KosciaK Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 #30 Proletariackie - APA Po nalaniu otrzymałem klarowne, piwo o kolorze ciemnozłotym, piana obfita, długo utrzymująca się i oblepiająca szkło. Zapach intensywny - cytrusy i owoce tropikalne. Jeszcze przed zerknięciem na etykietę wiedziałem, że użyty został Mosaic. Po spróbowaniu... to jest właśnie to co lubię! Lekkie, rześkie, wytrawne piwo z (jak dla mnie) solidną, ale nie nachalną goryczką, fajnie zbalansowane, aż chce się pić. Mimo 5 miesięcy od butelkowania aromat chmielu nadal na pierwszym planie. Aż szkoda, że mam tylko jedną butelkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Mam wrażenie, że coś tu poszło nie tak, a piwo nie miało tak smakować. W zasadzie od początku tak smakowało, oczywiści jest już trochę w butelce i czas też swoje zrobił. W zamierzeniu miało być American Rye Beer. Może ta kwaśność wychodzi od słodowanego żyta, nie wiem. Wiele osób wspomina o podwyższonej kwasowości w moich piwach, nie wiem na ile ma to wpływ, ale mam bardzo miękką i kwaśną wodę. Może przyszedł już czas na wprowadzenie jakieś modyfikacji wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Paczka zwrotna (w końcu!) wysłana, a do szklanki trafiła dziś ostatnia butelka: #33 Czarna Brzytwa - Imperial IPA Kolor ciemno bursztynowy, silnie opalizujące. Piana wysoka, gęsta, drobno pęcherzykowa, dosyć długo się utrzymująca w postaci ładnego kożuszka. Aromat niezbyt intensywny, głównie owoce tropikalne i trochę cytrusów Jeśli chodzi o smak to na pierwszym planie zdecydowana goryczka, krótka, niezalegająca, ale niestety dosyć ściągająca. Do tego (już niezbyt intensywny) aromat chmielu - cytrusy, trochę żywicznych nut. Po ogrzaniu jakby trochę alkohol dawał o sobie znać. Wysycenie takie akurat. Jak dla mnie było trochę przyciężkawe (głównie przez tą ściągającą goryczkę), jednak wolę piwa bardziej rześkie. Podejrzewam, że "za młodu" piwo było o wiele lepsze dzięki silniejszemu aromatowi użytych chmielów. Złe nie było, po prostu nie do końca trafiło w mój gust... Ostatnio coraz bardziej się przekonuję, że #niejstęhopheadę Dziękuję serdecznie za możliwość degustacji Twoich piw! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi