więcej piwek z innych warzeń nie doczekało takiego wyleżakowania, chyba zbyt słaba 'silna wola' :) - a raczej wybór własnego piwa, które ma jeszcze nie do końca ułożony smak, ale MA! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie znika ostatnia butelka z pierwszej warki. Zdecydowanie lepsze niż wydawało się kilka m-cy temu. Szkoda, że więcej piwek z innych warzeń nie doczekało takiego wyleżakowania, chyba zbyt słaba 'silna wola' :beer: - a raczej wybór własnego piwa, które ma jeszcze nie do końca ułożony smak, ale MA! :beer:

A myślałem że się załapie na degustacje :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A myślałem że się załapie na degustacje :rolleyes:

... pewnie i to jeszcze nie raz!

o tym jednak egzemplarzu :beer: nie rozmawialiśmy, także poszedł w kufel zupełnie bezstresowo.

Pokosztuj lepiej te co Ci dałem - bo się zepsują :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 27 Porter

 

13.01.10. Porter 19 °Blg

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 1,3

Caramunich II 1,0

Carafa II 0,1

Carafa III 0,1

 

Cukier 0,3

 

52° 5'

63° 35'

72° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 70g w 5'

Lubelski 40g w 50'

Cukier 300g w 50'

Carafy po 65' przed filtrowaniem

 

23 l 19 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

 

po 20 dniach w 9 °C przelane na 'cichą' przy 5 °Blg

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 Koźlak Zmutowany

 

13.01.10. Koźlak z wysładzania Porteru

 

Po wysładzaniu Porteru zostało 15 l cieniutkiej brzeczki 4,5°Blg. Dodałem puszkę 1,7 kg jasnego ekstraktu WES i 0,4 kg cukru w 50' gotowania (taka fantazja :/ , jak mutować to na całego).

 

Całość gotowana 70' z:

 

Marynka 25g w 1'

Lubelski 30g w 50'

Cukier j/w

 

13,5 l 15,5 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

 

Postało 27 dni na burzliwej - pod koniec już pewnie mało burzliwej :lol: , ale tak wyszło, mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu jakichś posmaków (temp. 10°). Odfermentowało do 3,5°Blg. Miałem zabutelkować od razu, zostało jednak na 'przymusowej' cichej - po 12 dniach powinno być rozlane.

Ciekawy jestem tego mutanta. Ekonomicznie w żaden sposób się ta warka nie tłumaczy, ale miałem ekstrakt do Porterów, które się bez niego obeszły.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29 Full

 

24.01.10. Full Czerwony (? - zobaczymy)

 

Pilzneński 4,2

Carapils 0,2

Carared 0,3

Zakwaszający 0,1

 

63° 10'

72° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 30g w 45'

Lubelski 15g w 60'

 

21 l 12 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

 

po 9 dniach burzliwej w 10° (bez mierzenia odfermentowania) i po 2 dniach cichej, dodano 1/3 Hop Aroma Tabs.

Jeszcze sobie stoi, może jutro doczeka butelek.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 30 Lagerowate

 

02.02.10. Lagerowate :beer:

 

Pilzneński 3,0

Monachijski I 1,2

Caramunich 0,2

Carared 0,2

 

52° 15'

62° 30'

72° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 35g w 1'

Lubelski 20g w 50'

 

24 l 11,5 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Lutowe :D

 

14.02.10. Lutowe (jeszcze nie marcowe, stylem też brakuje :) , mam nadzieję na 'pijalność' )

 

Pilzneński 4,1

Monachijski I 0,4

Carared 0,3

Carachell 0,2

Zakwaszający 0,1

 

52° 15'

62° 30'

72° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 60'

Marynka 40g w 1'

Lubelski 30g w 50'

 

23 l 13,5 °Blg, starter 2308 Munich L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale się rozkręciłeś w tych lagerach ;)

... trzeba współdziałać z siłami przyrody (temperatury)!

Niestety nie warzę na tyle dużo, by być zadowolonym z wykorzystania zimnego sezonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To sie więcej staraj...

... tak, starać się, starać! Będę się starał więcej starać ;)

- a z pewnością, o ile dane mi będzie jeszcze warzyć za ~rok, inaczej rozplanuję gatunki/style w zależności od warunków jakie aura daje. Teraz jeszcze błądzenie 'młodego', ale doświadczenie jakieś powolutku przybywa (mam przynajmniej taką nadzieję!)

... Zostało już niewiele sezonu.

... o to jestem spokojny - w naszych górkach zimy 8 miesięcy... no prawie ;) , ale klimacik z charakterem!

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... o to jestem spokojny - w naszych górkach zimy 8 miesięcy... no prawie , ale klimacik z charakterem!

Co ty u nas zima trwa cały rok.50 km od nas jest takie miejsce gdzie srednia temp.w roku jest taka jak na Kole Podbiegunowym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 31 Lutowe, po 11 dniach burzliwej i 17 cichej, w temp. ~10°C , przeniesione do temp. ~20°C. Po dobie na 'ustanie' osadów, zaczęło intensywnie bulkać w rurce (~co 10 minut). Odwlekłem rozlew, pracowało tak ze dwie doby, teraz już się uspokoiło.

Po burzliwej nie zmierzyłem odfermentowania, zrobię to dopiero przy rozlewie - jutro.

Ciekawy jestem jak to piwko wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 32 Full

 

25.02.10. Full, następna próba na tej recepturze. Butelki z 'full-owych' warek znikają zbyt szybko, by porównać kolejne zasypy...

 

Pilzneński 4,0

Caramunich II 0,4

Carabelge 0,3

Carared 0,1

 

62° 12'

71° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 40g w 55'

Lubelski 10g w 65'

 

22 l 12,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 33 Marcowe

 

07.03.10. Marcowe

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 1,2

Caramunich II 0,3

Carahell 0,3

 

51° 15'

61° 30'

71° 35'

76 - filtracja

 

Gotowanie 60'

Marynka 40g w 1'

Lubelski 20g w 50'

 

22,5 l 13,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Roczek.

Minął rok (i kilka dni) od pierwszej warki. Czas ten to dużo poszukiwań i nauki, nieraz trochę błądzenia. Wiedza (i miła atmosfera) z tego forum bardzo mi pomogły w drodze do własnego piwa.

Mam nadzieję, że dane mi będzie warzyć nadal ku swojej i innych radości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 34 Pilsowe

 

16.03.10. Pilsowe (improwizowane)

 

Pilzneński 4,3

Melanoidowy 0,2

Carabelge 0,2

Carahell 0,1

 

51° 15'

61° 35'

71° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 50g w 1'

Lubelski 20g w 60'

 

23 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 35 Pilsowe

 

17.03.10. Pilsowe (improwizowane)

 

Pilzneński 4,2

Melanoidowy 0,1

Carabelge 0,2

Zakwaszający 0,05

 

51° 10'

61° 30'

71° 40'

76 - filtracja

 

Gotowanie 90'

Marynka 40g w 1'

Lubelski 10g w 70'

Lubelski 15g w 85'

 

21 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 36 Full

 

15.04.10. Full

 

Pilzneński 4,2

Carabelge 0,2

Zakwaszający 0,05

 

61° 12'

71° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 20g w 65'

 

20 l 12,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 37 Kwietniowe

 

24.04.10. Kwietniowe

 

Pilzneński 3,3

Monachijski 0,7

Carabelge 0,2

Melanoidowy 0,1

Zakwaszający 0,07

 

51° 10'

61° 30'

71° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 50g w 1'

Lubelski 25g w 60'

 

22 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.