rubezahl Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Właśnie znika ostatnia butelka z pierwszej warki. Zdecydowanie lepsze niż wydawało się kilka m-cy temu. Szkoda, że więcej piwek z innych warzeń nie doczekało takiego wyleżakowania, chyba zbyt słaba 'silna wola' - a raczej wybór własnego piwa, które ma jeszcze nie do końca ułożony smak, ale MA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Właśnie znika ostatnia butelka z pierwszej warki. Zdecydowanie lepsze niż wydawało się kilka m-cy temu. Szkoda, że więcej piwek z innych warzeń nie doczekało takiego wyleżakowania, chyba zbyt słaba 'silna wola' - a raczej wybór własnego piwa, które ma jeszcze nie do końca ułożony smak, ale MA! A myślałem że się załapie na degustacje :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 A myślałem że się załapie na degustacje :rolleyes: ... pewnie i to jeszcze nie raz! o tym jednak egzemplarzu nie rozmawialiśmy, także poszedł w kufel zupełnie bezstresowo. Pokosztuj lepiej te co Ci dałem - bo się zepsują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Warka 27 Porter 13.01.10. Porter 19 °Blg Pilzneński 4,0 Monachijski 1,3 Caramunich II 1,0 Carafa II 0,1 Carafa III 0,1 Cukier 0,3 52° 5' 63° 35' 72° 30' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 70g w 5' Lubelski 40g w 50' Cukier 300g w 50' Carafy po 65' przed filtrowaniem 23 l 19 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. po 20 dniach w 9 °C przelane na 'cichą' przy 5 °Blg Edytowane 6 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) Warka 28 Koźlak Zmutowany 13.01.10. Koźlak z wysładzania Porteru Po wysładzaniu Porteru zostało 15 l cieniutkiej brzeczki 4,5°Blg. Dodałem puszkę 1,7 kg jasnego ekstraktu WES i 0,4 kg cukru w 50' gotowania (taka fantazja , jak mutować to na całego). Całość gotowana 70' z: Marynka 25g w 1' Lubelski 30g w 50' Cukier j/w 13,5 l 15,5 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Postało 27 dni na burzliwej - pod koniec już pewnie mało burzliwej , ale tak wyszło, mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu jakichś posmaków (temp. 10°). Odfermentowało do 3,5°Blg. Miałem zabutelkować od razu, zostało jednak na 'przymusowej' cichej - po 12 dniach powinno być rozlane. Ciekawy jestem tego mutanta. Ekonomicznie w żaden sposób się ta warka nie tłumaczy, ale miałem ekstrakt do Porterów, które się bez niego obeszły. Edytowane 18 Lutego 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Warka 29 Full 24.01.10. Full Czerwony (? - zobaczymy) Pilzneński 4,2 Carapils 0,2 Carared 0,3 Zakwaszający 0,1 63° 10' 72° 45' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 30g w 45' Lubelski 15g w 60' 21 l 12 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. po 9 dniach burzliwej w 10° (bez mierzenia odfermentowania) i po 2 dniach cichej, dodano 1/3 Hop Aroma Tabs. Jeszcze sobie stoi, może jutro doczeka butelek. Edytowane 6 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 3 dni cichej? Sklarowało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 3 dni cichej? Sklarowało się? - piszę z lekkim opóźnieniem, mogło Cię to wprowadzić w błąd przy szybkim czytaniu... , do dzisiaj 18 dni na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Warka 30 Lagerowate 02.02.10. Lagerowate Pilzneński 3,0 Monachijski I 1,2 Caramunich 0,2 Carared 0,2 52° 15' 62° 30' 72° 30' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 35g w 1' Lubelski 20g w 50' 24 l 11,5 °Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Edytowane 6 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Warka 31 Lutowe 14.02.10. Lutowe (jeszcze nie marcowe, stylem też brakuje , mam nadzieję na 'pijalność' ) Pilzneński 4,1 Monachijski I 0,4 Carared 0,3 Carachell 0,2 Zakwaszający 0,1 52° 15' 62° 30' 72° 30' 76 - filtracja Gotowanie 60' Marynka 40g w 1' Lubelski 30g w 50' 23 l 13,5 °Blg, starter 2308 Munich L. Edytowane 6 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ale się rozkręciłeś w tych lagerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ale się rozkręciłeś w tych lagerach ... trzeba współdziałać z siłami przyrody (temperatury)! Niestety nie warzę na tyle dużo, by być zadowolonym z wykorzystania zimnego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To sie więcej staraj. Zostało już niewiele sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) To sie więcej staraj... ... tak, starać się, starać! Będę się starał więcej starać - a z pewnością, o ile dane mi będzie jeszcze warzyć za ~rok, inaczej rozplanuję gatunki/style w zależności od warunków jakie aura daje. Teraz jeszcze błądzenie 'młodego', ale doświadczenie jakieś powolutku przybywa (mam przynajmniej taką nadzieję!) ... Zostało już niewiele sezonu. ... o to jestem spokojny - w naszych górkach zimy 8 miesięcy... no prawie , ale klimacik z charakterem! Edytowane 9 Marca 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 ... o to jestem spokojny - w naszych górkach zimy 8 miesięcy... no prawie , ale klimacik z charakterem! Co ty u nas zima trwa cały rok.50 km od nas jest takie miejsce gdzie srednia temp.w roku jest taka jak na Kole Podbiegunowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 ... 50 km od nas jest takie miejsce gdzie srednia temp.w roku jest taka jak na Kole Podbiegunowym Tak, 'miejsce' nawet uwiecznione w moim avatarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 W 31 Lutowe, po 11 dniach burzliwej i 17 cichej, w temp. ~10°C , przeniesione do temp. ~20°C. Po dobie na 'ustanie' osadów, zaczęło intensywnie bulkać w rurce (~co 10 minut). Odwlekłem rozlew, pracowało tak ze dwie doby, teraz już się uspokoiło. Po burzliwej nie zmierzyłem odfermentowania, zrobię to dopiero przy rozlewie - jutro. Ciekawy jestem jak to piwko wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 W 31 zabutelkowana z 200g glukozy, odfermentowało do 3°Blg. To pierwsza warka na Munich Lagerach, ciekawy jestem tego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Warka 32 Full 25.02.10. Full, następna próba na tej recepturze. Butelki z 'full-owych' warek znikają zbyt szybko, by porównać kolejne zasypy... Pilzneński 4,0 Caramunich II 0,4 Carabelge 0,3 Carared 0,1 62° 12' 71° 45' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 40g w 55' Lubelski 10g w 65' 22 l 12,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Edytowane 6 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Warka 33 Marcowe 07.03.10. Marcowe Pilzneński 3,5 Monachijski 1,2 Caramunich II 0,3 Carahell 0,3 51° 15' 61° 30' 71° 35' 76 - filtracja Gotowanie 60' Marynka 40g w 1' Lubelski 20g w 50' 22,5 l 13,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Roczek. Minął rok (i kilka dni) od pierwszej warki. Czas ten to dużo poszukiwań i nauki, nieraz trochę błądzenia. Wiedza (i miła atmosfera) z tego forum bardzo mi pomogły w drodze do własnego piwa. Mam nadzieję, że dane mi będzie warzyć nadal ku swojej i innych radości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 34 Pilsowe 16.03.10. Pilsowe (improwizowane) Pilzneński 4,3 Melanoidowy 0,2 Carabelge 0,2 Carahell 0,1 51° 15' 61° 35' 71° 30' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 50g w 1' Lubelski 20g w 60' 23 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Edytowane 18 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) Warka 35 Pilsowe 17.03.10. Pilsowe (improwizowane) Pilzneński 4,2 Melanoidowy 0,1 Carabelge 0,2 Zakwaszający 0,05 51° 10' 61° 30' 71° 40' 76 - filtracja Gotowanie 90' Marynka 40g w 1' Lubelski 10g w 70' Lubelski 15g w 85' 21 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Edytowane 18 Maja 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Warka 36 Full 15.04.10. Full Pilzneński 4,2 Carabelge 0,2 Zakwaszający 0,05 61° 12' 71° 45' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 20g w 65' 20 l 12,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Warka 37 Kwietniowe 24.04.10. Kwietniowe Pilzneński 3,3 Monachijski 0,7 Carabelge 0,2 Melanoidowy 0,1 Zakwaszający 0,07 51° 10' 61° 30' 71° 30' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 50g w 1' Lubelski 25g w 60' 22 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się